שתף קטע נבחר

היתה עבודה. ואיננה

אבטלה היא תוצר הלוואי הקשה של המשבר הכלכלי, בארץ ובעולם; בישראל צפוי שיעורה לעלות ל-9.6%; החלטות להילחם בה יש למכביר, ביצועים בשטח אין; בינתיים הולכת ומתארכת רשימת המפעלים במצוקה, והשנה נוספו למעגל חברות ההיי-טק ושכבת האקדמאים; הסיבות, הפתרונות, המחיר הנפשי ועצות להתמודדות; פרויקט מיוחד

סוגרים מפעלים האקדמאים הפיטורים כמשבר זהות נשים 
ערבים לצמצם הוצאות סידורים אחרונים 

אבטלה. המילה המאיימת הזאת, שמתלווה לכל משבר כלכלי, תמשיך לככב בשנת 2002. על-פי כל הסימנים, יפוטרו ברחבי העולם בשנה הקרובה מיליוני בני-אדם. במדינות רבות במערב ובוודאי במזרח כבר עולה שיעור האבטלה על 10%.
ישראל עוד לא הגיעה לכך, אולם שיעור האבטלה הנוכחי - 8.9% - יעלה, גם על-פי התחזיות המתונות ביותר, ל-9.6% שהם יותר מ-240 אלף מובטלים, לעומת 221.5 אלף בקיץ 2001.
הסיבות לאבטלה הגוברת מרובות: ענף ההיי-טק בעולם מצוי במשבר. מאז 11 בספטמבר ענפי התיירות והתעופה, לא רק בישראל, במשבר קשה. בארה"ב החלה ההאטה כבר בחורף שעבר, וביפאן ובאירופה מדברים אפילו על מיתון לא קל שצפוי בעולם בשנה הבאה.
לישראל יש סיבות טובות נוספות למיתון ולאבטלה, ובראשן המצב הביטחוני, שמונע תיירות כבר יותר משנה, משבר קשה זה חמש שנים בענף הבנייה, ומאות אלפי עובדים זרים, שמועסקים בשכר נמוך במקום ישראלים.
"האבטלה מדאיגה אותי, וצריך שהממשלה תיתן כעת עדיפות לטיפול בה", אומר מנכ"ל משרד האוצר וראש אגף התקציבים במשרד, אוהד מראני. למעשה, הממשלה קיבלה כבר שורת החלטות שעשויות לסייע לבלימת העלייה באבטלה, אך בשטח הדברים עדיין לא נעשים.
למשל, הממשלה אישרה לגרש אלפי עובדים זרים בלתי חוקיים, אבל אפילו פעולות אכיפה אלמנטריות לגילוי עובדים אלה ולהפסקת עבודתם בקושי מתבצעות. אושרו עשרות פרויקטים בתחומי התשתיות, אבל בשטח לא נראים הטרקטורים. איש לא החל בשדרוג מסילת הרכבת מירושלים לבית-שמש, במדידות של כבישים שיש כוונה לסלול בצפון בשנה-שנתיים הקרובות, או בניסיונות לקדם סיומם של פרויקטים.
"אנחנו קוראים על הכוונות הטובות רק בעיתונים. לשטח עוד לא הגיעה שום הוראה לזרז את העבודות וגם לא הובטחו תקציבים נוספים", אומר אחד הקבלנים.
גם בממשלות קודמות התקבלו החלטות למלחמה באבטלה, אבל כל ניסיונות ראשי משרד האוצר להביא ליישומן בשטח עלו בתוהו. הבירוקרטיה ניצחה כמעט בכל החזיתות. כך, למשל, הוחלט בעבר להקשות על הבאת עובדים זרים. בפועל הובאו עוד אלפים. פרויקטים שונים, למשל נתב"ג – 2000, ספק אם יסתיימו עד 2003 ו-2004.
פרופ' בן-ציון זילברפרב, לשעבר מנכ"ל האוצר, סבור ש-2002 תהיה שנה כלכלית לא טובה, בהמשך ל-2001. התוצאה הבלתי נמנעת כמעט תהיה פיטורים בענפים רבים. לדברי זילברפרב, אין פתרונות פלא. מה שחשוב הוא ביצוע ההחלטות שהממשלה כבר קיבלה והחלטות נוספות שעליה לקבל.
משהו במערכת לא עובד, כאשר בחקלאות משוועים לידיים עובדות, בעוד שבלשכות העבודה רשומים 200 אלף מובטלים, הוא אומר, הסיבה האמיתית שההחלטות לא מתבצעות היא שחלק מהצעדים איננו פופולרי, והממשלות פוחדות לבצע אותם, בפרט כאשר לא ברור מתי יתקיימו הבחירות.
גם מי שהיה מנכ"ל משרדי האוצר והעבודה לשעבר, שמואל סלבין, צופה רעות לשנה הבאה. האבטלה תהיה מלת המפתח, ולא רק בארץ, הוא אומר, יש בעיה קשה בתחום הזה, אבל בישראל גם לא עושים הכול כדי לנסות לפתור לפחות חלק מהבעיה.
שר האוצר, סילבן שלום, מציע שוב, כפי שהציע בעבר, לנהל מלחמה נגד ריבוי העובדים הזרים, לאלץ ישראלים לעבוד כמעט בכל עבודה, להזיז פרויקטים מועדפים בשטח, תוך מעקב מתמיד אחר התקדמות ההשקעות בתשתיות, ולאלץ את הממשלה לקיים את החלטותיה. אולם הצעות לחוד ומציאות לחוד.

