שתף קטע נבחר

 

שני פצועים ממטען באורנית

רכב סיור של אנשי ביטחון עלה על מטען צד. אחד הפצועים במצב קשה והשני נפגע קל. תקרית ירי קשה בחברון. ובצד המדיני: נמשכים המגעים לפגישת פרס-ערפאת. הפלסטינים מבהירים: אנחנו מורידים את גובה הלהבות כדי להיכנס לקואליציה האמריקנית

שני ישראלים נפצעו הערב (ד') לאחר שעלו על מטען צד ליד היישוב אורנית שבשומרון, שבסמוך לקו הירוק, ממזרח לראש העין.
השניים, ככל הנראה תושבי אורנית, היו בסיור ביטחון שוטף בגדר היישוב, כאשר התפוצץ מטען צד שהונח במקום. השניים נפצעו בגפיים, אחד מהם בן 37 באורח קשה והשני בן 20 באורח קל. כוחות ההצלה והצבא הוזעקו לשטח והעבירו את הפצועים לבית החולים "בילינסון" בפתח תקוה. אנשי היישוב סיפרו כי הרכב שבו נסעו אנשי הביטחון היה ג'יפ איסוזו, לא ממוגן, שסייר ליד גדר היישוב. ממועצת יש"ע נמסר כי המטען הופעל באמצעות חוטים באורך של כמה עשות מטרים. כוחות הביטחון בודקים חשד כי המטען הופעל מהכפר הערבי הסמוך עזון.
אורנה שהרבני, תושבת אורנית, סיפרה ל-ynet: "ישבנו בחצר הבית ולפתע שמענו בום. היישוב שקט מאוד וכל רעש קטן מקפיץ אותנו. כולם נכנסו להיסטריה והיתה אווירה של פניקה ממש. המון אמבלונסים, משטרה וכוחות ביטחון נכנסו מיד ליישוב ולא ידענו מה קרה. לא היה לנו מושג מה לעשות".
בתקרית נוספת אחר הצהריים נרשמו חילופי ירי קשים בחברון. הפלסטינים פתחו באש לעבר שכונת אברהם אבינו שבחברון, מכיוון שכונת אבו-סנינה. בתגובה ירו שוטרי משמר הגבול לעבר היורים וטנקים שמוצבים במקום ירו מספר פגזים. בנוסף הושלך מטען צינור לעבר עמדת צה"ל. הפלסטינים דיווחו על חמישה פצועים בחילופי האש, אחד מהם במצב אנוש.
וברצועה: פלסטינים השליכו הערב כמה עשרות רימונים לעבר מוצב "תרמית" בגבול ישראל-מצרים, סמוך לרפיח. אין נפגעים ואין נזק. החיילים השיבו אש.

מגעים לפגישת פרס-ערפאת

ראש הממשלה אריאל שרון ושר החוץ שמעון פרס דנו הערב בחוות השיקמים בהפסקת האש ובגיבוש המדיניות מול הפלסטינים. השיחות מול הפלסטינים מתמקדות כעת בניסיונות להביא לפגישה בין שר החוץ, שמעון פרס, לבין יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. לפלסטינים אין ציפיות רבות מפגישה כזו ולהערכתם שרון לא יתן לפרס כל מנדט מדיני. הפגישה אמורה להתקיים בתום 48 שעות מכניסת הפסקת האש עליה הוכרז בחג. מקורות ישראלים אמרו כי היא צפויה להיערך לפני סוף השבוע.
עוד לפני כן צפויות להתחדש שיחות התיאום הביטחוניות. סוכנות הידיעות אי.פי מדווחת מפי מקורות פלסטינים כי הפגישה הראשונה תיערך מחר בתל אביב.
אם פגישת פרס-ערפאת אכן תתקיים, צפויים הפלסטינים ללחוץ על ישראל להתחיל מיד ביישום דו"ח מיטשל, שכולל בין השאר נסיגה של כוחות צה"ל לעמדות בהן היו לפני תחילת האינתיפאדה, הקלות בסגר ומאוחר יותר גם הקפאת ההתנחלויות.
ישראל מצידה צפויה לשים דגש על מעצר מבוקשים מהחמאס והג'יהאד האיסלאמי, בעיקר לאור התנגדות הארגונים להפסקת האש (ראה ידיעה נפרדת בקישורים מימין).

