שתף קטע נבחר

מרכז מתנדבים בבית של בן יהודה

הבית בירושלים, שבו לא זכה בן יהודה להתגורר, משמש כבר 31 שנה את ארגון "כפרה" שמתנדביו, צעירים גרמנים, באים לארץ לסייע לניצולי שואה

כשאומרים תלפיות האסוציאציה הראשונה שעולה היא עגנון וכמובן סיפורו "מאויב לאוהב". ביתו הצנוע עם חדר עבודתו וספרייתו נשתמרו כפי שהיו והוא (ברחוב קלוזנר 16) פתוח לציבור.
לא הרחק משם, ברחוב עין גדי 28, עומד בית אבן דו-קומתי מיוחד בקוויו הנקיים. זהו ביתם לשעבר של בני משפחת אליעזר בן יהודה, שמשמש כיום את ארגון "כפרה", בני נוער מגרמניה שמתנדבים בקרב קורבנות השואה.
בן יהודה, מחיה השפה העברית, שסיפור חייו ידוע גם בזכות השיר "אליעזר בן יהודה יהודי מבדח" (בביצוע חוה אלברשטיין), גר בשלב מסוים של חייו בדירה שכורה ברחוב החבשים בירושלים (כיום רחוב אתיופיה), מול הכנסייה האתיופית. סמיכות הדירה למאה שערים גרמה למשפחת בן יהודה בעיות רבות שכן החרדים, מתנגדיו החריפים של בן יהודה, לא השלימו עם שכנם והתנכלו לו ולבני משפחתו. גם אחרי מותו, כשעיריית ירושלים הציבה שלט על הבית ובו סופר על הדייר לשעבר, עקרו אותו החרדים ועד היום ניתן למצוא בחזית הבית את השקע באבן שבו נקבע השלט.
בשנת 1922 החליט בן יהודה לעבור לתלפיות. הוא רכש מגרש והחל בבניית בית, אולם נפטר בטרם הושלמה הבנייה. אלמנתו חמדה וילדיו גרו במקום. לאחר מותה בשנת 1965 נמכר הבית לעיריית ירושלים.
לעירייה היתה תוכנית להפוך את הבית בשיתוף "האקדמיה לשפה העברית" למוזיאון לתולדות בן יהודה, אולם התוכנית לא יצאה אל הפועל.
בשנת 1970, אחרי תשע שנות פעילות של ארגון "כפרה" בארץ, העבירה העירייה את הבניין לרשות הארגון. ב-22 וב-23 באוקטובר יציין הארגון 40 שנות פעילות בארץ, בכמה אירועים בבניין שבתלפיות.

בהשפעת משפט אייכמן

"כפרה", או ARSP – Action Reconciliation Service for Peace, הוא ארגון שעוסק בסיוע לקורבנות המשטר הנאצי ברחבי העולם. בישראל החל לפעול בשנת 1961, אחרי משפט אייכמן.
בכל שנה יוצאים 150 בני נוער וצעירים גרמנים מתנדבים ל-12 מדינות בארצות הברית, מזרח ומערב אירופה, וישראל. לישראל מגיעים כל שנה 24 מתנדבים לתקופה של שנה וחצי.
המתנדבים מטפלים בקשישים, בביתם או במעונות סיעודיים, עובדים בארכיוני יד-ושם ובמכון ליאו בק בחיפה, ובמוסדות של נכים ומוגבלים. כמו כן הם משתתפים בפרויקט לקירוב בין יהודים לערבים ובפרויקט לדיאלוג בין בני נוער ישראלים וגרמנים.
זה כ-31 שנה, כאמור, משמש בית בן יהודה כמרכז הפעילות של הארגון בארץ. את המרכז מנהל מרטין למפ וסגניתו היא עינת (אינגריד) זלבה, גרמניה שהתגיירה.

מדרגות עץ ורצפה מאוירת

עם העברת הבית לשימוש הארגון נוצר צורך להכניס בו שינויים. מדובר בבית אבן בן שתי קומות עם גרם מדרגות עץ יפה ומרפסת שהיא מעל החלק הקדמי של הבית.
בין השנים 1996-1998 שוקם הבית בהשקעה של 740 אלף מארק. במסגרת זו אוחדו חדרים בקומה הראשונה כדי לאפשר כעין אולם כינוסים. רצפת הבית, בחלקה מצוירת, נותרה כפי שהיתה. המשקופים והדלתות נצבעו אפור והכל משדר סולדיות ואיפוק. בכניסה הוצב צילום של בן יהודה וכן שלט עם סיפור חייו. בחצר הקימו אנשי כפרה צריף שמשמש לחדרי סמינרים ולמגורים עבור מתנדבים שמזדמנים לירושלים.
עם השנים נוצר צורך במבנה ראוי יותר ואכן הארגון הצליח לאסוף בגרמניה סכום כסף נכבד וביום ב' הקרוב, 22 באוקטובר, תונח אבן פינה למבנה חדש, שייבנה מאחורי הבית ההיסטורי. מדובר במבנה בן שלוש קומות ובו חדרי סמינרים וחדרי אירוח למתנדבים. טקס הנחת אבן הפינה ייערך בשעה 17:30 במעמד ראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן יהודה. "יהודי מבדח"
צילום דודי הכהן
הבית ברחוב אתיופיה. השלט נעקר ע"י החרדים
צילום דודי הכהן
צילום דודי הכהן
הבית ברחוב עין גדי. יש תוכנית הרחבה
צילום דודי הכהן
מומלצים