סוגרים מפעלים
ובינתיים, רשימת המפעלים במצוקה הולכת ומתארכת. ביום ראשון הפגינו עובדי פניציה מול משרד ראש הממשלה, בשבוע שעבר הפגינו עובדי בתי-המלון. ענף הטקסטיל מונשם בעזרת סיוע ממשלתי, וכך גם מפעלי הלבידים. היות שכולם שקועים בצרות, מהתיירות, דרך התעשייה הכבדה ועד ההיי-טק, בקשה לסיוע ממשלתי כבר לא נחשבת סימן לכישלון, וכולם מבקשים.

בוועדת השרים למפעלים במצוקה גיבשו נוהל של בדיקה ומיון ראשוני. צוות מומחים בודק כל בקשה, גם על-פי הסיכוי הכלכלי של המפעל וגם לפי חשיבותו החברתית. מפעל שקיבל המלצה חיובית מהצוות, יועלה לדיון, והוועדה תחליט.

ברשימת המקבלים נמצאים מפעלי הלבידים, מפעלי הפלדה בעכו ופולגת טקסטיל בקרית-גת. בין המבקשים מצויים אריגי מצובה, מפעל כליל-יופי, המכיל בתוכו את חברת גדעון אוברזון, תעשיות אלקטרוכימיות, מתפרת העצמאות במצפה-רמון, בסט-קרטון, מכרות אבן אילת, שדות אלונים, פונדק מצפה רמון ווישיי ישראל.

ההסתדרות החדשה מפעילה קרן משלה, שמחלקת סכומים קטנים, כ-9 מיליון שקלים בשנה, בהלוואות הון חוזר. הכסף ניתן בעיקר למפעלים שכבר נמצאים בידי מפרק. בהסתדרות טוענים שחלקם התאוששו וממשיכים לפעול כנגד כל הסיכויים.

יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, יוצא נגד הביקורת על השקעות ממשלתיות במפעלים עתירי עבודה שממילא נגזר דינם להיסגר או לעבור לארצות שבהן העבודה זולה. לדבריו, במצב של משק במשבר, השיקול הכלכלי הוא לא היחיד שקובע. כשיש אווירה של משק בהתמוטטות, נוצרת פניקה והפיטורים הופכים למחלה מידבקת. פרץ מוסיף, כי כל מפעל, אפילו במצב סביר, מתחיל להתכונן לגרוע מכול ולפטר אנשים, מעבר לצורך האמיתי. "כל אחד מכיר מישהו שפוטר לא מזמן, או שעומד על סף פיטורים. זה כבר לא עניין של מספרים, אלא חלק מהחיים של הרבה מאוד אנשים.

שום מהלך כלכלי לא יכול להחליף אווירה, ואם הציבור מרגיש מיתון, אז יהיה מיתון. לכן הממשלה חייבת להתערב, לעזור למפעלים, למנוע פיטורים, כדי לשנות את האווירה. אפילו הממשל הרפובליקני בארה"ב, שהוא הכי קפיטליסטי ושמרני, הבין שיש מצבים שהמדינה חייבת להתערב כדי לעצור את הפסיכולוגיה של משבר. אם לא נראה התגייסות אמיתית ומהירה של הממשלה, נראה יותר ויותר ערים ויישובים שיסגרו את הדלת ויעלו להפגין במקום ללכת לעבוד, כי לא יהיה להם איפה לעבוד".