הרשות מפעילה לחץ על החמאס

בעקבות שיחותיו אתמול של יאסר ערפאת במצרים ובירדן, העבירה הלילה הרשות הפלסטינית הילוך בניסיונות להביא ליישום של הפסקת האש. בשעות הראשונות שלאחר הצהרת ערפאת ושרון התייחסו הפלסטינים בזלזול מה להודעת ערפאת, ואמרו כי לא מדובר בהפסקת אש של ממש, אלא בהפוגה חלקית "כדי לא להכעיס את האמריקנים".
אבל בעקבות הלחצים הכבדים שהפעילו ארה"ב, מצרים וירדן החליטו ברשות הפלסטינית לעשות מאמץ של ממש להביא לרגיעה בשטח.
גורם פלסטיני בכיר אומר ל-ynet כי "אין לקחת ברצינות את דברי החמאס והג'יהאד, כי מבחינתם אין כל הפסקת אש". לדברי הגורם "בשתי התנועות מבינים כי הפרה של הפסקת האש תגרור מכה קשה עליהם מצד הרשות, עד כדי סיכון קיומן".
הגורם אומר כי ביום א' האחרון נפגש ערפאת עם ראשי הפלגים הפלסטינים, ויידע אותם כי מתבשלת חבילה מדינית אמריקנית, שתאלץ אותו להכריז על הפסקת אש. החבילה הזו צפויה לכלול מלבד צעדים מדיניים שכלולים בדו"ח מיטשל - גם ייוע כספי נכבד לרשות כפיצוי על הנזקים הכספיים שספגו מאז תחילת האינתיפאדה.
הפלסטינים מסבירים כי ההחלטה על הפסקת האש התקבלה כדי "לגזור את הקופון האמריקני". לדבריהם: "ערפאת שיחק אותה בגדול ונמצא בתוך הקואליציה האמריקנית, ומי שנותר מחוץ לה הם שרון ובין לאדן".
לדברי הפלסטינים: "שרון במצוקה, הוא חייב לרקוד עכשיו לפי המנגינה של האמריקנים, שרוצים שקט בבניית הרכב המלחמה שלהם. שרון כנראה יתקשה הפעם לחמוק מיישום ההבנות וההסכמים, ויתקשה לטרפד את המאמצים הבינלאומיים להשגת רגיעה וחידוש של המו"מ המדיני. מדיניותו של שרון מתחילה לקרוס ולכן ניתן לראות באופק את האפשרות לחדש את המו"מ המדיני".
הגורם הפלסטיני אמר כי "ערפאת מגיע כבעל ברית של האמריקנים וכמי שכל העולם התחנן אליו להפסיק את האש, ואילו שרון נשאר נזוף בבקשה שלא יפריע למהלכים של ארה"ב ולמהלכים המדיניים המתוכננים באזור".
עם זאת, יש לציין כי פעילי השטח של האינתיפאדה אינם מרוצים המיוחד מהכיוון שאליו פנתה ההנגה המדינית. בסביבתו של מרואן ברגותי הביעו ספק באשר למשך הישרדותה של הפסקת האש. הם הוסיפו כי את התקופה הקרובה ינצלו למנוחה וטעינת כוחות וכי "האינתיפאדה תימשך בצורה כזו או אחרת עד לעצמאות ועד לסילוק אחרון החיילים והמתנחלים מן השטחים הפלסטינים ומכל שטחי 67'".

בכתיבת הידיעה השתתפו אלון חכמון וסמדר שמאולי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים