שתף קטע נבחר

צה"ל חדר לג'נין והרס את בניין המשטרה

כוחות שריון והנדסה של צה"ל נכנסו לתוך העיר, הנמצאת בשליטה פלסטינית מלאה, והרסו את בניין המשטרה ועמדות נוספות. הפלסטינים דיווחו על עשרות פצועים בחילופי האש. כוחות צה"ל יצאו מג'נין לפנות בוקר ללא נפגעים. הפלסטינים פנו לארצות הברית ולאו"ם בדרישה ל"הגנה בינלאומית"

לראשונה מאז תחילת האינתיפאדה, חדר צה"ל הלילה (יום ג') לעיר פלסטינית, הנמצאת בשטח A, וביצע פעולה קרקעית נרחבת שבה נהרס מבנה של המשטרה הפלסטינית וכן עמדות בעיר. לא היו נפגעים לכוחות צה"ל, שעזבו את העיר לפנות בוקר. הפלסטינים מדווחים על עשרות פצועים, מרביתם במצב קל.
גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי "לא מדובר במבצע אחרון מסוג זה". הם הבהירו כי מדובר במדיניות שלפיה יגיב הצבא מעתה בפעילות מבצעית לכל פיגוע בישראל.
הבוקר נפצעו אשה וילדה קל בפיגוע ירי באזור חברון. כמו כן נורו יריות לעבר שכונת גילה בירושלים (על האירועים בעקבות המבצע בג'נין - בידיעה בקישור מימין).

02:00 בלילה: הטנקים נכנסים לג'נין

זה היה לילה של אש ועשן בג'נין, שנחשבה לאחרונה ל"מרכז המתאבדים": כוחות שריון והנדסה של צה"ל נכנסו בסביבות השעה 02:00 בלילה תוך העיר וכיתרו את בניין הממשל. כל זאת, תוך חילופי אש עם הפלסטינים. על המבצע פיקד מפקד עוצבת "כפיר", אל"מ עוזי, והשתתפו בו חלק מגדוד שריון, כוח רגלים בג'יפים מסוג "האמר", וכן נגמ"שים ודחפורים של חיל ההנדסה.
הרמקולים במסגדים זעקו כל העת "אללה הוא אכבר" וקראו לתושבים לצאת ולהתעמת עם החיילים. בעיר נפוצו ידיעות על צעירים עם חגורות נפץ שיצאו כדי להתפוצץ מול הטנקים והחיילים.
חיידר אירשאד, סגן מושל ג'נין, סיפר לסוכנות רויטרס: "כעשרה טנקים ישראלים חדרו לעיר וירו על מפקדת המשטרה. הם ניצבו בכמה עמדות באזור הכיכר המרכזית בעיר". מסוקים חגו באויר במהלך הפעולה, אולם לא ירו. הפלסטינים טענו בתחילה כי יש להם הרוגים, אולם בבוקר נמסר כי מדובר בעשרות פצועים, שמצב רובם קל.

מפקדי הטנקים ביקשו לירות פגזים

במהלך כשעתיים, הרסו דחפורים משוריינים של צה"ל בניין של המשטרה הפלסטינית בעיר, הסמוך לבניין הממשל. כמו כן נהרסו מספר עמדות. בהודעת דובר צה"ל נמסר כי הפעילות באה בתגובה לשרשרת אירועי טרור ובכללם הפיגוע בקריית מוצקין, שבוצעו בהנחיית והכוונת התארגנות טרור באזור ג'נין.
בהודעה נאמר עוד כי צה"ל נמנע מירי תגובה בעיר, בשל צפיפות האוכלוסיה. עם זאת, ל-ynet נודע כי מפקדי הטנקים ביקשו לירות פגזים לעבר מקורות הירי, אולם נענו בשלילה על ידי מפקדי המבצע, ולפיכך נורתה אש מקלעים בלבד.
נאיף סוויאת, מראשי הפתח בג'נין טען בשיחה ל-ynet: "הבסנו את הישראלים ולימדנו אותם לקח". לדברי סוויאת, כוחות הביטחון הפלסטינים והכוחות החמושים של הפלגים הפלסטינים הצליחו למנוע מישראל לממש את תוכניתה לפלוש למחנה הפליטים בג'נין, ממנו יצאו מרבית המתאבדים.
לדברי סוויאת, "הישראלים הבינו, לאחר ההתנגדות שבה נתקלו, כי זה לא יהיה קל להמשיך לשהות בעיר ולנסות לכבוש את המחנה". סוויאת סיפר כי מרבית המחסומים הפלסטינים בחלקים נרחבים של העיר נהרסו.
לקראת השעה 04:00 החלו כוחות צה"ל לצאת מהעיר, לאחר שהסתיימה פעולת ההריסה. אלוף פיקוד המרכז, יצחק איתן, פיקד על האירוע מחפ"ק (חדר פיקוד קדמי) שהוקם באזור.

בעקבות הפעולה: הרשות דורשת הגנה בינלאומית מהאו"ם

הרשות הפלסטינית פתחה בגל מחאות דיפלומטי: הרשות פנתה לאו"ם, לארצות הברית וכן לאיחוד האירופי בדרישה ל"הגנה בינלאומית" מפני ישראל.
חבר הקבינט הפלסטיני, סאיב עריקאת, סיפר לסוכנות רויטרס כי הרשות קראה לוושינגטון לא לחסום מהלך באו"ם שמטרתו להגן על הפלסטינים. "החלטנו לקרוא לכינוס דחוף של מועצת הביטחון", הבהיר עריקאת. הוא תקף את ראש הממשלה שרון והאשים אותו ב"פתיחת שערי הגיהנום בפעולה הזו". עריקאת טען כי שרון "החליט לחתום את חייו בהריסת תהליך השלום".
הפלסטינים קיימו הלילה תהלוכות מחאה בג'נין וכן ברמאללה ובערים נוספות.

תושבי ג'נין: יש לחץ נפשי

גורמי ביטחון ותושבים פלסטינים סיפרו ל-ynet כי התושבים בג'נין נמצאים ב"לחץ מטורף" כהגדרתם. לדברי הגורמים, מאז החל צה"ל להחיש תגבורות לאזור ג'נין סובלים התושבים מלחץ נפשי כבד.
אחד התושבים הפלסטינים סיפר: "הרבה מאוד אנשים לא מצליחים להירדם מהלחץ. החיים לא יכולים להימשך ככה. אנחנו כל הזמן חיים משמועה לשמועה, מרעש מטוס לקול של מסוק, אנחנו חיים בהמתנה למכה שתנחת עלינו".
אזור ג'נין הפך בחודשים האחרונים ל"מפעל לייצור מתאבדים" של החמאס והג'יהאד האיסלאמי. שני פיגועי ההתאבדות האחרונים, בירושלים ובקריית מוצקין, יצאו לדרך מג'נין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום חגי אהרון
חיילי צה"ל, בבוקר שאחרי הפעולה
צילום חגי אהרון
צילום חגי אהרון
הפעולה הלילית
צילום חגי אהרון
מומלצים