חזור למעלה
האקדמאים
אחת התופעות החדשות יחסית של האבטלה בשנה האחרונה היא העלייה באבטלת האקדמאים. אם פעם היה נהוג לחשוב שהשכלה גבוהה מעניקה חסינות מאבטלה, בא משבר ההיי-טק והוכיח שיש גם אקדמאים מובטלים. מאז פרצה האינתיפאדה, תפחו ממדי האבטלה בקרב האקדמאים בשיעור של כ-30%. בכלל המשק עמד הגידול באבטלה בתקופה זו על כ-20%. הנתון הזה חמור במיוחד נוכח העובדה, שעד לשנה האחרונה היתה אבטלת האקדמאים במגמת ירידה קבועה ויציבה, שנמשכה שלוש שנים.

עם זאת, עדיין מוקדם להספיד את ההשכלה כמקדמת תעסוקה. על-פי חישובי הרשות לתכנון ופיתוח כוח-אדם במשרד העבודה, שיעור האבטלה בקרב בעלי תואר ראשון, 15 שנות לימוד, עומד על 6.9% בלבד. לדברי מנהל הרשות, בני פפרמן, זהו הצפי גם לשנת 2001, שטרם הסתיימה.

בקרב בעלי תואר שני, או 16 שנות לימוד ויותר, שיעור האבטלה הוא - 4.5% הרבה מתחת לממוצע הארצי. שיעור האבטלה של מי שלמדו עשר שנים או פחות הוא 13.7%, ובקרב בעלי 11 שנות לימוד או בוגרי תיכון שיעור האבטלה הוא 10.9%.

נתון מעודד נוסף לטובת ההשכלה הוא משך הזמן שנדרש לשם מציאת עבודה. מי שלמד שמונה שנים או פחות, נזקק ל-33.5 שבועות בממוצע (כשמונה וחצי חודשים) לחיפוש עבודה, בעוד שחברו האקדמאי נזקק להרבה פחות: בוגרי 15 שנות לימוד הסתדרו הכי מהר - תוך 21.1 שבועות בממוצע. בוגרי תואר שני, 16 שנות לימוד ומעלה, נזקקו ל-24.2 שבועות ובוגרי תיכון ל-23.7 שבועות בממוצע.

חזור למעלה
הפיטורים כמשבר זהות
פיטורים הם לא רק אובדן של מקום עבודה ויכולת השתכרות, הם גם גובים מחיר נפשי. בחברה הישראלית, שבה הערך של עבודה מרכזי מאוד, אדם שעובר לסטטוס של מובטל חווה משבר זהות הרבה יותר עמוק מאשר מובטלים במדינות אחרות בעולם. האבטלה, מבחינתנו, היא מצב טראומטי.

מרגע שלאדם אין מסגרת זהותית שעליה הוא יכול להישען, התגובה היא דכדוך, שהופך עם הזמן להיות דיכאון וייאוש.

המעבר לסטטוס של מובטל כרוך באובדן התחושה של נחיצות ויצרנות, של סדר-יום קבוע, של קשרים חברתיים שנוצרו במקום העבודה, ושל תחושת הערך העצמי.

לדברי ד"ר ליאת קוליק מבית-הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, אפשר לדמות את השלבים שעובר אדם מרגע שאיבד את עבודתו לשלבים שעובר מי שלוקה במחלה קשה. קוליק: "אחרי ההלם הראשוני מגיע שלב ההכחשה. אנשים מכחישים את הנזקים הפוטנציאליים האמיתיים של היותם מובטלים, ויש אפילו מי שנהנים בתחילה מ'החופש' הבלתי צפוי. יש אנשים שנתקעים בשלב הזה חודשים רבים.

שני השלבים הבאים הם כעס על מקום העבודה ועל החברה בכלל, ולאחריו דיכאון ותחושות חוסר-אונים, ייאוש ואפתיה. בשיאו באה השלמה עם המצב".

"נקודת הזמן הקריטית", אומרת קוליק, "היא החודש השלישי לאבטלה. אז האדם מרגיש את הלחץ הגדול ביותר, אז הוא מתחיל להבין שהוא בצרה אמיתית. משם ואילך יש תהליך של הסתגלות למצב.

קוליק ערכה מחקר בו בדקה 1,000 משפחות של מובטלים. על-פי ממצאיה, אלמנים וגרושים, משני המינים, הם הפגיעים ביותר, מבחינה נפשית, למצב של אבטלה. מי שמסוגלים לשאת בקלות רבה יותר את המצב החדש הם אנשים שעברו במהלך חייהם שינויים רבים, מילאו תפקידים שונים במערכות שונות והחליפו מקצועות, וגם אנשים שהם אופטימיים מטבעם ובעלי יכולת התמודדות עם מצבים קשים.

מי שמצבם קשה במיוחד הם אנשים שעבדו באותו מקצוע ובאותו מקום עבודה במשך שנים רבות, ואף פעם לא העזו לבצע שינוי. ככל שהחיפוש אחר עבודה חדשה מתמשך, אדם כזה ישקע לדיכאון רב יותר. עם הזמן הוא יפתח חוסר ביטחון בולט. הוא יחשוש ללכת לראיונות עבודה, וכשכבר ייגש, לא יצליח להרשים את המראיינים. אם אדם כזה מגיע לייאוש ואומר לעצמו אף אחד כבר לא רוצה אותי, הוא גולש למצב מסוכן במיוחד.

חזור למעלה
נשים
מתברר כי נשים וגברים מגיבים לפיטורים באופן דומה, אבל נשים בדרך-כלל מסתגלות למצב החדש בקלות רבה יותר. לדברי אבי רימר, פסיכולוג תעסוקתי במכון פילת: "הגבר הישראלי חש שללא עבודה הוא אינו שווה כגבר, בגלל הציפיות ממנו כמפרנס העיקרי. לעומת זאת, אצל האישה האבטלה מובילה למחשבות על מה היא הצליחה להשיג בחיים, על מידת התלות שלה בבן-זוגה, ומה כרטיס הביקור שלה.

מצד שני, נשים נוטות להתלונן יותר מגברים על פגיעה בבריאות בגלל אבטלה. הן גם זוכות פחות לתמיכה חברתית ורגשית מגברים. גבר מובטל יזכה לתמיכה גדולה יותר מצד אשתו מאשר להפך.

בעלי ההשכלה הגבוהה (תואר שני ומעלה) נפגעים מאבטלה בדיוק כמו בעלי ההשכלה הנמוכה (יסודית). לדברי ד"ר ליאת קוליק, שתי הקבוצות הללו מביעות מצוקה נפשית גדולה ביותר. אם בקבוצה השנייה החשש המוביל הוא מאי-יכולת להתארגן מחדש, בצד חשש כלכלי, בקרב המשכילים, שהשקיעו רבות ברכישת המקצוע והמעמד המקצועי, אובדן מקום העבודה מהווה פגיעה בזהות העצמית שלהם.

הסיכוי של בעלי השכלה גבוהה למצוא עבודה במעמדם הקודם קטן יותר, והם לרוב אינם מוכנים להתפשר על תפקיד נחות מזה שמילאו בעבר. רבים מהם מעדיפים להסתיר את מצבם ולא לעשות דבר, ובלבד שלא ייאלצו לומר בקול: אני מובטל.

חזור למעלה
ערבים
בכפר עין-מאהל, שליד נצרת, חיים כ-10 אלפים תושבים. בכל פעם שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את נתוני האבטלה תופס לו הכפר מקום מכובד ברשימת היישובים מוכי האבטלה. שיעור המובטלים מגיע לכ-20%. במלים אחרות, כל תושב חמישי.

האבטלה הגואה בעין-מאהל ובכפרים ערביים נוספים הפכה לנתון סטטיסטי ותו לא. משרדי הממשלה השונים לא נוקפים אצבע. אין תוכניות למיגור האבטלה. תיעוש הכפר הערבי הוא חלום באספמיה. אין מפעלים, ואפילו את ענף הטקסטיל, שסיפק מקומות עבודה למאות ואלפי אנשים, חיסלו.

