שתף קטע נבחר

עולם המודינג: איך משפצרים גאדג'טים?

טלפון משלט של נינטנדו, ראיית לילה במסרטה ונטבוק לבוש בג'ינס ישן - הרשת מלאה במדריכים לשיפוץ ושיפור מוצרי אלקטרוניקה מכל סוג, המוגשים בידי מומחים וחובבים כאחד. בואו להכיר את תרבות המודינג, ולהבין מה אפשר לשפצר לבד

האינטרנט, כידוע, הוא עולם ומלואו של מידע מכל סוג. דברים שבעבר לא ידע אדם לעשות בעצמו ויכל לעשותם רק אם היה ברשותו ספר הדרכה, זמן לקורס מקצועי או את מקגייוור כקרוב משפחה – ניתנים עתה לביצוע בנוחות ומהבית. כמעט כל מכשיר אלקטרוני יכול לעבור השבחה, כדי שיתפקד ויראה כפי שאתם בוחרים, ורבים האנשים שיכולים ללמד אתכם בדיוק איך עושים מה.

 

מהו מודינג?

שם המשחק הוא מודינג (modding). מודינג הוא כינוי כולל לפעילות של שיפור הצורה, העיצוב והתפקוד של מוצרים קיימים. לא כל מה שאנחנו קונים מתאים תמיד בדיוק לצרכינו. מחשב נייד שנראה בתחילה כקנייה מעולה מתחמם יותר מדי? הנרתיק לסמארטפון שקניתם נשחק מהר ואין בו מקום למצית ולמפתחות? סביר להניח שאתם לא הראשונים שנתקלו בבעיה או בצורך לשנות.

 

ככל הנראה מישהו כבר פתר זאת לפניכם, ואולי אף צילם את זה. כך קמה קהילת המודינג: אנשים שמשפרים, משנים ומעצבים מחדש - ומעלים את התוצאות (ולעיתים גם את התהליך) לרשת בתמונות ובווידאו.

 

ילדים מעלים סרטונים ליוטיוב בהם הם מפרקים ומשפרים צעצועים, טכנאים מומחים מדריכים כיצד לשפר את מערכת הקירור של הלפטופ, ואנשי מקצוע מציגים פתרונות פשוטים וביתיים לשדרוג ושיפור מוצרים כמעט מכל סוג. ישנן חברות שאף מציעות למכירה מוצרים משופרים, גם בארץ וגם בעולם.

 

תרבות השיפוץ

מודינג ושיפורים הם תחום שמוגבל רק בחוקי הפיזיקה, ועל כן יש לו אינסוף פנים, תחומים ואפשרויות.

כפי שאמנים למיניהם – ציירים, צלמים, מפתחי תוכנה, מעצבים וכותבים אוהבים לשתף זה את זה ביצירותיהם האחרונות, נכון הדבר גם לגבי משפצי חומרה.

 

קמו מספר קהילות ואתרים אשר יוחדו לתחום זה, ומהווים במה פוריה לרעיונות חדשניים. המיוחד בתרבות המודינג והשיפוצים הוא, שגם ילדים בגילאי שש-שבע מתחילים לעסוק בשיפוץ כתחביב.

 

זאטוטים מכינים לעצמם כיסויים לסלולרי, משביחים צעצועים וגם נוברים בקרבי מחשבים כמו גדולים – ואז מצלמים ומעלים ליוטיוב.

 

מה אפשר לשפר?

כמעט הכל.מהנדסים חובבים ומקצוענים קונים מוצרים רבים, ומתאימים אותם לצרכיהם. מדובר גם בשיפורים פשוטים – כמו להפוך בגד ישן לתיק עבור הלפטופ, גם בשיפורים חיצוניים כמו להכין עיטור למחשב הנייד שלכם וכלה בשיפורים מתקדמים כמו להפוך את מסך הנטבוק שלכם למסך מגע.

 

כמובן שכל שיפוץ מצריך מידה מסוימת של ידע טכני, ואם אינכם יודעים להבדיל בין בורג ומסמר כדאי שתוותרו – אך רבים מהשיפורים אינם מורכבים מדי וניתנים לביצוע גם ללא מגע ידו של מומחה.

 

ברם, אזהרה חשובה: ביצוע שינויים במוצר שקניתם בעצמכם, כלומר כאלה שאינם מתבצעים על ידי טכנאי מוסמך מטעם היצרן ובאישורו - קרוב לוודאי יפגמו באחריות היצרן על המוצר, או יבטלו אותה כליל. כך שאם אינכם יודעים מה אתם עושים או פוחדים לפגום באחריות המוצר - עדיף לא לעשות.

 

הנה כמה דוגמאות למודינג שהעלנו בחכתנו:

 

משרד הקליטה

במדריך זה תוכלו למצוא פיתרון לבעיה שמטרידה כל בעל מחשב נייד, או מי שמשתמש בראוטר אלחוטי: מדוע המחשב לא קולט רשת אלחוטית, על אף שהוא מזהה מספר רשתות בסביבה?

 

 

הסיבה טמונה במבנה האנטנה. מקלטים רבים מצויידים בצלחת, אשר מתפקדת בתוך "משפך" המרכז את האותות מן האוויר אל מרכזה, בה נמצאת יחידת הקליטה. בראוטר או מחשב נייד אין מקום לצלחות, ולכן האנטנה היא חוטית. הצלחת המאולתרת פשוטה להכנה - קצת נייר כסף (או לבעלי מחשבים ניידים - כרטיס רשת usb עליו תורכב הצלחת) והקליטה עשויה להשתפר פלאים.

 

בגדי הנטבוק החדשים

רוצים עטיפה מעניינת עבור הנטבוק שלכם? לא צריך להוציא כסף. מדריך זה יראה לכם איך מכינים תיק מעטפה למחשב נייד מהג'ינס הישן שלכם.

 

הרבה חובבי מודינג משפרים מחשבי אזוס, החברה שלמעשה הציגה את קונספט הנטבוק המודרני. הנה דוגמה לאדם שמוסיף כונן קשיח למחשב שלו, אחר שהפך את הנטבוק שלו למכשיר ניווט, ושיפור נוסף – למקצוענים בלבד: הפיכת המסך למסך מגע.

 

 

תסתכל בקנקן

מוצרי מחשוב הם יותר מאשר כלים עבור רבים מאיתנו, וניתן לתת להם אופי באמצעות עיצוב ייחודי. הנה מספר דוגמאות לאנשים שעיצבו מחדש את המארזים של האקס-בוקס שלהם – אם ברוח משחקים שהם אוהבים, ואם פשוט בסגנון מעניין וייחודי.

 

 

עיצוב מארז של קונסולה אינו דבר מורכב, כל עוד לא נוגעים ברכיבים הפנימיים. ניתן להדביק על המארז תמונות או מדבקת מראה מתכתית, או חומרים שמתקשים בחום כמו גבס או חמר אומנותי.

 

אחרי שעיצבתם את המארז כרצונכם, ניתן לצבוע אותו בתרסיס צבע, לייבש ולהרכיב חזרה. לא רוצים להסתבך עם הרכבה ופירוק? ניתן לאטום את הפתחים כולם בנייר דבק, לצבוע ולהסיר את הסלוטייפ כשסיימתם. מי שבכל זאת רוצה לפתוח את המכשיר לצורך צביעה, יכול למצוא הוראות בסרטון זה.

 

מארז דוד קיטור – הנה משתמש שהחליט לעצב את מארז המחשב שלו בסגנון ייחודי ויוצא דופן. הבחור אף הגדיל לעשות – ומציג לכם סרטון המסביר כיצד מכינים מארז מרהיב כמו שלו. התוצאה הסופית היא מיוחדת במינה.

 

 

טלפונינטנדו

בשוק נמכרים נרתיקים ומארזים לטלפונים סלולריים, אשר עיצובם דומה ומחירם יכול להגיע למאות שקלים. בסרטון זה ניתן לראות אדם שחושב באמת מחוץ לקופסה, ומציג מארז לטלפון סלולרי שהכין משלט ישן של נינטנדו NES. שימו לב – ניתן להכין מארז שכזה גם לטלפון עם מסך מגע וגם לטלפון לחצנים: כל שעליכם לעשות זה לחתוך פתח גדול למסך מגע, או לחתוך חורים עבור הלחצנים. רוצים גם? מדריך זה ילמד אתכם איך.

 

 

להיות ינשוף – יש לכם מצלמת וידאו ישנה, אחר צהרים פנוי וחנות אלקטרוניקה טובה בקרבת הבית? מדריך זה יראה לכם איך הופכים את המצלמה למערכת ראיית לילה, לצורך אבטחה, טיולים או סתם כיף בחשכה.

