שתף קטע נבחר

הדרך לרישיון נשק: מי זכאי, מה ההליכים

בימים קשים אלה, של טרור גואה, מבקשים רבים מאיתנו להגן על עצמם, ופונים למשרד הפנים בבקשה להוציא רשיון לאקדח. מה התנאים, מי זכאי, מי לא, מה ההליכים ועוד. Ynet מגיש: מדריך למתחמש המתחיל

להתקפות הטרור והפיגועים של החודשים האחרונים השלכות רבות על חיינו. יש הממעטים לצאת מהבית, אחרים נמנעים מלבקר במקומות ציבוריים, ויש גם כאלה המחפשים פתרונות פרקטיים יותר וחושבים איך להגן על עצמם ועל משפחתם. אחד הפתרונות המועדפים על רבים הוא רכישת כלי נשק להגנה עצמית. המגמה אף התחזקה בעקבות מהלך בו נקט צה"ל, במסגרתו הוא מאפשר לקצינים בדרגת סרן ומעלה להצטייד באקדחים. ובכל זאת, עבור אזרח מהשורה הדרך לקבלת רישיון לנשק ארוכה וסבוכה. כדי להתיר את הסבך, ערכנו עבורכם מדריך קצר.

הקריטריונים הבסיסיים

כדי לקבל רשיון נשק, על המגיש בקשה להיות משוייך לאחת הקטגוריות שקבע משרד הפנים לאחזקת כלי ירייה (הרחבות באתר האינטרנט של המשרד). בכל מקרה, על מגיש הבקשה להיות בן 21 לכל הפחות, ומתגורר ברציפות 3 שנים בארץ.
ואלה הקטגוריות הקיימות:
1. מתנדב במשמר האזרחי - על המגיש הבקשה להיות מתנדב פעיל במשך 3 שנים ברציפות. האישור מותנה בהמלצת קצין משטרה בדרגת ניצב משנה ומצריך אישור על היות המבקש מתנדב פעיל.
2. נהג מסיע ציבור - נהג העוסק באופן קבוע ולפרנסתו העיקרית בהסעת נוסעים (חמישה נוסעים לפחות), יהיה רשאי להחזיק אקדח. נדרשים רשיון נהיגה ואישורים על היותו בעל הכנסה מהסעת נוסעים.
3. מוביל חומרי נפץ - אדם בעל רשיון בתוקף להובלת חומרי נפץ, העוסק בכך באופן קבוע, יהיה זכאי להחזקת אקדח. דרוש אישור ממשרד העבודה על עבודתו זו.
4. בעל עסק, המחזיק חפצים יקרי ערך (תכשיטים, זהב, אבנים יקרות ועוד) - מי שזו פרנסתו רשאי להחזיק אקדח, בכפוף לרישיון עסק בתוקף ואישורים ממס הכנסה בנוגע לעיסוקו.
5. תושב או עובד קו קדמי - מדובר בהגדרה כפי שנקבעה על ידי גורמי הביטחון המוסמכים ומי שעונה עליה יוכל להחזיק אקדח. על תושב כזה להמציא תעודת זהות המעידה על מקום מגוריו בשנה האחרונה, אישור ממזכירות היישוב על מגוריו ביישוב בפועל, הצגת חוזה שכירות או קנייה בתוקף. אם מדובר בעובד המועסק באזור כזה עליו לצרף אישור מטעם המעביד כי הוא נמצא באופן קבוע באזור, אישור מס הכנסה על עבודה באזור ואישור ממזכירות היישוב בו הוא מועסק על עיסוקו ביישוב.
6. קצינים פורשי צה"ל בדרגת סרן ומעלה - קצינים בדרגות אלה זכאים להחזיק אקדח. עליהם להמציא אישור ממינהל הסגל.
7. קצינים יוצאי משטרת ישראל או השב"ס בדרגת סגן ניצב/סגן גונדר - קצינים אלה רשאים להחזיק אקדח. נדרש אישור אגף כוח האדם.
8. צייד, בעל רשיון צייד בתוקף מרשות שמורות הטבע - מי שעונה על קריטריון זה רשאי להחזיק שני רובי צייד.