לפני מספר חודשים החלטתי להקדיש את אחד מגליונות השבועון "כל-אלערב", שאני עורך, לתופעת האבטלה במגזר הערבי. החומר שהונח על שולחני היה מזעזע: משפחות ברוכות ילדים לא מוצאות אוכל לילדים, חלב לתינוקות. המקרר של משפחה נצרתית ריק. אבי המשפחה, מובטל שחי מקיצבת הביטוח הלאומי, אומר בדמעות: "עדיף לי למות. איך אני יכול להביט בעיניים של הילדים שלי שמבקשים אוכל וחלב? אין לי כסף להאכיל אותם".

ממשלות ישראל לדורותיהן לא מצאו לנכון לפתור את הבעיות של יותר ממיליון ערבים פלסטינים החיים בישראל. מדיניות הקיפוח והאפליה הפכה למדיניות רשמית, לא מוצהרת. בתקופת כהונתו של אהוד ברק החליטה ממשלתו להקציב למגזר הערבי ארבעה מיליארד שקלים. ברק לא קיים את ההבטחה. גם ראש הממשלה הנוכחי, אריאל שרון, ממאן לקיים את החלטת הממשלה ולהעביר את הסכום למגזר הערבי.

הטענה כי לערביי ישראל לא מגיעות זכויות כי הם לא משרתים בצה"ל משוללת כל יסוד. מה עם החרדים, שתורתם אומנותם? מדוע הם מקבלים תקציבים למרות שלא שירתו בצה"ל? ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמתנה את הענקת הזכויות בקבלת החובות.

אירועי אוקטובר השחור 2000 הוסיפו חטא על פשע. התהום שנפערה בין אזרחי ישראל הערבים לבין המדינה, מסופקני אם ניתן לגשר עליה. הישראלים הכריזו על חרם כלכלי נגד הערבים והיישובים הערביים, והתוצאה הרת אסון: האבטלה הגיעה לשיאים גבוהים, עסקים רבים נקלעו לחובות ונאלצו לסגור.

אין צל של ספק כי קיימת אינטראקציה בין המצב הכלכלי לבין הפלסטיניזציה של ערביי ישראל. כאשר הערבי מגיע לפת לחם, הפיתוי של הארגונים הפלסטיניים השונים והארגונים הפונדמינטליסטיים נופל על אוזניים קשובות. אם המדינה על כל משרדיה לא תמצא פתרון למצוקתם הקשה של ערביי ישראל, המצב ילך ויחריף ויהפוך לפצצה מתקתקת.

המצב הכלכלי הקשה הניע מספר לא מבוטל מהמפלגות הערביות הפועלות בשטח לחשוב על אימוץ רעיון מהפכני של הקמת כלכלה עצמאית, שאיננה תלויה במדינת ישראל. המחשבות עשויות או עלולות להפוך למציאות, או אז הנתק יהיה עובדה היסטורית.

לידיעת ראש הממשלה שרון, בקרב ערביי ישראל צמח דור חדש, דור האינטרנט, שצופה בטלוויזיה, מאזין לרדיו וקורא עיתון. הוא יוביל במוקדם או במאוחר את האינתיפאדה הכלכלית, אינתיפאדת הלחם. (זוהיר אנדראוס, עורך "כל-אלערב")

חזור למעלה
לצמצם הוצאות
לא נעים למצוא את עצמכם מחוסרי עבודה, אבל אין ברירה וצריך להסתכל למציאות בעיניים. בחודשים הקרובים תתרגלו לעשות חשבון לכל שקל, ולכן הצעד הראשון בהתמודדות הכלכלית עם המצב החדש הוא לעשות מאזן של ההכנסות וההוצאות של כל המשפחה. דפי חשבון הבנק ודפי כרטיסי האשראי יספקו לכם מידע רב לשם כך. בנוסף יש להקדיש תשומת לב לרשימת החסכונות שלכם, ועלויות השבירה של כל חיסכון, כולל תוכניות ביטוח, קופות גמל וקרנות השתלמות.

בחודשים הראשונים תוכלו לקבל דמי אבטלה, שבדרך-כלל יהיו נמוכים מהמשכורת לה התרגלתם. כדאי לחפש דרכים לצמצם את ההוצאות המשתנות, ולגבי ההוצאות הקבועות כדאי לנסות לפרוס אותן. לדוגמה, תוכלו לבקש מהבנק לדחות את החזרי המשכנתא במספר חודשים. קניות כדאי לבצע בתשלומים, ורצוי להשתמש במסגרות אשראי בכרטיסי אשראי, שהן זולות משל הבנק. חשוב להקפיד לא להיות במינוס גבוה מזה שאושר לכם, כי הריבית שהבנק גובה במקרה כזה יקרה מאוד.

