שתף קטע נבחר

כוחות צה"ל יצאו משטחי A ברמאללה

בהמשך להחלטת הקבינט הביטחוני מאתמול, נסוג הלילה צה"ל משטחי A ברמאללה. ישראל התחייבה בפני הפלסטינים להפסיק את הריסת הבתים ולפתוח צירים. פרס מתח ביקורת על ההחלטה להשאיר את ערפאת ברמאללה

בהמשך להחלטת הקבינט מאתמול (א') להקל על האוכלוסייה הפלסטינית, נסוגו הלילה כוחות צה"ל משטחי A שנכבשו ברמאללה. הכוחות נסוגו משטחים שנכבשו באמצע חודש דצמבר בשנה שעבר בצפון העיר. בין היתר הוסגו הטנקים הסמוכים ללשכתו של יאסר ערפאת. כוחות צה"ל עדיין תופסים עמדות שבשטח A, בעיר שכם.
דובר צה"ל מסר כי בהתאם להנחיית הדרג המדיני יצא כוחות צה"ל מרמאללה ונערך בעמדות סביב העיר, מחוץ לשטחי A.

החלטת הקבינט

הקבינט החליט אתמול בבוקר (יום א') שיו"ר הרשות הפלסטינית לא יורשה לצאת מרמאללה, אך יוכל לנוע בחופשיות בתוך העיר. בנוסף הוחלט להסיג לאחור את הטנקים המקיפים את לשכת ערפאת ברמאללה.
שר החוץ שמעון פרס תקף את החלטת הקבינט שלא לאפשר לערפאת לצאת מרמאללה.
במפגש שקיים עם קונסולים של כבוד המשרתים בישראל, אמר פרס כי "אני לא בטוח שערפאת הפסיד מזה כל כך, הטנקים משרתים את ערפאת יותר מאשר אותנו". פרס הבהיר שהזזת הטנקים לא משנה מהותית את המצב, כיוון שכשערפאת ירצה לצאת מרמאללה "הוא עדיין יזדקק לאישור הדרג המדיני, כפי שהיה עד לפני הצבת הטנקים". בנוסף, הוא אמר כי "הדבר מסייע לפלסטינים להצטייר בתקשורת כאנדרדוג".
פרס אף גילה היום בשיחה סגורה כי במפגש הביטחוני שהתקיים במהלך סוף השבוע ישראל הבטיחה מספר הבטחות לפלסטינים וביניהן להפסיק את הפעולות היזומות "ושנפסיק את ההפצצות ואת הריסת הבתים, שנפתח צירים, נוריד כתרים, לא נפגע ביעדים פלסטינים ולא נעסוק בסיכול ממוקד. אלא אם כן תהייה פצצה מתקתקת".
לעומת דברי פרס, מלשכת שר הביטחון נמסר כי החלטת הקבינט היא צעד קדימה בכיוון הנכון, "אם כי השר בן אליעזר קיווה ליותר". בלשכה הדגישו כי החלטת הקבינט משאירה פתח לשיחרור ערפאת בעתיד וכי דיון על כך צפוי להתקיים בעתיד.
בלשכת ראש הממשלה הבהירו כי עמדת ראש הממשלה, אריאל שרון, כפי שהובעה בקבינט, היא שערפאת עדיין לא עמד בכל התחייבויותיו כלפי ישראל, ולכן בשלב הזה לא תותר יציאתו מרמאללה. בין הדרישות הישראליות שהוא עדיין לא מילא: מעצר קצין המבצעים של החזית העממית, המעורב ברצח השר זאבי, ומעצר של ממש של פואד שובאכי, המעורב בהברחת ספינת הנשק "קארין אי".
עם זאת, גורמים מדיניים מעריכים כי ייתכן שישראל תתיר לערפאת לצאת לפיסגה הערבית שתתקיים בחודש הבא בביירות, וזאת אם יעמוד בהתחייבויותיו ויילחם בטרור. ההחלטה עשויה להתקבל לקראת ביקורו באיזור של סגן נשיא ארה"ב, ריצ'רד צ'ייני, באמצע מארס.
הפלסטינים: "החלטה שפלה"
כתבנו עלי ואקד מדווח כי שר התקשורת הפלסטיני, עימאד אל פלוג'י, אמר בתגובה להחלטת הקבינט. "זו החלטה שפלה שאינה ראויה אפילו להתייחסות. ישראל הוכיחה פעם נוספת שהיא אינה עושה חשבון לאמנות ולחוקים הבינלאומיים". אל פלוג'י גם קרא לקהילה הבינלאומית ולארה"ב להתערב "כדי להציל את ישראל מממשלת שרון".
בתגובה להחלטה הודיעו הפלסטינים כי הם מבטלים את הפגישה הביטחונית שנועדה להיום (ראה קישור לידיעה מימין).
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד (מרצ) הגיב בתרעומת על החלטת הקבינט: "זו החלטה מגוחכת שנועדה לרצות את ליברמן ולא את האינטרסים האמיתיים של ישראל, אבל היא תשים את ישראל ללעג מול הביקורת הפנימית והבינלאומית. מעכשיו יוכל ערפאת ללכת למכולת ברמאללה, לשים כביסה במכבסה המקומית אבל לא יוכל, לדוגמה, לצאת לוועידת המדינות הערביות. בגלל כליאת ערפאת עלולה הוועידה להיות ועידה של הקצנה במקום ועידה ברוח של התמתנות בעקבות היוזמה הסעודית".
גם ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל) תקף את החלטת הקבינט. "ההחלטה היא ביטוי נוסף לזיגזגים המדיניים והביטחוניים של הממשלה", אמר. "בעיני ערפאת היה שקרן וטרוריסט ונשאר כזה. ההקלה בסגר עליו עלולה להתפרש כפרס ועידוד לטרור. ציפיתי שימשך הסגר ההדוק על ערפאת. המפד"ל תשקול הגשת אי אמון על רקע החלטה זו".
מקור רשמי באיחוד האירופי הביע אכזבה רבה מהחלטת הממשלה. המקור ציין כי האיחוד האירופי מכיר בערפאת כמנהיג שיכול להביא לשלום, והוסיף כי החלטה לאפשר את יציאת ערפאת מרמאללה הייתה יכולה להביא רגיעה לאזור.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
הנסיגה מרמאללה
צילום איי פי
צילום איי פי
שרון
צילום איי פי
מומלצים