שתף קטע נבחר

הרפורמה החדשה במס: ללא מס בורסה

תחת הכותרת "הקטנת נטל המס ועידוד הרצון לעבוד" מגבש שר האוצר רפורמה במס. על הפרק הפעם: הפחתת שיעורי מס הכנסה ובמקביל ביטולם של חלק מהפטורים הקיימים. בניגוד לרפורמות קודמות, שנכשלו בשלב הביצוע, בכוונת האוצר להימנע מעימותים עם קבוצות הלחץ השונות

שר האוצר, סילבן שלום, מתכנן רפורמה במס הכנסה ובכוונתו להגישה לאישור הממשלה והכנסת במהלך החודשים הקרובים. על הכוונה לגבש רפורמה חדשה הודיע היום (ה') ראש הממשלה, אריאל שרון, באסיפה השנתית של איגוד תעשיית האלקטרוניקה והמידע בתל אביב.
על פי התכנון, מיד לאחר אישור תקציב המדינה לשנת 2002 בכנסת, ימנה שר האוצר ועדה מקצועית, בראשה יעמוד נציב מס הכנסה לשעבר, רו"ח יאיר רבינוביץ, שעמד גם בראש הוועדה למיסוי שוק הנדל"ן. הוועדה תתבקש לגבש את המלצותיה תוך פרק זמן קצר יחסית, של עד 90 יום.
ככל הידוע, לא תכלול הרפורמה החדשה מיסוי על שוק ההון. שר האוצר סילבן שלום הצהיר כבר בעבר כמה פעמים, כי הוא מתנגד למיסוי הבורסה.
מעבר לכך, מהותה המדויקת של הרפורמה עדיין לא סוכמה, אולם כותרתה הכוללת תהיה: "הקטנת נטל המס ועידוד הרצון לעבוד". המשמעות המעשית של שמות קוד אלה תהיה הפחתת שיעורי מס הכנסה, בדרך של העלאת מדרגות המס והגדלת המרווחים שבין מדרגה למדרגה.
על פי תכנון האוצר, הרפורמה לא תהיה כרוכה בעלות כלשהי לקופת המדינה או לכל היותר בעלות נמוכה בלבד. ואולם, כדי לממן את העלות הכרוכה בהפחתת שיעורי המס, יציע האוצר לבטל חלק מפטורי המס הקיימים.
שיטה זאת נוסתה כבר בעבר בכל הרפורמות במס, שמרביתן נכשלו. בין היתר ניסו אנשי האוצר לדורותיהם גם את הגישה של ביטול פטורים מצומצם וגם את הגישה של ביטול פטורים גורף (כפי שהציעה ועדת בן-בסט).
הבעיה העיקרית בביטול הפטורים הנה שלכל פטור ממס יש קבוצת לחץ, המגינה עליו בכנסת. השיטה הראשונה שניסה האוצר (ביטול פטורים מצומצם) נכשלה בשל הטענה הידועה "מדוע מנסים לפגוע דווקא בי?" . מסיבה זאת ניסתה ועדת בן-בסט לפגוע, פחות או יותר, בכולם, וזאת בניסיון מנוע טענות מסוג זה. גם גישה זו נכשלה, בעיקר בשל ההתנגדות מקיר לקיר שבה נתקלה תוכנית הרפורמה.
עתה ינסה האוצר ללכת בדרך חדשה, שעיקרה ביטול מרבית הפטורים הקיימים. בכוונת האוצר לגבש כמה הצעות חלופיות, שיתפרשו על פני תקופה של יותר משנה אחת ובמקביל לנהל משא ומתן עם קבוצות הלחץ השונות בכנסת ומחוצה לה (למשל, ההסתדרות).
בניגוד לוועדות ציבוריות קודמות, תתבקש הפעם הוועדה שתכין את הרפורמה להיות בקשר הדוק עם שר האוצר, לאורך כל תקופת עבודתה. זאת, לאור ניסיונות קודמים, בהם הופתעו שרי האוצר ממסקנות הוועדות שמינו, שלא תאמו את השקפותיהם (למשל, ועדת ששינסקי ב- 1988).
תנאי נוסף שיציג שר האוצר לחברי הוועדה הוא, שהרפורמה תהיה פשוטה לביצוע ושכדי ליישמה בפועל לא יהיה צורך "להילחם עם כל העולם".
על הצורך בהפעלת רפורמה במסים סוכם כבר לפני כמה חודשים בדיונים שמקיים שר האוצר עם מספר יועצים חיצוניים, שהבולט בהם הוא מנכ"ל האוצר לשעבר, אהרון פוגל.
יאיר רבינוביץ סירב להתייחס הערב למינוי הצפוי. בתשובה לשאלה על הצורך לבצע רפורמה במס אמר רבינוביץ ל-ynet: "בהחלט יש מקום לשינויים במערכת המס. כמובן שצריך לעשות הכל במידת הזהירות והאחריות. יש לתקן את מה שניתן לתקן תוך התחשבות בהיבט הפוליטי". בעניין קידום הרפורמה במיסוי הנדל"ן אמר רבינוביץ, כי יש לו בסיס להאמין שהנושא יקודם בתקופה הקרובה.

שרון: "נעמוד בכל התחייבויותינו"

ראש הממשלה אמר היום בנאומו עוד, כי התקשר לפני יומיים לנגיד בנק ישראל, דוד קליין, ומסר לו כי הממשלה תעמוד בכל התחייבויותיה בנושא הקיצוץ בתקציב, כפי שנמסרו לקליין במגעים שהובילו להורדת הריבית ב-2% וקיצוץ התקציב.
שרון אמר כי המצב במשק אמנם קשה אך "אין זה מצב קסטרופלי וניתן לצאת ממצבו אם נעשה את כל שצריך לעשות". עוד אמר שרון כי לקח על עצמו לדחוף ביצוע פרויקטים שונים. "הבעיה העיקרית שלנו היא בביצוע, שמפגר לעומת ההחלטות מסיבות של בירוקרטיה או סיבות אחרות".
שרון הוסיף כי בהקשר זה הינחה את משרד התחבורה להתחיל מיד בסלילת כבישים והוספת קווי רכבת וכן הורה על הכפלת כמויות התפלת מי ים. שרון התייחס להפרטה ואמר כי יש לבצעה דרך הבורסה, כך שבתי זיקוק, חברת החשמל ובזק, למשל, יוכלו לגייס כסף בבורסה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 1
שרון ושלום. גם הם מנסים לגבש רפורמה במס
צילום ערוץ 1
רבינוביץ. יש מקום לשינויים
מומלצים