אם תזדקקו לכסף, השתמשו תחילה בזה הנמצא בתוכניות שהקנס על שבירתן נמוך יותר. בקופת גמל, למשל, הקנס גבוה מאוד ועומד על 35% אם הקופה עדיין לא נזילה (כלומר, טרם עברו 15 שנה מיום פתיחתה).

הבנקים לא תמיד שמים לב שלקוח הפסיק לעבוד. רק כאשר תחרגו ממסגרת האשראי שלכם, תקפצו" לבנקאי לעיניים בדוחות והוא יתחיל לעקוב אחריכם בשבע עיניים. אם יראה שהמשכורת הפסיקה להיכנס, יש להניח שיעקוב בקפידה, ולכן זה לא הזמן לשלם למסעדות פאר בצ'ק. מצד שני, אם בניתם יחסי אמון עם הבנקאי ועבודה משותפת לאורך שנים, אפשר להיות גלויים איתו ולהגיד לו שאתם מטפלים במצב. זכרו, בנקאים לא אוהבים הפתעות, וחשוב להם לדעת שהלקוח לוקח אחריות על מצבו. אם אתם מוכרחים למשוך כסף מהחשבון למרות שאתם במינוס גבוה, אל תנסו כדי לראות אם זה מצליח - קודם הודיעו לבנקאי שמדובר באירוע מיוחד והסבירו מתי תפקידו כסף בחשבון.

למרות הקושי, לא צריך להתבייש במצב וכדאי לספר למשפחה ולחברים הקרובים שאתם מובטלים.

ייתכן שתוכלו לקבל הלוואה מאחד מהם. כך תחסכו את התיווך הפיננסי שהבנק גובה משניכם - הוא יקבל מכם ריבית גבוהה יותר מזו שהיה מקבל על הפיקדון בבנק, ואתם תשלמו הרבה פחות מאשר הייתם משלמים לבנק על אשראי.

גם, ובפרט, בתקופה קשה זו לא כדאי להפסיק לשלם לחלוטין לתוכנית הביטוח/פנסיה, למרות שאין לכם גרוש. התייעצו עם הסוכן מהו התשלום המינימלי שיאפשר לכם לשמור על הזכויות.

ולבסוף, גם מי שנמצא עדיין במעגל העבודה אבל חושש שהוא עלול למצוא עצמו מפוטר, יכול לנקוט צעדים מקדימים. כדאי להתרגל לחסוך כל חודש בצד לשעת צרה, לא להתחייב לתשלומים לאורך תקופות ארוכות מאוד, ולנסות להגדיל את מסגרת האשראי בבנק. זה לא הזמן להעביר את החשבון לבנק אחר, אך כאשר מדובר במשק בית כדאי לבדוק אפשרות לפתוח חשבון בנק נוסף, כך שלכל בן זוג יהיה חשבון. הדבר ייצור שתי מסגרות אשראי שיהיה אפשר לשחק" ביניהן בעת צרה.

חזור למעלה
סידורים אחרונים
פיטרו אתכם, זה סופי, אין דרך חזרה? אל תמהרו לברוח, לפחות לא לפני שדאגתם לעתידכם. להלן צרור עצות שאספו עבורכם ארגוני קו לעובד ומחויבות, המסייעים במימוש זכויות עובדים, על מה לא לוותר בדרך החוצה:

* הודעה מוקדמת: על-פי החוק מגיע לכם פרק זמן של בין יום אחד (למי שעבד חודש אחד בלבד) לחודש ימים להתארגנות, מהרגע שהודיעו לכם על הפיטורים ועד למימושם.

* קורסים והשתלמויות: ודאו שיש לכם אישורים על כל קורס או השתלמות שעברתם במקום העבודה. זה עשוי לסייע לכם במציאת עבודה חדשה ובשדרוג מעמדכם בלשכת התעסוקה.

* מכתבי המלצה: כדאי לבקש מכתבי המלצה. זכותכם לקבל לפחות מכתב המפרט בדייקנות את תיאור התפקיד שביצעתם. זה יזרז את ההליכים לקבלת דמי אבטלה וישפר את סיכוייכם למצוא עבודה.

