שתף קטע נבחר

ראש הממשלה הסיר תביעתו לשבעה ימי שקט

שרון הבהיר את הדברים בשיחה עם מזכיר המדינה האמריקני. "אני אנהל את המשא ומתן", אמר ראש הממשלה. במקביל קרא הנשיא בוש לערפאת לעשות הכול לעצירת הטרור

ישראל ויתרה על 7 ימי השקט כתנאי לפתיחה במשא ומתן להפסקת אש. בשיחת טלפון שניהל ראש הממשלה עם מזכיר המדינה האמריקני, הביע שרון נכונות להסיר את תביעתו לשבעה ימי שקט כתנאי לניהול משא ומתן. הסכמתו של שרון להסרת התנאי גרמה להחלטת הממשל האמריקני לשלוח לאזור את הגנרל זיני. בראיון לערוץ 2 אמש אמר ראש הממשלה כי יעשה כל מאמץ להפסקת האש. בנוגע למשא ומתן אמר ראש הממשלה: "המו"מ יתנהל על ידי. אני אפעל כמובן יחד עם שר החוץ ועם שר הביטחון, אבל המו"מ יתנהל בלשכת ראש הממשלה".
גורמים מדיניים בישראל הבהירו כי פורמלית ישראל לא תצהיר על דרישה לשבעה ימי שקט, והוסיפו כי הפלסטינים יצטרכו לעשות כעת מספר פעולות על מנת להוריד את רמת האלימות. "במידה וזה לא יקרה, ישראל שומרת לעצמה את הזכות להמשיך לפעול ביוזמות אקטיביות שנועדו להגן על אזרחיה", אמרו הגורמים.

בוש: תוכנית טנט היא הצעד הראשון

"אני מקווה ששליחות זיני תסייע בעצירת האלימות המתפשטת", אמר הנשיא בוש שלשום (ה'). בוש ביקש מהצדדים לגשת מייד ליישום דו"חות טנט ומיצ'ל. מסמך טנט מכתיב את הצעדים הביטחוניים שיש לנקוט במטרה להביא להפסקת האש כפתח למו"מ מדיני.
"תוכנית טנט היא הצעד הראשון לקראת יישום דו"ח מיצ'ל", אמר בוש, "אני מחויב לעבוד עם המנהיגים באזור וברחבי העולם למען השלום". הוא הוסיף שיוזמת השלום הסעודית פתחה פתח לשיחות שלום ונורמליזציה בין ישראל למדינות ערב. "ארה"ב מחויבת לבחון את האפשרות הזו ותעשה ככל שביכולתה לעזור לישראל ולרשות הפלסטינית להחזיר את התקווה לאזור". בוש קרא לערפת לעשות הכל כדי לעצור את הטרור, ולשני הצדדים לעשות כמיטב יכולתם למען השלום.
מקור בבית הלבן אמר שבוש קיבל את ההחלטה לשגר את זיני לאחר שמומחים לביטחון לאומי טענו שהמהלך עשוי לגרום להפסקת האלימות באזור. המקור הוסיף שבוש החליט על הצעד בעקבות "התפתחויות חיוביות באזור", אותן סרב לפרט.
דובר מחלקת המדינה, ריצ'ארד באוצ'ר, אמר שעל ישראל להפסיק את תקיפותיה, "שגרמו למותם של אזרחים פלסטינים באזור".
"ההתקפות של ישראל פוגעות באופן ברור באפשרות לשוב לשולחן המשא ומתן ולהפסקת האלימות", אמר באוצ'ר. "על הפעולות להיפסק עכשיו".
מזכיר המדינה, קולין פאוול, אמר מוקדם יותר שתהליך השלום "לא יהיה פרודוקטיבי אם לא תיפסק האלימות משני הצדדים".
שליחות זיני לאזור נועדה גם להקל על שליחות סגן נשיא ארה"ב, דיק צ'ייני, באזור בעוד כשבוע. צ'ייני מגיע לאזור בין היתר כדי לרכך התנגדויות לקראת מתקפה אמריקנית אפשרית בעיראק. "האמריקנים נדרשים להראות מעורבות בניסיון להגיע להפסקת אש ולא לשבת על הגדר", אמרו גורמים מדיניים.

בישראל וברשות מברכים על היוזמה

ראש הממשלה ושר הביטחון הודיעו כי הם מברכים על היוזמה האמריקנית. "ראש הממשלה מעריך ומוקיר את פועלו של זיני ואת המאמצים שהשקיע להפסקת האלימות", נאמר מלשכת ראש הממשלה. גם שר הביטחון הביע את הערכתו ואמר ש"כל עזרה במצב שנוצר עשויה לגרום להרגעת השטח".
גם ברשות הפלסטינית הודיעו כי הם מקבלים בברכה את היוזמה האמריקנית. "אנו מקווים כי השליח זיני יביא תוכנית מקיפה להרגעת האזור ולהפסקת האש", אמר בכיר הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
אנתוני זיני. יסייע בעצירת האלימות
צילום איי פי
מומלצים