שתף קטע נבחר

"המצב השתפר, אבל האיצטדיון עדיין מסוכן"

שמונה חודשים לאחר האסון ויום לפני משחק העונה בקריית אליעזר, בדקנו מה השתנה באיצטדיון. תנ"צ משה וולדמן, שעמד בראש הוועדה שחקרה את האסון: "המצב יותר טוב מבשנה שעברה, אולם עדיין קיימות בעיות. הגדרות לא הוסרו, והיציעים התלולים עדיין מהווים סכנה". מכבי חיפה סירבה להתייחס לממצאים

"אני לא יכול להבטיח לך שבקריית אליעזר לא יקרה אסון נוסף. נכון להיום לא יושמו כל המסקנות ולכן קיים סיכון. הצעדים שנקטנו מקטינים את האפשרות שיקרה אסון, אבל הם עדיין לא מספיקים", כך אומר ל-ynet תת ניצב משה וולדמן, שעמד בראש ועדת החקירה הפנימית של משטרת ישראל, שבדקה את האסון שהתרחש באיצטדיון קריית אליעזר במאי 2001, במהלך משחק האליפות של מכבי חיפה. כזכור, באותו אירוע נפצעו 43 אוהדים, מתוכם אחד, הנער אמיר רנד, עדיין מאושפז בבית החולים.
ל-ynet נודע כי משטרת ישראל הקימה ועדה מיוחדת שבדקה את אסון קריית אליעזר, והגישה דו"ח לעיניי מפכ"ל המשטרה בלבד. הוועדה עקבה במהלך החודשים האחרונים אחר יישום המסקנות באיצטדיון בקריית אליעזר, והתנתה את קיום המשחקים בישום של ההמלצות הדחופות ביותר. עם זאת, תת ניצב וולדמן מציין שלא כל ההמלצות בוצעו, ושמעבר לכך, מבנהו המיוחד של האיצטדיון הופך אותו למסוכן על אף כל אמצעי הביטחון. יום לפני משחק הצמרת בין הפועל תל אביב למכבי חיפה, שימלא שוב את קריית אליעזר, חושף ynet את ממצאי חקירת האסון.

מצלמות מעקב

בימים אלו מושלמת התקנת מצלמות מעקב באיצטדיון, כנהוג באנגליה ובאיצטדיונים אחרים בעולם. המצלמות, שמותקנות בקריית אליעזר לראשונה בארץ, יאפשרו למשטרה לעקוב אחרי האוהדים, לאתר ולטפל במהירות במהומות. תת ניצב וולדמן: "אנחנו כעת מסיימים עבודה של התקנת מצלמות שליטה בכל יציעי קריית אליעזר. בעזרת חדר הבקרה שישלוט על כל המצלמות אנחנו נדע בכל רגע נתון מה קורה בכל יציע, ואם יתפתח אירוע, נדע לזהות אותו ולטפל בו. אני מקווה כי בעזרת המצלמות נוכל לצפות באירועים ולטפל בהם עוד לפני שהם מתפתחים למצב אלים, המסכן את הקהל ביציע".

הדחיפות ביציע נמשכות

תת ניצב וולדמן סיפר השבוע ל-ynet כי בקריית אליעזר בוצעו מספר שינויים משמעותיים: "קודם כל החלטנו להוריד עשרה אחוזים מכמות האוהדים שמורשים להיכנס ליציע ג', כדי למנוע מצב של כניסת אנשים מעבר לקיבולת של היציע. אנחנו אוכפים זאת באמצעות שליטה על כמות מכירת הכרטיסים ליציע. בנוסף אנחנו מציבים אדם שסופר את הנכנסים בשערים, וברגע שהמספר מגיע למקסימום המותר, אנחנו סוגרים את השער, גם במידה ויש אנשים עם כרטיסים בחוץ. אנחנו לא לוקחים סיכונים. הדבר השני הוא שהחלפנו את הדלתות של שערי הכניסה למגרש מהיציעים. היום, הדלתות הן בעלות פתיחה קלה, ולא כפי שהיה בעבר. אחת הבעיות שבאסון שקרה במאי שעבר נוצרה כאשר הלחץ הרב מבפנים על שערי הכניסה מנע את פתיחת הדלתות. היום הבעיה לא קיימת".
וולדמן מציין כי בעיה נוספת היא העובדה שבמהלך המשחק אנשים לא יושבים בכיסא שלהם, אלא עומדים. "אנחנו מקפידים להכניס אנשים רק לפי מספר הכסאות הקיימים ביציע. כך אמורות להימנע דחיפות ומהומות. אלא שלמעשה, האוהדים עומדים, והתקהלויות ודחיפות עדיין נוצרות".

