שתף קטע נבחר

הארי פוטר ותחפושות לפורים

לקראת פורים בדקנו את שוק התחפושות וגם רכשנו 22 תחפושות פופולריות והשווינו את האיכות, היופי, המחיר והנוחות. המסקנות: תחפושות רבות נמכרות מבלי שעברו בדיקות עמידות באש במכון התקנים. השוק הולך ונשלט על-ידי יבוא, בעיקר מסין, ומוצף בתחפושות באיכות גרועה. וסקופ לתיאבון: ילדים העדיפו דווקא חיקוי זול של תחפושת הארי פוטר על פני התחפושת המקורית. בדיקת מכון חותם ומכון התקנים

כאילו תקני ירידת מחירים חיקויים עדיפים בדיקת תחפושות 

עשרת הימים הקרובים יהיו מלאים בהתרוצצויות של ילדים והורים בחיפוש אחר תחפושות לפורים. השנה יעמוד החג בסימן שיבה מסיבית אל התחפושות הקלסיות. הצרכנים, אומרים בשוק, מחפשים בימים טרופים אלה התרפקות על נוסטלגיה עם חזרה אל המלכות והנסיכות הלבנות, דמויות בעלי-החיים למיניהם, הנינג'ות, וגם החייל והשוטר הישנים והטובים.
הספקים, מצידם, מעדיפים יותר מתמיד תחפושות קלסיות, שהסוחרים יוכלו להעביר לשנה הבאה, ולא יחזירו אליהם כעודפים בתום העונה. עם זאת, בראש כולם יככב ככל הנראה החידוש הבולט של השנה: דמותו של הילד חובב הקסמים עם הכובע המחודד, המשקפיים העגולים והגלימה - הארי פוטר אליל ההמונים.
אבל בלהט ההסתובבויות והחיפושים, כדאי לדעת: השוק בארץ, שהולך ונשלט על-ידי יבוא, בעיקר מסין, מוצף בתחפושות באיכות נמוכה, ומה שיותר גרוע - תחפושות רבות מיובאות מבלי שעברו בדיקת עמידות באש במכון התקנים. כך עולה מבדיקה שערך ידיעות אחרונות בשיתוף מכון חותם, בהנהלת עדה לבנון. היבואנים חומקים מדרישת התקן - המחייב בדיקת עמידות באש לכל סוג תחפושות מיבוא ומתוצרת הארץ - באמצעות יבוא התחפושות תחת סעיף בגדים, שאינם מחויבים בבדיקות אש, במקום תחת סעיף צעצועים.
תחפושות רבות, גם מתוצרת ישראלית, מצהירות על עמידה בדרישות התקן, בשעה שבפועל הן לא נבדקו במכון התקנים. התקן אמנם מחייב בדיקה, אבל בפועל אין מי שיאכוף אותו. היבואנים והיצרנים גם יודעים שאם ייתפסו, הם ייקנסו בקנסות מגוחכים. מבחינתם, עלות בדיקת כל התחפושות לעמידות באש גבוהה יותר.
בעקבות חשיפת ידיעות אחרונות הודיע הממונה על התקינה במשרד התמ"ס, גרישה דייטש, כי יפנה לשלטונות המכס וידרוש לאכוף את חובת בדיקת הדליקות.

כאילו תקני
במכון התקנים רשומים רק יצרנית אחת, שושי זוהר, ויבואן אחד, עולם הצעצוע, שביצעו השנה בדיקות אש לתחפושות לקראת פורים. יצרנים ויבואנים רבים אחרים רושמים על התחפושות הצהרות שונות, שיוצרות רושם לא נכון, או נכון חלקית.

טוי'ס אר אס, למשל, מתיימרת במודעותיה לתקן בטיחות ומבטיחה לצרכנים שכל התחפושות בטוחות באישור מכון התקנים. בפועל, אין תקן בטיחות כולל, ובדיקת הבטיחות במכון התקנים מתייחסת אך ורק לעמידות באש. איש בישראל איננו בודק תחפושות מבחינת הסיכון הפוטנציאלי של חנק, למשל, או מבחינת הסיכון שיש באבזרים שנושרים.

