שתף קטע נבחר

בג"ץ אישר לקחת זרע מהרוג בפיגוע

אם שכולה פנתה בבקשה לבג"ץ: "בני נהרג מאש מחבלים, תנו לי לקחת דגימת זרע מגופתו ולהמשיך את משפחתי". בג"ץ אישר את הבקשה, אולם אסר שימוש בתאי הזרע עד להכרעה סופית בעתירה

נציגי הרשויות שהגיעו באחרונה לביתה של אם שכולה כדי לבשר לה על נפילת בנה, נתקלו בבקשה חריגה ומצמררת: "אני רוצה המשכיות למשפחתי", התחננה אליהם האם. "אני מבקשת מכם דבר אחד, אני רוצה שתילקח ממנו מחר דגימת זרע כדי להוליד ממנו נכדים. זה הדבר היחיד שנותר לי בחיים, אתם חייבים לעזור לי להשאיר זכר ממנו ולפני שיהיה מאוחר מדי".
בצעד חסר תקדים, נעתר בג"ץ לבקשתה של האם ומשפחתה, והורה למדינה לאפשר הוצאה ושימור של זרע מגופת הבן שנרצח. ההחלטה קובעת עוד, כי הזרע ישומר ולא ייעשה בו כל שימוש עד להחלטה סופית בעתירה שהגישה המשפחה.
מירוץ נגד הזמן ניהלו בני המשפחה וחבריו של הבן בסיוע לאם לממש את רצונה. שעות ארוכות ויקרות היא המתינה במכון לרפואה משפטית באבו כביר עד הזיהוי הסופי של גופת הבן. "הרעיון על שאיבת הזרע עלה בראש מיד כשהודיעו לה שהוא מת", מספר אחר מחבריו של הבן, שאף ליווה את האם לאבו כביר. "היא קראה על זה בעבר בעיתון וביקשה ממני לברר האם זה בכלל אפשרי. אבל למרות שזה לא ממש מקובל, אף אחד לא ניסה לשכנע אותה לוותר על הרעיון. מי מסוגל להתייצב מול אם שכולה ולקחת ממנה את התקווה היחידה להעמיד לבנה ההרוג צאצאים?".
"אני יודעת שיותר לא אראה את בני", אמרה האם לחברותיו והבהירה שהיא נחושה בהחלטתה. "אם תהיה לו המשכיות זה אולי יביא לי מעט אור למצב הקשה שבו אני נמצאת".
העתירה לבג"ץ הוגשה לאחר שהמשפחה פנתה לרשויות בבקשה להתיר לה לשמר זרע מגופו של הבן אולם נענתה כי בהיעדר החלטה שיפוטית בעניין לא ניתן יהיה להיעתר לבקשה.
בעתירה טענה המשפחה: "זכותם של הורים שכולים בכל מה שקשור לגופת בנם גדולה עשרות מונים מזכותו של כל אחד אחר לרבות המדינה".
פרקליט המשפחה, עו"ד אורי לומברזו, ציין כי מדובר בהליך רפואי פשוט יחסית שאינו כרוך בסכנה לבריאות הציבור ואינו גורם לעיכוב משמעותי בהליך הקבורה.
בנוגע לסוגיות המוסריות והחברתיות העולות בפרשה, טוענים בני המשפחה, כי "ההכרה של החברה האנושית ברצונו ובזכותו של אדם להמשכיות זרעו היא עתיקת יומין ונטועה עמוק בתוך הקונצנזוס החברתי. דחייה של העתירה תפגע בכבוד המת ובכבוד החיים שהותיר אחריו, ללא צידוק", כותבת המשפחה בעתירה.
בשל דחיפות העניין (ניתן לקחת את דגימת הזרע רק בשעות שלאחר המוות) נמסרה העתירה מייד לשופט התורן בבג"ץ, מישאל חשין. זה הוציא צו ביניים המורה למדינה לאפשר למשפחה לעשות כל שנדרש כדי לשמר את זרעו של המנוח. בזרע לא ייעשה שימוש עד להכרעה סופית בעתירת המשפחה והרשויות התבקשו על ידי בגץ לעשות כל שביכולתן כדי לעזור למשפחה בעניין זה.
לאחר הכרעת בג"ץ, הגיע פרופסור ידוע מבית החולים "איכילוב", בתל אביב לבצע את ההליך המיוחד של הוצאת תאי הזרע. "אין לי בינתיים תכניות מוכנות", אמרה האם, "אני צריכה לעכל את המכה הזאת, לתת לימים האלה לעבור, עד שנקבל את התוצאות של הבדיקה".
אם יתברר כי הזרע תקין וההליך המיוחד הצליח, תחל המשפחה בחיפוש אחר אשה שתשא ברחמה את הנכד המיוחל.
האם מתכוונת לפרסם בקרוב מודעה בעיתון ובו תחפש אחרי אשה שתסכים להיכנס להריון מזרעו של בנה ולשאת ברחמה את נכדה: "מאוד חשוב לי לשמוע שוב את שם המשפחה שלנו, עכשיו אני מתפללת שזה יצליח", מלמלה בכאב.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פיגוע. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים