שתף קטע נבחר

לא מדברים על הכל

פוליטיקה? אינתיפאדה? אבטלה? על אלה כמעט שלא מדברים בפסטיבל תיאטרון קצר, שיתקיים בתחילת מרץ, בהשתתפותם של שולמית לפיד, שמואל וולף, דליה שימקו, אורלי ויינרמן ואחרים

פסטיבל תיאטרון קצר, שמתקיים זו השנה החמישית בתיאטרון צוותא בת"א, ייפתח ב-7 במרץ ויימשך שלושה ימים. לרגל הפסטיבל נבנה בצוותא אולם חדש בן 300 מקומות. "זהו אירוע נדיר על רקע המצב בו נסגרים אולמות ותיאטראות", אמר משה טנא, מנהל צוותא, שמקווה כי במהלך השנה יצליח התיאטרון למלא את האולם החדש בתוכן.
במסיבת עיתונאים, שהתקיימה אתמול, אמר יוזם הרעיון ומנהלו האמנותי של הפסטיבל, השחקן שלום שמואלוב: "150 מחזות הוגשו לחברי הוועדה המייעצת, מתוכם נבחרו 11 מחזות בני 10-30 דקות. השנה יש הרבה מאד פנים חדשות בפסטיבל, וזה מרגש לראות את העניין שנוצר במסגרת הזו עם השנים". לדבריו "כשבאתי עם הרעיון לפסטיבל, היו הרבה מנהלי תיאטראות שאמרו שזה פשוט לא ילך. אמרו שהקהל מעוניין בתמורה לכספו, והיחיד שהאמין ברעיון היה טנא. הרעיון המופרך ההוא הוכיח את עצמו, וכיום יש גם בתיאטרון הרפרטוארי מודעות למחזות קצרים. בהתחלה האשימו אותנו בסוג של עדכניות, אמרו שאנחנו קליפיים ומתחנפים לקהל, נגועים באופנתיות. בסופו של דבר האמירה הזו נובעת מבורות מפני שמיטב המחזאים בעולם, כמו בקט, יונסקו ופינטר, כתבו מחזות קצרים".

למה לי פוליטיקה עכשיו

הפסטיבל, שתקציב הפקתו עומד על חצי מיליון שקל, עומד השנה בסימן מחזאות מקורית, להוציא מחזה יחיד בשם "ירח דבש" של המחזאי המצרי הנודע עלי סאלם. סאלם נחשב לאופוזיציונר ולסטיריקן שכתיבתו עוסקת בעיקר בביקורת על הממשל והחברה המצרית. סאלם, שביקר פעמים אחדות בישראל, הוא בין אנשי הרוח המעטים במצרים שמכירים בישראל ותומכים בנורמליזציה. את "ירח דבש" יביים השחקן יעקב כהן, וזהו המחזה הראשון אותו הוא מביים. על הבחירה לשלב את המחזה במסגרת הפסטיבל אמר שמואלוב: "עצם הבחירה, דווקא בימים המטורפים הללו, אומרת משהו על הנורמאליות לה אנו מקווים, ועל הניסיון של התיאטרון לקרב בין תרבויות ועמים".
נראה שככל שהאינתיפאדה הולכת ומתעצמת, כך יוצרים הולכים ומתרחקים מהנושאים הפוליטים, ולדברי שמואלוב זה בא לידי ביטוי גם בפסטיבל: "רוב המחזות עוסקים במאבק בין המינים. אולי זה דימוי תיאטרלי לקונפליקט גדול יותר", הוא אומר, ומביא כדוגמא את המחזה של שולמית לפיד "מקום". "מקום", בבימויו של אבישי מילשטיין ובהשתתפותם של רזיה ישראלי ומוסקו אלקלעי, מציג זוג זקנים המתעמלים מדי בוקר על חוף הים. השניים הופכים עם הזמן את פיסת החול לזירת קרב ונאבקים לשמור על הטריטוריות הפרטיות שלהם. "אולי בגלל שהמחזה נכתב הרבה לפני התקופה הנוכחית", מסביר במאי ההצגה, "הוא מתאר אותה בכזה דיוק. השניים נאבקים על הטריטוריה עד לרגע בו הם מגלים גופה, והגופה היא זו שמקרבת ביניהם".

יצאתי לחפש אהבה

רוב המחזות שיועלו השנה במסגרת הפסטיבל נוגעים במערכות יחסים ומאבקי הכוח שבין נשים לגברים. "חני, בעלך אוהב אותך", של המחזאית סיגל אבין מציג יום אחד בחיי זוג נשוי, אותו מגלמים שמעון מימרן ואדוה עדני. מדובר במותחן על גבול האבסורד, שלמרות הצדדים האפלים בו, האהבה מנצחת. גם "נראה לאחרונה" של איציק ג'ולי ("ערפל", "ואז התחבקנו", "לפעמים עוברים פה פילים") בוחן זוגיות על סף שבירה, ממש כמו "יוסי יוסי", של אור אזולאי, בהשתתפותם של אוהד שחר ויעל עמית. "גומרים הולכים" מאת יורם זקס ובבימויו מתאר לילה במועדון ריקודים בת"א שבו ארבעה צעירים יוצאים לחפש זוגיות, שממנה הם פוחדים. בהפקה משתתפים אורלי ויינרמן, יעלה רם, איתן גרינשטיין ורן גואטה. המחזה היחיד שנוגע אולי באקטואליה הוא "גריז" מאת יואב כ"ץ ובבימויה של דליה שימקו. "גריז" עוסק בגבר שפוטר מהמקום בו עבד שנים ארוכות. במהלכו הוא מתעמת עם סמנכ"ל החברה, בן טיפוחיו, שהיה אחראי לפיטוריו. "זה מחזה רלבנטי לבעיה מרכזית של חוסר תעסוקה ופיטורים שנעשים באופן אכזרי", אומרת שימקו ומוסיפה, "זה לא מחזה אידיאולוגי עם סיסמאות, אלא מחזה שמציג את המיקרוקוסמוס, ואני מקווה שהוא מצליח להתעמת עם בעיות עמוקות למרות היריעה הקצרה".
עוד יוצגו במסגרת הפסטיבל: "הזולה של דדי" מאת בן אבנר הכט, שמשקף את פני הדור, שמחפש רגש, משמעות והבנה, אך כלוא בעולם מבולבל של מסיכות אופנתיות; "תמונות" של קרן כוך בבימויו של אילן רונן, שהוא מעין דפדוף באלבום תמונות של מישהו אחר; "שאיפות" של חנוך רעים, המתרחש בחדר המדרגות אליו יוצא הגיבור, שגר עם אמו, לעשן; המחזה "שלום אבא" נכתב על-ידי אדם פלינט וזכה במקום שלישי בתחרות של walla. אדם התאבד ב-27 בפברואר לאחר ארבעה חודשי שירות בצבא, והוריו ביקשו להעלות את המחזה במסגרת הפסטיבל. אורנה לביא פלינט, אמו, אמרה: "בחרנו באלון אופיר לביים את ההצגה בין היתר מפני שיש לו נגיעה רגשית לנושא, מפני שגם אחיו התאבד לפני ארבע שנים". במחזה משתתפים יוסי גרבר ועודד לאופולד, והוא עוסק בקשר שבין הורה קשיש לבנו, תוך כדי התייחסות מיוחדת למוות שבאוויר.

במסגרת הפסטיבל תיערך מסיבת אימפרוביזציה, שבמסגרתה יארחו חברי קבוצת "לא רואים ממטר" את שחקני הפסטיבל ואורחים נוספים. ההכנסות מהאירוע יתרמו לילדים חולי סרטן.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים