שתף קטע נבחר

הליכון לתינוקות: פופולרי - אבל מסוכן

למרות מחקרים שמעידים על סכנה ממשית הטמונה בהליכונים, הם ממשיכים להיות מוצר פופולרי בישראל. זה צעצוע יפה, שנראה נחמד - אבל הוא מסוכן וחסר תועלת, קובע מנהל היחידה לרפואת ילדים דחופה בבית-חולים וולפסון. מה כדאי לדעת לפני שמעניקים הליכון במתנה להורים טריים

לחדר המיון של בית החולים וולפסון הובא לפני כחודשיים תינוק בן שנה וחצי, שהידרדר עם הליכון במדרגות של קומה שלמה.זה קרה בבית בן 3 קומות, משחזר ד"ר יורם בן-יהודה, מנהל היחידה לרפואת ילדים האם השאירה את הדלת החיצונית פתוחה, והתינוק נחבט מדרגה אחר מדרגה עם ההליכון, לאורך קומה שלמה. התוצאה היתה שבר בגולגולת. למזלו, לא היה לו דימום תוך-גולגלתי והוא יצא ללא נכות יתר.
ד"ר בן יהודה רואה, לדבריו, לפחות שתי פגיעות בחודש הנובעות מהליכונים. לא מכבר ראה מקרה טיפוסי נוסף: ילד בן 10 חודשים הסתובב בבית בתוך הליכון, נפל ונחבט בשולחן קפה. התוצאה היתה חתך ארוך במצח, 5 תפרים וטיפול ממושך. ההליכון הוא צעצוע יפה, שנראה נחמד - אבל הוא מסוכן וחסר תועלת, קובע ד"ר בן-יהודה.

דרישה להפסיק מכירות הליכונים

בישראל אין ריכוז נתונים לגבי מספר הפעוטות שנפגעים מדי שנה מהליכונים ומגיעים לחדרי מיון. נתונים מארה"ב מראים כי 92%-55% מכלל התינוקות בגילאי 5 עד 15 חודשים משתמשים בהליכונים, כאשר 50%-30% מהם יסבלו מפגיעות כתוצאה מכך, אומרת ד"ר מיכל חמו, מנכ"ל בטרם, המרכז הלאומי לבריאות ובטיחות ילדים.
בטרם דורש להפסיק מייד למכור את ההליכונים המסוכנים, או לפחות למכור אותם בליווי האזהרות המתאימות להורים. במדינות רבות בעולם ערים לסכנת השימוש בהליכונים: בספטמבר 2001 קרא איגוד רופאי הילדים האמריקני להחרים את כל ההליכונים הניידים, ובכך הצטרף לארגונים שונים בארה"ב שהגישו עצומה להחרמת ייצור הליכונים ומכירתם. התקן האוסטרלי קובע, שהליכון מהווה סכנה ואינו מומלץ לשימוש, ומחייב הצמדת תוויות אזהרה על אופן השימוש בו.
אנשי בטרם טוענים, וד"ר בן-יהודה תומך בכך, כי בניגוד לדעה הרווחת - הליכון אינו עוזר להתפתחות הליכה מוקדמת, ועלול אפילו לעכב התפתחות מוטורית הכוללת ישיבה, זחילה ובמיוחד הליכה. זאת, לטענתם, מכיוון שצעדיו הראשונים של התינוק הם דווקא הצידה ולא קדימה. גם המגשים עם משחקי הפעילות, שמאפיינים את ההליכונים החדשים והיקרים יותר, אינם מומלצים לדעת בטרם, מכיוון שהם מגבילים את הילד בחקירת סביבתו ואינם מאפשרים לו לראות את רגליו.
למרות ההסתייגויות של בטרם, מכירת הליכונים נמשכת בישראל במלוא המרץ. הליכונים נחשבים כצעצוע מתנה פופולרי לתינוקות לקראת גיל שנה, מסביר דודו סופר, עוזר קניין ברשת רב-קט, ונקנים על-ידי הורים המשוכנעים שמדובר במוצר המעודד הליכה ומעסיק פעוטות.
רשת שילב הודיעה לפני מספר שנים כי היא מפסיקה למכור הליכונים. עם זאת, בדיקה שערכנו העלתה שבפועל הופסקה רק מכירת סוג אחד של הליכונים, והרשת ממשיכה למכור סוג אחר, שנוי במחלוקת. ההליכונים שאנחנו מוכרים אינם מסוכנים, טוען המשנה למנכ"ל שילב, חיים משען, את המסוכנים סילקנו ביוזמתנו לפני מספר שנים, למרות שאנחנו חוזרים ונשאלים על ידי צרכנים מדוע אנחנו לא מוכרים אותם.
ברשתות האחרות בהן בדקנו, טויס-אר-אס ורב-קט, ממשיכים למכור הליכונים כרגיל. ברשתות טוענים, ובצדק, שהכל מתבצע במסגרת החוק.

הפגיעה השכיחה ביותר: נפילה

אחת הפגיעות השכיחות ביותר בהליכונים היא נפילה, העלולה לגרום לפגיעת ראש חמורה בגלל השילוב בין משקל הילד לבין ההליכון. 0%-75%8 מהפגיעות הקשות שתועדו בעולם כתוצאה משימוש בהליכונים נגרמות מנפילה במדרגות, ו-45% מחבלות ראש בקרב ילדים בני שנתיים אירעו כתוצאה משילוב בין שימוש בהליכון ונפילה במדרגות.
פגיעות אופייניות נוספות: צביטת אצבעות, הרעלות וכוויות. ההורים, שרגילים לפעוט חסר-אונים, לא מעלים על דעתם עד כמה נייד הופך אותו ההליכון, כך שהוא מסוגל להגיע לפריטים מסוכנים כמו כוס קפה חם או צלחת מרק רותח שמונחת על השולחן.
מהירות התנועה של הילד בתוך ההליכון מגיעה לכמטר בשנייה. על-פי בדיקות שנערכו בעולם התברר, כי מרבית הפגיעות של ילדים מהליכונים התבצעו כשלפחות אחד מההורים נכח בבית, ואפילו באותו חדר. התינוק נע מהר כל-כך, כך שהנזק נגרם לפני שההורה הצליח לעצור אותו.
הליכונים לפעוטות מתחלקים לשתי קבוצות: הליכוני ישיבה - בהם מושיבים את הילד במושב בתוך ההליכון. מיועדים לגילאי חצי שנה עד שנה.
המושב עשוי בדרך-כלל מבד או פלסטיק גמיש, אם כי יש בשוק הליכונים גם מפלסטיק קשיח - בדרך כלל יבוא זול ממזרח-אסיה. ההליכונים מאפשרים לילד לנוע ממקום למקום תוך כדי ישיבה, הודות לגלגלונים שהם מצוידים בהם. הליכונים אלה אינם מועילים, על-פי מחקרים, בקידום ההליכה, והם נחשבים למסוכנים.
בקבוצה השנייה נמצאים הליכוני הדחיפה, בהם הילד דוחף את ההליכון ולפי טענת היצרנים - משפר את יכולת הניידות שלו ואת בטחונו. להבדיל מהסוג הראשון, הליכונים אלו אינם נחשבים כפוגעים בהתפתחות המוטורית של הילד. לדברי משען משילב, הרשת הוציאה את הסוג הראשון מהמלאי וממשיכה למכור את הקטגוריה השנייה בלבד, שלטענתו אינה מסוכנת. ד"ר בן-יהודה ואנשי בטרם חולקים עליו. בשני סוגי ההליכונים קיים, לדעת כל המומחים, פוטנציאל פגיעה משמעותי, הם טוענים.
מנהל השיווק של רשת טויס-אר-אס, אורי לוין, טוען כי רשת טויס-אר-אס מקפידה להחמיר בנושאי הבטיחות במוצרי הילדים, ומשווקת רק מוצרים שאושרו על-ידי מכון התקנים, בתיאום מלא איתם ובהתאם להנחיות הסימון שלהם.
גם בלי הליכון, ילד שיזחל וירוץ קדימה עלול להידרדר במדרגות. אם לא ישגיחו על פעוט משחק, הדברים עלולים להסתיים בתוצאה לא נעימה, טוען דוד סופר מרב-קט.

מכינים תקן חדש

על-פי ורד אורן, דוברת מכון התקנים, עד היום לא נבדקה לחלוטין בטיחות ההליכונים הנכנסים לישראל. תקן הליכונים נמצא רק עכשיו בשלבים סופיים, והוא יהווה אימוץ מוחלט של מה שקורה באירופה, היא אומרת, עד היום נכנסו לארץ ההליכונים המיועדים להכנסת הילד לתוכם ללא כל בדיקה, ואילו הליכוני הדחיפה נבדקו על פי תקן הצעצועים בלבד - כלומר, נבדקו נושאי הסימון, החתכים והדליקות, אבל לא בטיחות השימוש.
ההתייחסות לנושא ההליכונים אינה צריכה להוליד בהכרח חרם גורף על כולם, אם כי בעולם יש שנקטו בשיטה זו. בטרם דורשים ממשרד התמ"ס להיכנס לפעולה, לבדוק את מידת הסיכון של ההליכונים השונים, לאסור את שיווק המסוכנים ביותר ולחייב גם יבואנים ומשווקים המוכרים הליכונים מותרים לצרף למוצרים הוראות אזהרות ברורות ומפורטות להורים.
מלשכת דובר משרד התמ"ס נמסר: כבר הוכן תקן ישראלי להליכונים לילדים על-פי דרישות הבטיחות, המהווה אימוץ של התקן האירופי משנת 2001. התקן נמצא בשלבי עריכה סופיים ויפורסם ברשומות בעוד כחודש וחצי. יש לציין, כי פנייתכם היתה הראשונה בנושא הבטיחות, וארגון בטרם לא פנה אלינו מעולם. נבדוק את המצב בעולם, ועל פי התמונה העולמית נחליט כיצד לנהוג.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הליכון (לצילום אין קשר לכתבה)
מומלצים