* הפרשים וחובות: זה הרגע לוודא שלא עשקו אתכם עד כה. הציגו את תלושי השכר שלכם לנציג ועד העובדים או למומחה ליחסי עבודה. יש כאלה בהסתדרות ובארגונים העוסקים בתחום. אל תעזבו בלי לקבל את כל מה שמגיע לכם, כולל פיצויי פיטורים ופדיון ימי חופשה.

* פנסיה: בררו במחלקת כוח-אדם את הזכויות שלכם בפנסיה ובביטוח מנהלים. המלצה: אל תמהרו לשבור את הפנסיה, אתם עלולים להפסיד מזה. אם פוטרתם, ברוב המקרים מגיעה לכם השלמת פיצויים בגובה 28%. בדקו שקיבלתם אותם.

* אין תביעות: אל תמהרו לחתום על ההצהרה שאין לכם תביעות כנגד מקום העבודה. משכורת אחרונה חייבים לשלם לכם, וגם פיצויים, בלי קשר לחתימה. כדאי לחתום רק אחרי שבדקתם שבאמת אין לכם תביעות.

* לשכת תעסוקה: לכו ללשכה כבר ביום האבטלה הראשון, מצוידים בהמלצות, תעודות ומכתב הפיטורים. זה יחיש את ההליך לקבלת דמי אבטלה.

פוטרתם, קיבלתם את זכויותיכם, עברתם אצל כל החברים בהווה ובעבר, הייתם אצל כל חברות כוח-האדם, ועדיין לא מצאתם עבודה. יש עוד כמה דברים ששווה לחשוב עליהם:

* קורות חיים: כבר שמעתם הכול על כך שאסור לשקר בכתיבת קורות חיים, אבל אפשר וכדאי ליפות את המציאות. על הכללים האלה אפשר להוסיף עוד כמה: קורות החיים צריכים להיות ממוקדים למעסיק ולתחום. אין טעם לשלוח למעסיק בחברה שמונה עשרה עובדים קורות חיים שמצביעים רק על ניסיון בחברות גדולות. כדאי גם לעשות עבודת שטח מעמיקה ולחפש מכרים ומכרי-מכרים שיודעים משהו על החברה ועל האנשים בה. מה מדבר אליהם? מה ימשוך את תשומת לבם?

* קשרים: אם כבר מצאתם מכרים שיש להם קשר עם מעסיקים שונים, אל תהססו להשתמש בהם כדי לעשות את הצעד הראשון אל המעסיק.

* קטנים כגדולים: אנו נוטים בדרך-כלל לשלוח קורות חיים לחברות גדולות ומובילות. כיום חברות גדולות רבות דווקא מצמצמות. לעתים נכון יותר לחפש עבודה אצל מעסיקים בינוניים וקטנים יותר, שמוצפים פחות בקורות חיים ולעתים פתוחים יותר לשמוע.

* גמישות: לעתים נכון יותר להציע למעסיק סוגים שונים וגמישים של התקשרויות. למשל, לקבל תשלום על-פי תוצאות, בניגוד למשכורת כשכיר, יכול לשמש פיתוי אחד להתקשרות ראשונית עם עובד.

גם עבודה כיועץ עבור חברה אחת או כמה חברות בתחום התמחות מסוים יכולה להיות צורת עבודה שתפתח את הדלת אצל המעסיקים.

* עיסוקים אחרים: פתחו את הראש והלב לעיסוקים נוספים, לנושאים שמשכו אתכם בעבר, או לדברים שהתנסיתם בהם ותוכלו להצהיר על מידה מסוימת של היכרות וניסיון בהם. שבו וכתבו את רשימת העיסוקים והתחומים שמושכים אתכם, והתחילו לחפש עבודה גם בהם, לפי סדר עדיפויות שקבעתם מראש.

כדאי לשקול עבודה גם בתחומים אחרים, רצוי לא כאלה שאין צורך בהכשרה ארוכה עבורם, אלא אם אתם יכולים להרשות זאת לעצמכם. אספו מידע אילו תחומים מתפתחים עכשיו, מיהם האנשים שצריך לפנות אליהם, ואיך לעשות זאת.

* עצמאות: כדאי גם לשקול הקמת עסק עצמאי, אם יש לכם נטיות יזמיות כלשהן.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיטורים כמשבר זהות
רשימת המפעלים הנסגרים מתארכת
מומלצים