שתף קטע נבחר

ערוץ 10: מה הבטיחו, מה קיימו

מה לא הבטיחו לנו: שהערוץ החדש יהיה מקורי, חדשני, פלורליסטי, יצירתי, תרבותי. האם לוח השידורים איתו עולה "ישראל 10" לאוויר מקיים? ואם לא, מתי כן?

לפני יותר משנה, כשהיוזמה להקים ערוץ מסחרי חדש החלה לקרום עור וגידים, הבטיחו לנו ערוץ חדש איכותי, "שלא יהיה כמו ערוץ 2". ב-11 באוקטובר 2000, לקראת פרסום המכרז לערוץ החדש, אמר בנימין בן אליעזר, שר התקשורת דאז: "יש מקום לעוד טלוויזיה ישראלית מקורית ואיכותית, שתדבר לכל שכבות האוכלוסיה"; "במכרז יינתן ציון ללוח שידורים מקורי וחדשני לעומת התחנות הקיימות"; "יינתן ציון לפלורליזם שיכלול שיקוף נאות של תחומי העניין והיצירה התרבותית של הפריפריות ומגוון העדות בישראל"; "יינתן ציון ל'פנים חדשות' ומידת שילובן בשידור". בן אליעזר הוסיף ואמר: "אנו מצפים לתעסוקתם של מאות יוצרים שנאלצים לחיות באבטלה שלא באשמתם". מישהו טיפס על עץ גבוה.
הרף הגבוה שהוצב עם פתיחת המכרז לא הפחיד, כנראה, את הקבוצות המתמודדות - "ישראל 10", "אפיק-רום", "שידורי עדן" ו-"טי.וי.3". ב-17 באפריל 2001, מועד הכרזת הזוכים, אמר שמוליק שם טוב, מנכ"ל הרשות השניה: "המתמודדים הציעו הרבה מעבר לספי המינימום שאנחנו קבענו".
היום, שמונה חודשים אחרי ההכרזה על הזוכים, החלטנו לבדוק כיצד ימומשו הקריטריונים שהוצבו בלוח השידורים החדש של הערוץ. קריטריוני הבדיקה נגזרו מתנאי המכרז שפירסמה הרשות השנייה ומההבטחות השונות שניתנו לגבי הערוץ החדש על ידי הקבוצות הזוכות. כבר עכשיו כדאי לומר שלקחנו בחשבון את העובדה שאי אפשר לעשות בישראל ערוץ טלוויזיה מסחרי שיורכב אך ורק מדרמות מקור איכותיות. בהתחשב בעובדה שלוח המשדרים פורסם אולם טרם עלה לשידור, בחנו את המגמות הכלליות ולא תכנית ספציפית. כדאי לציין גם כי ההתייחסות היא רק ללוח השידורים של שלושת החודשים הראשונים וכי לערוץ 10 יש זמן רב לעשות תיקונים והשלמות.

פנים חדשות

על מרקע ערוץ 10 יופיעו אמנם פרצופים מוכרים, יותר ופחות, אולם הערוץ מעניק גם בית טלוויזיוני ראשון לכמה דמויות חדשות בתעשייה. המפתיעה מכולם היא עו"ד פנינה דבורין, מנחת "החוליה החלשה". התובעת המוכרת – שגם גידלה את דנה, כוכבת ערוץ הילדים – עשויה להתגלות כהברקה הליהוקית של השנה לאחר שנבחרה להיכנס לנעליה של אן רובינסון הבריטית. לצדה של דבורין, רשימה ארוכה של אנשים שיוצאים ממשבצת העיתונאי/ אורח/ מרואיין/ זמר/ שחקן/ בדרן וינחו את תכנית הטלוויזיה הראשונה שלהם: גיל ריבה ("לימוזינה"), רמי ורד ("רמי ורד"), סשה דמידוב ("החברים של סשה"), חיים אתגר ("חיים, שאול ולהיפך") וז'וז'ו אבוטבול ("החיים ע"פ ז'וז'ו"). ויש גם ייבוא רדיופוני: תמר אלמוג מגלי-צה"ל תגיש את "דרישת שלום" ושמוליק טייאר מרדיו ללא הפסקה יגיש את "פטנט". בנוסף יפציעו על המרקע שחקנים צעירים ולא מוכרים בתכנית הבידור "עם ישראל LIVE" ובדרמה "תיק סגור".