לא אישרנו לטוי'ס אר אס לפרסם שכל התחפושות בטוחות, אומרים בכעס במכון התקנים, אנחנו לא יודעים אם כל התחפושות הנמכרות בחנויות עברו את בדיקת מכון התקנים.

בטוי'ס אר אס מגיבים: תקן הבטיחות של טוי'ס אר אס הוא לוגו שיווקי המשדר התחייבות צרכנית של הרשת בפני לקוחותיה, ללא קשר למכון התקנים. אנחנו מאמינים שכל התחפושות שלנו בטוחות. רכשנו אך ורק משלושה יצרנים מובילים וותיקים בשוק, שהציגו אישורים, ואלה שאינן בטוחות ירדו מיד מהמדפים.

ברשת מסרו עם זאת, כי בעקבות פניית ידיעות אחרונות תבחר הרשת מספר תחפושות מובילות ותעביר אותן לבדיקה במכון התקנים. כל תחפושת שלא תעמוד בה, תורד מהמדפים.

אחד משלושת היצרנים שנזכרו בתגובת טוי'ס אר אס הוא אפיטקס, זכיין הסברו ישראל ויצרן ישראלי ותיק ומוביל.

אפיטקס מציינת על התחפושות שלה: לפי דרישות התקן. אלא שהתחפושות לא הגיעו כלל לבדיקת מכון התקנים.

לשמחה קלדטה, מנכ"לית אפיטקס, יש הסבר מקורי: אני רוכשת אך ורק מיצרנים קבועים, שנותנים לי אישורי בדיקות תקן על הבדים שהם מספקים לי. אנחנו מבקשים ממנה דוגמאות, ומקבלים אישור משנת 1999. קלדטה טוענת שחזקה על הספקים כי לא שינו את הבדים מאז.

אפילו כך, לד"ר צבי קרן ממכון התקנים זה לא נראה: אנחנו מתירים למי שנבדק לרשום שהוא עומד בדרישות תקן 562 רק בתנאי שלקח את כל התחפושת והעביר אותה בדיקת תקן. בדיקת מרכיבים בנפרד, חיבורם, וכתיבה גורפת כי התחפושת עומדת בתקן אינה מקובלת עלי.

גם עדה לבנון אומרת שהצהרה על עמידה בדרישות מכון התקנים צריכה להתבטא בצורת תעודה על המוצר המוגמר, ולא על חלקים בלבד, או על חומרי גלם בלבד.

מהסברו ישראל מסרו בתגובה כי החברה תשנה את מנהגה בעתיד, ותחפושת תוגדר כתקנית רק אחרי שתעבור בדיקה במלואה.

אפיטקס איננה היחידה. יצרן בשם חג שמח (המופיע ללא כתובת וטלפון) מציין על תחפושת ליצן שרכשנו: עומד בתקן ספק הבדים, והבד מתאים לדרישות התקן 562/2.

גם תחפושת פופולרית מאוד של ברבי דיסקו, הנמכרת ברשת כפר השעשועים, נושאת את הכיתוב לפי הוראות התקן, בשעה שלא נבדקה במכון התקנים. אבי כץ, מנכ"ל הרשת: נוהל שחרור הסחורה במכס הוא כדלהלן: מגיע משלוח מגוון. מכון התקנים בודק פיזית בבדיקת ראייה את כל המגוון ומחליט אם לקחת, מה וכמה דוגמאות, לבדיקת מעבדה. ואז ניתן אישור לשחרור המשלוח מהמכס. במקרה הזה הבודק ראה לנכון לקחת תחפושת שוטר, ואישר על-פיה את כל המשלוח. כץ שולח לנו תעודות בהתאם. אלא שאישור המשלוח במכס מתייחס אך ורק לשחרורו לתחומי הארץ, ואינו אומר שבפועל כל סוגי התחפושות בתוכו עברו בדיקת עמידות באש.

גם אנשי מכון התקנים עצמם, בלי קשר לבדיקה שלנו, רכשו בשוק הכרמל תחפושת לא זולה של ליצן (75 שקלים), מיצרן בלתי מוכר בשם פור, שנמצאה דליקה.