 

 

אקדחים זה משחק ילדים

nerf היא סדרת צעצועים לילדים, הכוללת אקדחי ורובי אוויר מוחלשים היורים חיצי ספוג שאינם מכאיבים. לא מעט ילדים בארה"ב החליטו שהצעצוע הפופולרי לא יורה בעוצמה מספקת, והבינו אילו רכיבים צריך להחליף ולסדר על מנת להשיג את העוצמה המיוחלת. ברשת יש סקירות ומדריכים רבים שהם מכינים ומעלים בעצמם עבור ילדים אחרים.

 

 

כמה טיפים ומתי כדאי להשאיר זאת למקצוענים?

כמו שלא כל חייל שהתגייס אתמול לחיל הרגלים, לומד מייד כיצד לתפור לאפוד שלו כיסים ושיפורים לפי צרכיו, והוא עשוי להידקר מהמחט פעמים רבות לפני שיהיה אמון על מלאכת השפצור, באותה המידה עשוי אדם שאינו מתמצא באלקטרוניקה מורכבת להסתבך, להזיק למכשיר ואף להיפצע. להלן כמה חוקי אצבע שחשוב לזכור לפני ששולפים את הצבת והמברג מארגז הכלים: 

 

1. כשאתם מתכננים ביצוע מודינג וצופים בסרט הדרכה ברשת, שאלו את עצמכם: האם אני באמת מבין מה עושה האדם שמדגים? האם אני יודע מהם הסיכונים בשיפוץ עבורי ועבור המכשיר? אם אחת התשובות היא לא, שקלו את השיפור מחדש.

 

2. חשוב לשמור על כל החלקים שפירקתם, כולל ברגים – ולזכור מה שייך לאן. טיפ שימושי: קחו חתיכת קרטון והניחו עליו את החלקים שפירקתם. סביב כל חלק ציירו את הצורה שלו עם עט או טוש, וכיתבו תיאור של הרכיב ומהיכן פירקתם אותו. למשל, "בורג פיליפס לפינה של הידית" או "חבק גומי לאטימה". כך תדעו מה מקומו של כל רכיב כשתצטרכו להרכיב מחדש.

 

3. בצעו את השיפור לפי ההוראות. אם גיליתם תוך כדי פירוק המוצר שהוא שונה בצורה בולטת מבפנים מהמוצר המוצג בסרטון, חפשו מדריך אחר. מוצרי אלקטרוניקה נמכרים לפי איזורי חלוקה במקרים רבים, עם שינויים במוצר בין אזור לאזור.

 

על אף שהשינויים הללו לא בולטים במיוחד למשתמש הרגיל, הארכיטקטורה האלקטרונית הפנימית של המוצר עשויה להיות שונה מאוד ועל כן חשוב למצוא מדריך אשר מתייחס למוצר הספציפי שבידיכם, במיוחד בשל הבדלי מתח ורשת החשמל בין מדינות.

 

מילה לסיום: הפריצה ועונשה

למודינג סוגים רבים, אולם נישה אחת בעייתית: פריצת מכשירים. ישנם שינויי חומרה ותוכנה אשר יכולים "לפתוח" קונסולות, טלפונים סלולריים ומכשירים אחרים לשימוש לא מפוקח יצרן, וישנם אנשים שעושים זאת. אך למי ששוקל זאת, יש כמה עניינים שצריך לקחת בחשבון. 

 

מעבר למורכבות הטכנית, יש את סוגיית האחריות, שציינו קודם וכעת נרחיב על אודותיה:

 

קניתם מוצר ושילמתם עליו במיטב כספכם, לעתים מאות ואלפי שקלים. אחוז לא מבוטל מהמחיר הוא האחריות והשירות של היבואן או היצרן.

 

אם יתקלקל המכשיר הפרוץ ויובא לתיקון – החברה המייצרת לא חייבת לתת לכם שום שירות תיקונים ואף יכולה לנתק אתכם משירותים מקוונים שמתקבלים דרך המכשיר, כפי שעשתה מיקרוסופט לאחרונה לבעלי קונסולות X-Box פרוצות.

 

תיקון במעבדה חיצונית, הוא עניין שעולה כסף רב ושבמקרים רבים לא משתלם להוציא. חבל לשלם אלפי שקלים עבור מוצר שהפכתם במו ידיכם לבלתי שמיש - אלא אם יש לכם צורך ממשי במעצור דלת שבא עם שלט.

 

סייע בהכנת הכתבה: דוד גינצבורג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודינג: אומנות שיפור האלקטרוניקה
צילום: makelessnoise
מומלצים