דרמות מקוריות

אחת האכזבות הגדולות של לוח השידורים של ערוץ 10 נובעת מקיומה של סדרת דרמה מקורית בודדת - "תיק סגור", ואף לא סיטקום מקורי אחד. יתר הדרמות שהובטחו על ידי "ישראל 10" לרבעון הראשון נדחו בשל בעיות הפקתיות שונות. בעת אישור לוח השידורים בוועדת הטלוויזיה של הרשות התחייבה "ישראל 10" לדחות את שידור הדרמות, אך לא לבטלן.
בראיון ל-ynet הסבירה יוהנה פרנר, מנכ"ל משותף של "ישראל 10", כי למרות המאמצים, לא הצליחו להעלות סיטקום ביום הראשון לעליית הערוץ: "עשינו פיילוט, והבנו שהוא לא מספיק טוב. לכן הכנסנו לפיתוח שלוש קומדיות חדשות שיעלו מאוחר יותר". פרנר הבטיחה, שכל הסדרות שבוטלו הוחלפו בסדרות אחרות באותו סדר גודל ותקציבים.

לוח מקורי וחדשני

בהסתייגות המתבקשת, בהתחשב בעובדה שהתכניות טרם עלו לשידור, לא נראה כאילו ב"ישראל 10" המציאו את ה"עלי G" הבא. למרות זאת, לוח השידורים בהחלט מכיל כמה תכניות מסקרנות במקוריותן. בין המובילות נמצאות "הכסא אח"מ", שתושיב פוליטיקאי על כס המראיין; "לימוזינה" שתביא שיחה ססגונית בין האקס-רכילאי לסלבריטאי ישראלי; "חדשואו", תכנית שתעסוק בשולי האקטואליה; ו"עם ישראל LIVE", סאטירה עם צוות שחקנים צעירים קבוע וכוכב אורח נוסח "סאטרדיי נייט לייב" האמריקנית. מקורי? לא בדיוק, אבל עוד לא עשו דבר כזה בארץ. כדאי להזכיר גם את שיבוץ החדשות – מהדורה מרכזית בת חצי שעה ב-19:00 ומהדורה קצרה ב-22:00 – שמעיד על ניסיון לעשות משהו אחר.
יש גם צד שני. אי אפשר ליצור לוח שידורים שלם שיתבסס על הברקות; צריך גם עוגנים סולידיים. עוגנים שכאלה ניתן לאתר ברצועות היומיות של טלנובלה ("להתאהב") ושעשועונים ("ג'פרדי", מחוזק עם שתי מהדורות של "החוליה החלשה"). לא מקורי, אבל מתחייב. גם "קפטן קוק" עם גיל חובב, מזכירה נשכחות, אם כי המדובר בתכנית שונה מזו של "טלעד". בתחום הרכש, המיחזור בולט קצת יותר. רשימה ארוכה של סדרות אינן עורכות בכורה טלוויזיונית בערוץ 10: "רגליים קרות", "חלון ישראלי", "קולומבו", "חופשי על הבר", "זינוק לאתמול" ו"הבלתי נראה".

פלורליזם וגיוון בשידורי טלוויזיה

קשה לשפוט את הפלורליזם בלוח שידורים שמיועד לשלושה חדשים בלבד. ובכל זאת, ניכר המאמץ של "ישראל 10". החידוש הגדול הוא "החברים של סשה", תכנית אירוח מוזיקלית בהנחייתו של השחקן סשה דמידוב, שיביא לאולפן אמנים רוסיים וישראלים. בפעם הראשונה נותן ערוץ מרכזי ישראלי תכנית פריים-טיים המיועדת לקהל יוצא רוסיה. "החיים על פי ז'וזו" תנסה להביא את המציאות הישראלית "בגובה העיניים", מנקודת המבט האישית של ז'וז'ו אבוטבול. בלי להיכנס להגדרות, נזכיר שאבוטבול לא גדל בתל אביב. בהקשר פלורליסטי כדאי לאזכר גם את "חיים שאול ולהיפך", עם שאול ביבי וחיים אתגר, שתציג שתי גישות שונות בנושאי ספורט, חברה ותקשורת.
לחובתה של "ישראל 10" צריך לזקוף את היעדר מהדורות חדשות ברוסית ובערבית, כמתחייב. בעת אישור לוח המשדרים הנחתה ועדת הטלוויזיה של הרשות השנייה את הזכיינית להיערך לעליית מהדורות החדשות בערבית וברוסית מיד בראשית רבעון השידורים השני. גם בתחום השפה הערבית אין חידוש מסעיר: ישנו מגזין אירוח בשפה הערבית ("שו פי מא פי", או בתרגום חופשי: "מה חדש"), אבל הוא נותר כלוא בגטו של צהרי יום שישי (14:00).

