שתף קטע נבחר

פאוול: בקרוב יחל מו"מ על הפסקת אש

מזכיר המדינה האמריקני נשא אמש (ב') את נאומו המיוחד בעניין מדיניות החוץ של ארה"ב במזרח התיכון. הוא קרא לפלסטינים לפעול מיידית נגד הטרור ולהפסיק את ההסתה. לישראל קרא פאוול לחדול מיד מההתנחלויות ולסיים את הכיבוש. הוא הוסיף כי השליחים זיני וברנס ייצאו לאזור ויחלו במו"מ עם משלחות רמות דרג משני הצדדים, כדי להגיע להפסקת אש

מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, נשא אמש (יום ב') את נאומו המיוחד בעניין מדיניות החוץ של ארה"ב במזרח התיכון. בנאום פירט פאוול את חזונו בדבר עתיד המזרח התיכון ואת הדרכים שבהן יש לפעול כדי להשיגו (התגובות לנאום וקישור לנאום המלא - מימין).
המסר העיקרי בנאום היה כפול: הפלסטינים צריכים להפסיק את הטרור ואת ההסתה, ואילו ישראל צריכה לחדול מפעילות ההתנחלויות ולסיים את הכיבוש.
פאוול אמר כי הדרך להשגת מטרות אלה צריכה לכלול את יישום דו"חות טנט ומיטשל, ולאחר מכן החלטות האו"ם. הוא הוסיף כי שרון וערפאת יקימו צוותי מו"מ מיוחדים, שיחלו בקרוב במו"מ על הפסקת אש, בתיווך ארה"ב, שתשלח ככל הנראה פקחים לשטחים. פאוול לא התייחס ישירות למחלוקת סביב דרישת ישראל לשבעה ימי שקט, לפני הכניסה ליישום דו"ח מיטשל.
פאוול מיעט להתייחס להסכם הקבע בין הצדדים, אבל אמר כי נושא ירושלים ובעיית הפליטים חייבים להיפתר במו"מ בין הצדדים. הוא קרא להגיע בהקדם להסכם הקבע ולא להסכם ביניים, ורמז כי על הפלסטינים לסגת מדרישתם בעניין זכות השיבה.

עיקרי הנאום

בתחילה, לאחר שסיים להתייחס למלחמה באפגניסטן, אמר פאוול למאזיניו, סטודנטים בקנטאקי, כי "מאז קום ישראל, לארה"ב יש מחוייבות לביטחון ישראל. מערכת היחסים ביננו מבוססת על ערכים משותפים ובסיס רחב ביותר. זה לעולם לא ישתנה".
לדבריו: "אחד מרגעי השמחים ביותר היו בתקופתי בצבא במלחמת המפרץ, שלאחריה החלו ישראל ומדינות ערב בשיחות שלום במדריד. אבל התקווה שהחלה במדריד נגוזה והבעיות באיזור קשות מאוד".
מיד אחר כך פירט פאוול את חזונו בדבר העתיד: "יש לנו חזון שבו שתי מדינות, ישראל ופלסטין, יחיו זו לצד זו בשלום ובביטחון. חזון שבו לכל התושבים יהיה מזון ועבודה. חזון שבו כל התושבים יוכלו לעבוד את אלוהים בשלווה. חזון כזה נראה רחוק היום מהמצב הקיים, אבל בעזרת עבודה קשה, וכאשר לא תהיה עוד אלימות ושנאה, זה יוכל להשתנות. אנחנו נעזור לצדדים להשיג את החזון, בעזרת קידום הסובלנות, ובעיות הכלכלה".
פאוול פירט את דרישותיו מהפלסטינים: "הם חייבים להבין שהישראלים צריכים לחיות ללא פחד מהטרור. חייב להיעשות מאמץ של 100 אחוז נגד הטרור. הפלסטינים חייבים להשיג תוצאות במאבק נגד הטרור ולעצור את הטרוריסטים לפני שהם פועלים. הפלסטינים חייבים להבין שגם אם טענותיהם צודקות, אסור להם לעשות שימוש באלימות כדי להצדיקן. האלימות והטרור חייבים להפסיק. רצח זאבי, רצח ילדים, ביצוע לינץ' בחיילים, ההסתה בתקשורת הפלסטינית - כל אלה גורמים לישראלים להאמין כי הפלסטינים אינם רוצים שלום. הפלסטינים חייבים להבין שרק דרך המו"מ הם ישיגו את מטרותיהם".
ביחס לישראל אמר פאוול כי היא צריכה להבין שהפלסטינים גדלו תחת כיבוש וכי הם זקוקים לעצמאות וביטחון. "יותר מדי פלסטינים נהרגו וזה צריך להיפסק. הכיבוש פוגע בפלסטינים וגם בישראלים. אנחנו מתנגדים להתנחלות מזה שנים רבות. פעילות ההתנחלות חייבת להיפסק, והכיבוש צריך להסתיים".
פאוול אמר כי הדרך להרגעת המצב צריכה לעבור דרך דו"חות טנט ומיטשל והחלטות האו"ם: "יש לנו מסגרת לפעולה: החלטות האו"ם שקובעות נוסחה 'שלום תמורת שטחים'. בעשור האחרון הוכיחו הצדדים שניתן להשיג התקדמות באמצעות שיחות, ויש להמשיך בכך. אחרי שנה של אלימות, הדרך חזרה למו"מ אינה קלה, אבל דו"חות טנט ומיטשל הם הכלים שדרכם יש לפעול. יש בהם דרך להשגת הפסקת אש, שכוללת את הסרת הכתרים מצד ישראל, דבר שיחזיר את חיי הפלסטינים לסידרם. נעשה כל שביכולתנו לעזור לתהליך: נדחוף, נקדם ונעלה רעיונות, כולל יוזמות כלכליות. אבל למרות כל מה שנעשה, תושבי האזור חייבים לקבל את ההחלטות. השלום היחיד שיהיה שלום אמת, יהיה זה שיחליטו עליו תושבי האזור".
ברמז לעמדתו בעניין זכות השיבה אמר פאוול כי "הפלסטינים חייבים להבהיר שהם מקבלים את הרעיון של מדינה פלסטינית לצד מדינה יהודית, ולא במקומה. הם חייבים להכין את אנשיהם לוויתורים".
פאוול הוסיף כי "גם ישראל צריכה לקבל החלטות קשות. בהסכם הקבע יצטרכו הצדדים לקבוע את עתיד ירושלים, ואת עתיד הפליטים הפלסטינים באורח שיהיה צודק וריאליסטי. נושאים אלה חייבים לעלות במו"מ בין הצדדים, שיביא אותם לידי פתרון".
פאוול הודיע כי "הנשיא בוש ואני ביקשנו מויליאם ברנס לחזור לאיזור לקשר בין הצדדים. יצטרף אליו הגנרל אנתוני זיני כשליחי המיוחד". הוא אמר כי שרון הודיע לו על הקמת ועדה רמת דרג שתישא ותתן עם הפלסטינים להשגת הפסקת אש. ערפאת, אמר פאוול, יקים ועדה דומה "ואנחנו נתווך ביניהם".
ופאוול סיכם: "זו תהיה טרגדיה אם יתבזבז עוד דור שלם של צעירים על מלחמה ושנאה, ולא על השלום. הגיע הזמן לסיים את האלימות ולהגיע לעתיד טוב יותר. אנחנו מקבלים את האתגר להשתמש בכוחנו כדי לעשות את העולם למקום טוב יותר בעבור כל ילדי העולם".



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
מזכיר המדינה פאוול
צילום רויטרס
מומלצים