לנוכח ריבוי המקרים האלה, אומרים במועצה הישראלית לצרכנות כי התקנות הקיימות, שלפיהן מכון התקנים נותן תוצאות של בדיקות עמידות באש רק ליבואן שהזמין אותן, צריכות להשתנות. לדעת המועצה, על המכון להעביר את המידע גם לממונה על התקינה בתמ"ס, שלו הסמכות לאסור על שיווק מוצרים מסוכנים.

חזור למעלה
ירידת מחירים
כרבע מיליון תחפושות נמכרות מדי שנה לקראת פורים, כך מעריך אבי כץ. בעוד שבשנים עברו היינו עדים מדי עונה לחצי תריסר חידושים לפחות, השנה בולט חידוש אחד בלבד, אם כי מבוקש - הארי פוטר ותואמיו (ראו מסגרת). עוד תופעה של השנה, בסימן המיתון: תחפושות למבוגרים כמעט אינן נמכרות.

רכשנו 22 תחפושות, במגוון חנויות המייצג את השוק, כולל חנויות באזורים זולים יותר: הפיראט האדום באזור התעשייה החדש באור-יהודה, צעצועי אליקה וצעצועי ליאון ברחוב מטלון בתל-אביב, והנסיכה ברחוב כפר גלעדי בתל-אביב. כל התחפושות שנרכשו הובאו למעבדה לטקסטיל של מכון התקנים. המהנדסת הראשית, מרים הרלב, ועדה לבנון בחנו בקפידה את איכות הייצור והעיצוב של התחפושות, על-פי בדיקה חזותית. אחר-כך הן נוסו על-ידי ילדים לצורך בחינת נוחות השימוש והמראה הכולל. כל תחפושת קיבלה ציון משוקלל על סמך כל הבדיקות (ראו טבלה).

המחירים השנה צנחו משמעותית. אמנון גרוס, מנכ"ל הסברו ישראל, מעריך את ירידת המחירים ב-25%. אנחנו מצאנו מספר בולט של תחפושות במחירים שמתחת ל-50 שקלים.

היקרה ביותר עלתה 159 שקלים. לא מצאנו תחפושות שנושקות ל-200 שקלים, כמו בשנים עברו. אם כי ראוי להדגיש: בחלק מהמקרים המחירים הנוחים הם על חשבון האיכות.

כדאי מאוד להשוות מחירים, ויש פערים בולטים גם באיכות. תחפושות של מלכות ונסיכות מצאנו במחירים שבין 39 ל-159 שקלים. אמנם היקרה ביותר (חמניה) היתה גם המושקעת ביותר, והזולה היתה גם הדלה ביותר, אבל גם התחפושת שעלתה 60 שקלים (נסיכה ויקטוריאנית) היתה מרשימה מאוד.

נינג'ות מצאנו במחירים שבין 19 ל-100 שקלים. ליצנים - במחירים שבין 19.90 ל-39.90 שקלים, ונמרים - ב-9.90-74 שקלים.

גם בתחפושות זהות נמצאו פערי מחירים. תחפושת ליצן כחול-אדום של שושי זוהר שנקנתה בפיראט האדום ב-29 שקלים, עלתה בטוי'ס אר אס 40 שקלים. תחפושת הארי פוטר מקורית (בניגוד לחיקויים למיניהם) עולה 89.90 שקלים במשביר לצרכן ובטוי'ס אר אס, ו-70 שקלים בצעצועי לאון.

חזור למעלה
חיקויים עדיפים
הזכויות לייצור תחפושת הארי פוטר בישראל הוא של הסברו ישראל, והן מיוצרות על-ידי אפיטקס. התחפושת מורכבת מגלימה בלבד, באיכות בינונית, כולל אבזם מעצבן שאינו ניתן לפתיחה, ועולה 89.90 שקלים במשביר לצרכן ובטוי'ס אר אס. אבל בשיטוט שלנו בחיפוש אחרי תחפושות הארי פוטר גילינו שוק של חיקויים מתחכמים, שמנסים למשוך את הצרכנים בלי להסתבך עם הזכיין הרשמי.