נאותות הפקה

ברשות השנייה מרוצים מהיקפי ההשקעות של "ישראל 10" בתכניות הישראליות. ועדת הטלוויזיה של הרשות ציינה כי לוח התכניות משקף מימוש של הסטנדרטים שנקבעו בתחום נאותות ההפקה. עוד ארוכה הדרך לתעסוקתם של מאות יוצרים מובטלים, כפי שהבטיח בן אליעזר, אבל זה כבר חורג מתחום אחריותה של "ישראל 10".

ומה אומרים המפקחים?

ברשות השנייה מודעים היטב לתלאות שעבר הערוץ עד עלייתו לאוויר ונדמה כאילו הם מוכנים ללכת לקראתו, אבל רק עד גבול מסוים. "אני חושב שהם עומדים במשימה באופן חלקי", אומר מוטי שקלאר, יו"ר הרשות השנייה. "באופן עקרוני, אני מתייחס ללוח כאל לוח זמני שאושר לשלושה חודשים. צריך לזכור את ההליך המשפטי המייגע ואת השינויים שחלו בחודשים הארוכים שחלפו. לקבוצות היה קשה מאוד להתארגן כי אף אחד לא ידע מתי הם יעלו לאוויר. אני מסתכל על תכניות המגרה שלהם מבחינת היערכות ואני חושב שבעוד שלושה או ארבעה חודשים הערוץ יהיה יותר מבודל".

- כשתפוג השפעת העיכוב המשפטי, ערוץ 10 יענה על הציפיות?

"בעתיד הם יצטרכו לממש את ההבטחות, אחרת זה יהיה מעשה רמיה. בניגוד למכרז על ערוץ 2, הזכיינים קבלו ניקוד לתכניות מסוימות שענו על קריטריונים שקבענו. אם הם לא יעמדו בתנאים האלה, יכול לקום מישהו להגיש בג"צ בטענה שהם לא זכו בדין. הם מבינים את זה היטב".

- האם ההתחייבויות הכספיות הנוקשות עשויות לכוון אותם למכנה המשותף הרחב והנמוך?

"הסכנה הזאת רובצת לפתחנו. אני מקווה שהמועצה תהיה חזקה בתחום הזה ולא תוותר. הקריטריונים היו מאוד ברורים והם נבחרו על סמך ההתחייבויות שהם נתנו. לא משתלם להם? שיחזירו את הזיכיון. אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה".

- ובכל זאת, מתי עשויה הרשות השנייה להגמיש את הדרישות?

"אנחנו צריכים להיות עם האצבע על הדופק. כל המכרז התבסס על נפח שוק הפרסום ואם מחר שוק הפרסום ישתנה באופן דרסטי, נתחשב בזה. אנחנו לא קתולים. אפשרות אחרת, שלא תלויה בנו, היא אם תחליט הממשלה לעבור למשטר של רשיונות, והשוק יהיה רווי בערוצים. במצב כזה, אני חושב שזה יהיה בלתי אפשרי להשאיר את הדרישות הכספיות הקיימות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנים חדשות. פנינה דבורין ב"החוליה החלשה"
צילום שמואל יערי
חדשנות. גיל ריבה ב"לימוזינה"
צילום שמואל יערי
פלורליזם 1. סשה דמידוב ב"החברים של סשה"
פלורליזם 2. ז'וז'ו אבוטבול ב"החיים ע"פ ז'וז'ו"
פלורליזם 3. שאול ביבי וחיים אתגר ב"חיים, שאול ולהיפך"
לאתר ההטבות
מומלצים