האיצטדיון נותר מסוכן

למרות השינויים, המצב בקריית אליעזר רחוק מלהיות אופטימלי. ההמלצה החשובה והעיקרית - הסרת הגדרות במגרשי הכדורגל - עדיין תקועה בכנסת. וולדמן: "נכון להיום, ההמלצה החשובה ביותר שלנו, הורדת הגדרות לחצי הגובה לפחות או הסרתן לגמרי, לא התקבלה. זה נמצא כעת בשלבי חקיקה בכנסת, בעקבות הטיפול של הוועדה פרלמנטרית. אני חושב שזהו מרכיב חשוב ביותר, מכיוון שברגע שקורה אירוע שמסכן חיים, האוהדים יכולים להימלט למגרש. המשחק אמנם יופסק, אבל אף אחד לא ייפגע. אנחנו נפעל ביד קשה כנגד האוהדים מתפרעים וכנגד קבוצות שאוהדיהן יפלשו למגרש ללא צורך".
"המלצה נוספת שלא בוצעה במלואה היא הרחקת הספסל הראשון ביציע מהגדר בשישה מטרים. הספסלים הורחקו במטר וחצי בלבד בגלל בעיית מקום. זה עומד בתקן, אבל הקירבה הזאת עדיין מסוכנת". מעבר למסקנות, תת ניצב וולדמן מודאג ממבנה איצטדיון קריית אליעזר, שנותר תלול ומסוכן. "לאחר שנעשה הכל, זה עדיין לא יכול למגר לחלוטין את האלימות. אף אחד לא יושב על הכיסא שלו, והאוהדים עומדים ודוחפים. כיום, גם אם יהיו מאה אוהדים בלבד ביציע ג' והם יחליטו לדחוף לעבר הגדר, שום אמצעי לא יעזור. מעבר לזה, היציע בקריית אליעזר הוא תלול מאוד. כאשר אנשים דוחפים מאחור, אוהדים עלולים ליפול ולהתרסק על הגדר. בספרד, לדוגמה, הטריבונה בנויה במרפסות, והיציע עצמו מישורי. זה הרבה יותר בטיחותי. אני מקווה שבאיצטדיון החדש שיבנו בחיפה ייתנו את הדעת על כך". ותת ניצב וולמן מסכם: "כרגע המצב הרבה יותר טוב מבמאי, אבל עדיין קיימת סכנה שיקרה משהו".

דבר האוהדים

אביבה שגיא היא אוהדת בת 16.5 של מכבי חיפה. באסון בקריית אליעזר היא נמחצה ונפצעה קשה. למרות הכל, היא חזרה וביקרה העונה באיצטדיון, למרות מחאות נמרצות של הוריה. סיפרנו לה על השינויים שהתרחשו בקריית אליעזר, ושאלנו את דעתה על המצב כיום ביציעים. שגיא: "נכון שאני ממשיכה ללכת לקריית אליעזר, אבל בגלל ההורים אני הולכת פחות. אני יכולה לומר לך ששום דבר לא השתנה. עדיין יש דחיפות. עדיין אף אחד לא יושב בכיסא שלו וכולם עומדים. אני לא יודעת לגבי הדלתות או המצלמות, אבל אני יכולה לומר לך שבמידה ותתרחש התפרעות בנוסח משחק האליפות, אנשים יפצעו".
ש.ה היא אוהדת צעירה אחרת שנפגעה במשחק האליפות, והיא מאשרת את דבריה של שגיא: "הכל עדיין מסוכן בקריית אליעזר. האוהדים דוחפים, נכנסים יותר אוהדים ממה שמותר ואף אחד לא יושב בכיסא שלו. אני לא מתכוונת ללכת למשחק מול הפועל תל אביב בגלל שיהיו הרבה יותר אוהדים מבדרך כלל. ההורים שלי מפחדים ולכן אני לא הולכת למשחק".

תגובת מכבי חיפה

נגד מכבי חיפה עומדת תביעה של אוהדי הקבוצה שנפגעו באסון בקריית אליעזר (ראו קישור בצד ימין). עם זאת, בקבוצה לא רצו להתייחס לממצאי ועדת החקירה או לבעיות שהועלו בכתבה.

נירה אלון, דוברת מכבי חיפה, מחר משחק העונה בקריית אליעזר. אתם מבטיחים לכל אוהד שלכם שהוא יחזור הביתה בשלום?

"אנחנו לא קוראים לאוהדים שלנו דרך ynet. האוהדים שלנו מגיעים לבד. מי שאמור להגיב לגבי הכתבה הם מנהלי האיצטדיון בעיריית חיפה. מכבי חיפה שוכרת את האיצטדיון מהם".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
האסון בקריית אליעזר
צילום ערוץ 2
צילום ערוץ 2
"היציע תלול מדי"
צילום ערוץ 2
צילום ערוץ 2
טיפול בפצועים בקריית אליעזר
צילום ערוץ 2
מומלצים