שתף קטע נבחר

 

זיני סייר עם הפלסטינים סמוך להתנחלויות

השליח האמריקני ייפגש היום עם עראפת, לאחר שנפגש אתמול עם שרון ובן אליעזר. במערכת הביטחון מעריכים כי ערפאת לא יחזור בו מההחלטה האסטרטגית להפעיל אלימות כלפי ישראל ומתחילים לטפח קשרים עם דרג הביניים

השליח האמריקני למזרח התיכון, אנתוני זיני, סייר הבוקר (ד') ברחבי הגדה בליווי מארחיו הפלסטינים. זיני והפלסטינים סיירו סמוך להתנחלויות. אחר הצהרים ייפגש השליח האמריקני עם יו"ר הרשות יאסר ערפאת ויסעד איתו את סעודת שבירת צום הרמאדן.
אתמול בערב נפגש זיני עם שר הביטחון, בנימין בן אליעזר. (על פגישתו של זיני עם שרון - בקישורים מימין).
בן אליעזר אמר לזיני, כי "ישראל תסתפק גם בהחלטה טקטית של ערפאת לחדול מן האלימות". לדברי בן אליעזר, "אם זיני יצליח להביא להחלטה טקטית שכזו - תראה ישראל בשליחותו הצלחה".
בן אליעזר הוסיף כי "על ארה"ב, רוסיה ואירופה להפעיל לחץ על ערפאת כדי שישנה את התנהגותו, זאת לצד הלחץ הפנימי שקיים עליו מצד בכירים ברשות ומצד בני עמו".
הגנרל זיני הקשיב במהלך הפגישה לסקירות של שר הביטחון ושל ראש אגף התכנון בצה"ל, גיורא איילנד, ואמר: "אבחן את הדברים בהתאם למעשים, ולא לפי הצהרות הצדדים". זיני צפוי לצאת היום לסיור בגדה המערבית כאורחם של הפלסטינים, והוא אף ייפגש עם ערפאת.
שר החוץ שמעון פרס נפגש גם הוא אתמול עם זיני ואמר כי הוא תומך בהפסקת-אש מדורגת ברמה המקומית עד להגעה להפסקת אש מוחלטת. פרס אמר, כי הדגש כעת צריך להיות על הרגעת רצועת עזה כדי לאפשר את חידוש הפעילות הכלכלית שם. "ישראל מוכנה למלא את כל התחייבויותיה, הפלסטינים חייבים שתהיה להם מרות מרכזית אחת על כל הכוחות החמושים", אמר.

פסימיות במערכת הביטחון: זיני לא יביא לרגיעה

מאחורי הפגישה הידידותית והלבבית בין הצמרת הביטחונית הישראלית בראשות בן אליעזר לזיני עומדת פסימיות עזה של מערכת הביטחון באשר ליכולתו של זיני או כל מתווך אחר להביא לרגיעה ולהפסקת אש שתשרוד יותר מכמה יממות.
במערכת הביטחון על זרועותיה השונות, אגף המודיעין בצה"ל, השב"כ ומתאם הפעולות בשטחים, מעריכים כי ערפאת לא יחזור בו מההחלטה האסטרטגית להפעיל אלימות כלפי ישראל ובאמצעותה להשיג את יעדיו המדיניים. במערכת הביטחון מכינים לפיכך את דעת הקהל ואת הדיפלומטים והמדינאים הזרים לפסוח על ערפאת ועל תקופת מנהיגותו ולטפח מנהיגים משכבת הביניים הצעירה של ההנהגה הפלסטינית בתקווה שביום שיוחלף ערפאת בהנהגת הרשות ניתן יהיה לשוב למשא ומתן.
לגישה הפסימית שותפים גם ראשי צה"ל, שנציגיו הרמטכ"ל שאול מופז, סגנו משה (בוגי) יעלון, האלוף איילנד, וראש אגף המודיעין עמוס מלכא, השתתפו בפגישה. השב"כ שלח לפגישה את סגן ראש השב"כ י', ומתאם הפעולות בשטחים האלוף עמוס גלעד השתתף אף הוא בפגישה. המשפט הרווח כיום בצמרת הבטחונית הוא: "עם ערפאת אין אופק מדיני".

הסכמים מקומיים עם ראשי מנגנונים

בתקופת הביניים פועלת מערכת הביטחון מזה כמה חודשים במתכונת של הסכמי הפסקת אש מקומיים עם מנהיגים מקומיים או ראשי מנגנונים פלסטינים דוגמת ג'יבריל רג'וב או חלק ממפקדי החטיבות המרחביות הפלסטינים. נסגרות איתם באופן אישי עסקות של הפסקת אש תמורת פתיחה אפשרית של כתרים והורדת הלחץ הצבאי מהערים שבאחריותם.
בפגישה עם השליח זיני מתח בן אליעזר ביקורת קשה ולא חדשה על ערפאת: "האינתיפאדה הפכה לתהליך טרור מחושב. הפלסטינים אינם אויבי ישראל אך ערפאת נותן אור ירוק לטרור. מרשימה של 100 פעילי טרור שהעבירה ישראל הוא עצר שניים. אולם, כשהוא רוצה – הוא יודע לפעול", אמר בן אליעזר.
לדבריו, "אנחנו רוצים מישהו שאפשר לדבר אתו סביב שולחן המו"מ. לא ניתן לבקש מאיתנו ללכת למו"מ כל עוד אנחנו הולכים ללוויות", הוסיף בן אליעזר והבטיח כי ישראל תגיב לפיגועים.
בן אליעזר אמר כי בסביבתו של ערפאת, כמו גם העם הפלסטיני, מותשים ומחפשים צורת פעולה אחרת. הוא הביא כדוגמה את ד"ר סרי נוסייבה מחזיק תיק ירושלים החדש ברשות שמדבר כבר בגלוי על ויתור פלסטיני על זכות השיבה מתוך הכרח המציאות.
כששאל זיני על הגמישות שישראל מוכנה לה, אמר בן אליעזר כי לא חייבים שישה שבועות צינון ומספיקים גם ארבעה, "העיקר שנראה שינוי". באותו זמן העביר ראש לשכת הרמטכ"ל סגן אלוף חגי מרדכי לרמטכ"ל מופז פתק ובו ידיעה על הפיגוע הקשה בצומת גוש קטיף. מופז הקריא את הידיעה בפני האורחים האמריקנים ובחדר השתרר שקט לשניות אחדות. בתום הפגישה אמר זיני כי יבחן את הדברים על פי מעשי שני הצדדים ולא על פי ההצהרות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים