שתף קטע נבחר

ב"זוגלובק" הפעילו קו אריזה חשאי ללא פיקוח

תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף כי בשנתיים האחרונות, באישון ליל, נארזו מחדש במפעל בשלומי טונות של בשר, ללא פיקוח וטרינרי ובניגוד לתקנות. אחד החשדות שנבדקים: עובדי המפעל "האריכו את חייו" של בשר שפג תוקפו. משרד החקלאות פותח בחקירה

במפעל "זוגלובק" בשלומי נארזו מחדש בשנתיים האחרונות מאות טונות של בשר, באישון לילה, ללא פיקוח וטרינרי בניגוד לתקנות. אחד החשדות הנבדקים: עובדי המפעל "האריכו את חייו" של בשר שפג תוקפו.
בכירים במשרד החקלאות, הגוף המפקח על מפעלי בשר, נדהמו מהממצאים. ד"ר אליעזר נילי, הרופא הראשי לפיקוח על המוצרים מן החי במשרד החקלאות , הכריז אתמול (א'): נפתח מיד בחקירה והמסקנות יועברו ליועץ המשפטי של המשרד".
הנהלת 'זוגלובק', יצרנים הבשר הגדולה בישראל, הודתה כי התנהלה פעילות לילית במפעל בשלומי, אך טוענת כי פעילות זו היתה תקנית. ההנהלה פתחה בחקירה פנימית מקיפה, והשעתה מייד חמישה מבכירי המפעל.
לפי אחד החשדות הנבדקים על ידי הנהלת המפעל, פועלים במחלקת האריזה בשלומי העבירו לאריזות חדשות בשר שפג תוקפו בכמה חודשים, ולעיתים אפילו בשנה. אם אכן זה מה שקרה, מדובר בפעילות המנוגדת לחוק, שמחייב יצרני בשר שלא לשווק בשר שתוקפו פג, ושאוסר במפורש לבצע כל שינוי בתאריכי הייצור והתפוגה במקוריים של הבשר.
הווטרינר המפקח במפעל בשלומי מטעם משרד החקלאות טען אתמול כי לא היה לו מושג על המתרחש בלילות. זאת למרות ששהה במפעל שעות ארוכות מידי יום, ועמד בקשר רצוף עם הבכירים. "אני מזועזע, זו היתה פעילות שעשו לכאורה במאמץ להסתיר אותה", אמר הוטרינר, ד"ר יעקב גנדלר. "אני רואה אותם פעמים רבות מדי יום, ואיש לא אמר לי דבר על הפעילות הזו".
ידיעות אחרונות גילה שלפני שנה וחצי פנה המפעל למשרד החקלאות, וביקש פקח וטרינרי לעבודה בשעות הלילה. המפעל דיווח על צורך בפקח כזה, כדי שיאשר העמסת סחורות על משאיות בחצר המפעל. משום מה לא טרחו לציין בפני משרד החקלאות שפעילות נוספת מתבצעת בחדר האריזה, הרחק מעינו של כל פקח.
בין שתיים וחצי בלילה לחמש לפנות בוקר - בדיוק השעות שבהן הוטרינר של המפעל נם את שנתו - עסקו תרייסר פועלי אריזה בפירוק טונות של בשר מן האריזות המקוריות שלו. הבשר הועבר לאריזות חדשות, ויצא משערי המפעל למפעל האחות של זוגלובק בנהריה.
מבדיקת ידיעות אחרונות עולה כי החלפת האריזות נעשתה פכמים רבות במהלך השנתיים האחרונות, מדובר בעיקר בבשר המשמש חומר גלם לייצור נקניקים ונקניקיות.
גורמים במערכת הבריאות הבהירו שאם אכן התנהלה פעילות של הארכת חיי בשר, אין מדובר בסכנה בריאותית ממשית לציבור, שכן בשר המאוכסן בתנאי הקפאה, "יכול להיות ראוי למאכל לפרק זמן ממושך". אבל כדי להבטיח שהמפעלים לא יאריכו חיי בשר, אוסר החוק במפורש לשנות את תאריכי התפוגה שלו אחרי הייצור.
הנהלת זוגלובק, שקיבלה כבר לפני שבועיים את עיקרי התחקיר טענה תחילה בתוקף כי הפעילות הלילית לא היתה סודית ושפירוק הקרטונים ואריזתם מחדש נעשו כחלק מפעילות שגרתית הנובעת מ'קרטונים שנפגמו, תקלות במשקל הממוחשב או סחורה שנשלחה לייצוא לדרום אפריקה, שם תקנות הבשר מאפשרות חיי מדף ארוכים יותר".
אבל אין בטענות הללו כדי להסביר את תדירות הפעילות הלילית. מעדויות רבות שנאספו עולה כי החלפת קרטונים פגומים, למשל, נדרשה לעיתים רחוקות בלבד, וגם אז מדובר היה בקרטונים בודדים. אשר לטענת התקלה במשקל, מתברר כי היתה זו תקלה חד פעמית שאין בה להסביר פעילות שנמשכה לאורך כשנתיים. גם המשלוח לדרום אפריקה עשוי להסביר לכל היותר פעולות ספורות של החלפות קרטונים.
טענת המפעל, לפיה "לא ידענו שצריך לדווח על הפעילות הזו", נדחתה על הסף על ידי בכירים במשרד החקלאות. "אם הם באמת לא ידעו שצריך לקבל אישור לפעילות הזו והכל היה תמים, מדוע ביקשו את הפקח לעבודת העמסה של הסחורה? ומדוע לא אמרו לנו מילה וחצי מילה על אריזה מחדש באמצע הלילה?" תמהו גורמים במשרד החקלאות.
חלפו כמה ימים עד ש'זוגלובק' שינתה כיוון והחליטה על שורת צעדים חסרי תקדים, ובהם פתיחת חקירה על המתרחש במפעל והשעיית כמה עובדים בכירים ויותר מ- 25 פועלים. 'זוגלובק' שכרה שירותים של משרד חקירות, והתחייבה שאם ממצאי החקירה הפנימית יאמתו את החשדות החמורים, היא לא תהסס לפנות למשטרה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשר ללא פיקוח. אילוסטרציה
מומלצים