האלטרנטיבות האלה נמכרות במחצית המחיר, וכמה מעצבן - הילדים אהבו אותן יותר. בכפר השעשועים באור-יהודה, למשל, ביקשנו תחפושת הארי פוטר וקיבלנו תחפושת תואמת ב-39.90 שקלים - שכללה גלימה מבד נעים יותר עם כפתורי מתכת חביבים, וגם את משקפי הפלסטיק השחורים המוכרים כל-כך. פריקים של הארי פוטר העירו לנו עם זאת על שגיאה חמורה: אין לוגו או ציור של הארי פוטר או של הוגוורסט (בית-הספר לקוסמים). מה גם שהכפתורים נושאים את הכיתוב ניו-יורק, פאריז, טוקיו, בשעה שכל הארי-פוטריסט ראוי לשמו יודע שהוגוורסט והארי פוטר נמצאים בלונדון.

על הקבלה שנתנו לנו בחנות נרשם שם התחפושת הארי פוטר. אבי כץ, מנכ"ל הרשת, מגיב: בשום פרסום מפרסומי הרשת ובשום סט או אבזר ממוצריה לא מופיע השם הארי פוטר כשם המזהה את האבזר או הסט. המוכר בסניף הרשת באור-יהודה הסביר שכוונתו היתה לסט הנותן פתרון לתחפושת הארי פוטר, ולא לתחפושת המקורית.

בחנות הפיראט האדום ביקשנו תחפושת הארי פוטר וקיבלנו ערכת קוסם ללא שום ציון של הארי פוטר, עמיתיו או קרובי משפחתו, אבל הציור שעל האריזה דומה פלאים לדמות הגיבור החביב, והערכה כוללת גלימה, כובע מחודד ומשקפי פלסטיק שחורים שאין לטעות בהם. המחיר - 49 שקלים.

כאב הראש בכל הקשור לתואמי הארי פוטר הוא של בעלי הזיכיון יותר מאשר של הצרכן, שמקבל תחפושות תואמות במחירים אטרקטיביים. בהסברו ישראל אומרים כי העבירו את הנושא לטיפול עורכי-הדין של חברת האחים וורנר, שלהם הזכויות על הדמות.

חזור למעלה
בדיקת תחפושות
בסקר שערכה הסברו ישראל לקראת פורים נמצא, כי שיקול הבטיחות של התחפושות הוא אחד משלושת השיקולים החשובים ביותר שמנחים הורים בקנייה. במקום הראשון מצוי רצון הילד, ובשני המחיר. במקום הרביעי מצוי השיקול של תחפושת שתאפשר העברתה לאחים הקטנים בשנה הבאה. מה לבדוק כשקונים תחפושת:

הקפידו למדוד את הבגד על הילד, כדי שלא תיתקעו בבית עם מידה או גזרה לא מתאימה.

בדקו האם לילדים לא יהיה חם מדי בתחפושת.

לנוכח ריבוי התחפושות באיכות גרועה: הציצו בבטנה, יש גם תחפושות עם בטנות נייר. הרימו את התחפושת מול האור ובדקו האם היא שקופה. יש גם כאלה.

כשמדובר בנינג'ה או בתחפושות עם כיסויי ראש, בדקו את הכובעים. איכות הכובעים מעידה על רצינות היצרן, והם גם עלולים להיות מסוכנים. בנינג'ות, למשל, הכובע מקיף גם את הצוואר, ומשיכתו יכולה לסכן בחנק. גם הפתח לפנים לא תמיד מותיר מספיק אוויר לנשימה.

נסו לשפשף את הבד בעדינות עם אריג בהיר ולבדוק האם הוא מוריד צבע אל האריג.

בדקו את גימור השרוולים.

בדקו האם אין אבזרים או תיפורים מסוכנים בתחפושת, ואם היא כוללת מסכה - האם הילד יכול לנשום בה. תמיד חשוב, אבל במיוחד במצב של היום, לקנות תחפושות שילדים יכולים להשתחרר מהן בקלות בעת חירום.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים לתחפושות הקלאסיות
נסיכה. גם הנכדים שלכם יוכלו להשתמש בתחפושת
מומלצים