שתף קטע נבחר

 

האמריקנים מגבירים את הלחץ על ערפאת; ישראל: אנחנו מרוצים

בסוף השבוע תקף בוש את ערפאת ואמר שאינו פועל נגד הטרור וכי הוא מאוכזב ממנו. בדיון בבית הלבן עלתה הצעה לסגור את הנציגות הפלסטינית בוושינגטון. היועצת לביטחון לאומי: ערפאת צריך לפעול עכשיו. בירושלים מרוצים מההתפתחות במדיניות האמריקנית ואומרים שרק כך ערפאת יפעל. הפלסטינים: המדיניות הזאת מסוכנת

גורמים מדיניים בירושלים הביעו שביעות רצון רבה מהקשחת הקו האמריקני כלפי הרשות הפלסטינית והיו"ר ערפאת. זאת, לאחר שנודע כי נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש שוקל בין היתר לסגור את נציגות הרשות בוושינגטון. הגורמים המדיניים אמרו כי "הדבר מבטא מגמה להפעיל לחץ על ערפאת, כדי לגרום לו לחדול מפעולות הטרור ולהביא להפסקת אש".
לדברי הגורמים, "עובדה שבסוף השבוע הרשות הפלסטינית קראה להפסיק את האש עקב הלחץ המתהדק מכיוון וושינגטון (על קריאת הרשות- קישור מימין). המבחן יהיה בביצוע ובפעולות ממשיות שנועדו להפסקת הטרור, וטיפול בתשתיתו".

דיון בבית הלבן

בוש כינס בסוף השבוע את אנשי המועצה לביטחון לאומי ואת יועציו הבכירים לדיון ביחסה של ארה"ב לרשות. החלטות רשמיות מהדיון אמנם לא פורסמו אולם גורם בכיר מסר שהוחלט להשעות את שליחותו של אנתוני זיני למזרח התיכון.
סוכנות אי.פי דיווחה שבפגישה נידונו אפשרויות מגוונות. בין הצעדים שנשקלו: סגירת משרדי הרשות הפלסטינית בוושינגטון, הכללת המשמר הנשיאותי (כוח 17) ברשימת ארגוני הטרור ועוד.
גורם שנכח בפגישה אמר שבוש לא דחה ולא קיבל אף אחת מההצעות, אולם הסכים עם יועציו שאין טעם לשגר את השליח אנתוני זיני למזרח התיכון. בוש הביע בפני יועציו אכזבה מיאסר ערפאת ואמר כי "הוא היה צריך לפעול כבר מזמן". בתדרוך לעיתונאים חזר בוש על הדברים. הוא התייחס גם לספינת הנשק "קארין איי", ואמר כי "זו לא הדרך להילחם בטרור, אלא דווקא לעודד אותו".

צ'ייני דוחף לניתוק הקשרים עם הרשות

הגורם שנכח בדיון בבית הלבן אמר כי סגן הנשיא, דיק צ'ייני, וצוות הפנטגון דוחפים לניתוק קשריה של ארה"ב עם הרשות הפלסטינית. ואולם, לפי שעה נראה כי עמדתו של מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, שהזהיר מפני ניתוק הקשרים גברה על עמדת צ'ייני.
גם בעמדתו של פאוול ניכר שינוי מסויים. "אנו ממשיכים לשלוח מסר תקיף ליו"ר ערפאת, שהוא חייב לפעול, ואנו ממשיכים לבחון את מדיניותנו ביחס לרשות הפלסטינית וליו"ר ערפאת" אמר פאוול בתדרוך עיתונאים. פאוול אמר גם כי "ארה"ב מאוכזבת מערפאת" וכי "נראה שרגע האמת שלו הגיע".
קונדוליסה רייס, היועצת לביטחון לאומי של הנשיא בוש, אמרה בראיון לרשת הטלוויזיה של אבו דאבי, שיו"ר הרשות צריך "לעשות יותר במאבק בטרור על-מנת למנוע את החרפת יחסיו עם הממשל האמריקני".
לדברי רייס, ערפאת צריך לבחור בין מלחמה בחמאס ובחיזבאללה וניסיונות הברחת הנשק, לבין העמקת מעורבותה של איראן בשטחי הרשות הפלסטינית. "הכדור נמצא כעת במגרשו של ערפאת. אנחנו לא דורשים ממנו 100% תוצאות אלא להשקיע מאמץ מירבי במאבק בטרור", דברי רייס.

ובישראל: הדעות סביב שליחות זיני חלוקות

בתגובה להחלטה האמריקנית להקפיא את שליחותו של זיני אמרו גורמים בירושלים כי "כל עוד ערפאת אינו מטפל בטרור ובתשתיתו, אין טעם להביא לכאן את זיני. ברגע ששולחים אליו אנשים לרצות אותו, הוא חש שהוא משיג את מטרתו. ערפאת מעוניין לפרק את ממשלת האחדות".
לעומת זאת, מלשכת שר הביטחון בנימין בן אליעזר, נמסר ש"שליחותו של זיני חשובה ועקרונית מאוד, במיוחד כעת, כשהאמון בין הצדדים קטן במיוחד". מלשכת השר נמסר כי עמדתו היא ש"אין לדבר על הקפאת השליחות, גם אם אפשר להתווכח על מועד חידושה". בלשכה הוסיפו כי "אם זיני לא יגיע לארץ, הצדדים לא ייפגשו ביניהם ולכן שליחותו חשובה".
גורמים ביטחוניים מוסרים כי ישראל תמתין כעת כדי לראות כיצד משפיעים הצעדים האמריקנים על ערפאת, עם זאת, "המציאות הביטחונית תמשיך להיות פעולות ישראליות בכל מקום שיש בו מידע על ביצוע פיגועים".

אבו רודיינה: ניתוק הקשרים - רעידת אדמה

יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, הזהיר כי הטלת סנקציות מצד הממשל האמריקני, כגון ניתוק הקשרים עם הרשות, תגרום ל"רעידת אדמה" במזרח התיכון. אבו רודיינה קרא לנשיא בוש לנקוט צעדים נגד ישראל, ולא להיפגש עם שרון בבית הלבן.
מפקד מנגנון הביטחון המסכל בגדה, ג'יבריל רג'וב, אמר כי ניתוק קשריה של ארה"ב עם הרשות הפלסטינית יהיה צעד "לא הגיוני ולא מציאותי". רג'וב הביע תקווה כי "ההנהגה האמריקנית לא תפעל תחת השפעתם של קיצונים בקהילה היהודית באמריקה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
מאוכזב מערפאת. בוש
צילום רויטרס
צילום רויטרס
מסר תקיף. פאוול
צילום רויטרס
מומלצים