הפרוצדורה

מי שעונה על אחד הקריטריונים שנמנו ומבקש להוציא רשיון לאקדח, מוזמן למלא טופס בקשה לרישוי כלי נשק, לצרף אליו את כל המסמכים הרלוונטיים ולהשאירו בתיבות מיוחדות המיועדות לכך בלשכות משרד הפנים. עם קבלת הטופס, יחל פקיד רישוי כלי ירייה לבדוק את תקינות הבקשה. במידה וצורפו המסמכים הדרושים, תועבר הבקשה לאישור של המשטרה ומשרד הבריאות. במידה ואלה יאשרו את הבקשה, יקבל המבקש אישור עקרוני לרכוש נשק. התהליך עד נקודה זו לוקח כשבועיים בממוצע. על כל שלב בגינו נדחית בקשה ניתן לערער.
עם האישור העקרוני ניגש המבקש לרכוש כלי נשק ולאחר מכן לבצע בו אימון. נשק יישאר ברשות המוכר עד תום הליך הרישוי. עם אישור על האימון ניגש המבקש לפקיד הרישוי ולאחר ראיון קצר יקבל את הרישיון הקבוע, הניתן לתקופה של עד 3 שנים.
השלב הזה עלול להימשך לא מעט ימים. מדי יום מטפל כל פקיד רישוי ב-30 פונים, כך שאם זומנתם לראיון, עליכם להגיע בשעות הבוקר המוקדמות מאוד כדי לתפוס מקום בתור. יש להירשם בלשכה ולבוא במועד הנקוב. אגרת רישוי, למי שעונה לקריטריונים, עומדת על 45 שקלים לשנה.

איך בוחרים אקדח?

קובי, איש מכירות בחנות הנשק מיכלין בחיפה, מנדב כמה טיפים למי שעומדים לרכוש נשק. "למרות הנהירה הגדולה של הציבור לאקדחי 9 מ"מ, מומלץ לשקול לקנות אקדחים בעלי קוטר יותר גדול. אקדח 9 מ"מ אינו מספיק ברוב המקרים לנטרל אדם, ואקדח בקוטר גדול יותר מגדיל את הסיכוי לניטרול היעד", מסביר קובי.
לדבריו, "מרבית הציבור אינו עורך קרבות ירי ברחובות, ולכן אקדח בעל קוטר גדול יותר עם מספר כדורים מועט יותר יהיה יעיל יותר למטרת הגנה עצמית. אקדחי תופי מתאימים בדיוק למטרה זו".
הקריטריונים לבחירת האקדח, מציין קובי, תלויים בייעוד, במחיר וחשוב מכל בהתאמת הכלי ליד המשתמש. "אקדח גדול מדי לא ימלא כהלכה את תפקידו ביד קטנה מדי". קובי מציין שמחיר ממוצע לאקדח 9 מ"מ עומד על 3,000-3,500 שקל.
בעניין העדפות הציבור, מספר קובי כי בתקופה האחרונה נרשמו ביקושים ערים לאקדחי 9 מ"מ מסוג CZ-75 קומפקט, וזאת בזכות משקלם הלא גבוה ועלותם השווה לכל נפש - 2890 שקל. בנוסף, הוא מזכיר, יש לרכוש תחמושת בעלות של 1.5 שקל לכל כדור, חגורה מתאימה, נרתיק מתאים ולעתים כוונות לילה וציוד נלווה.
בחברת בול, ייצרנית ומשווקת כלי ירייה הנמצאת בתל אביב, מספרים על ביקוש רב בשבועות האחרונים, בעיקר לאקדחי גלוק האוסטריים. אולם בשבועות האחרונים, עקב הביקוש, נוצר קושי לספק אקדחים אלו. במקומו, מציעים בחברה אקדח 9 מ"מ מתוצרת עצמית, "בול-צ'ירוקי" שמו, העשוי חומרים פלסטיים. האקדח עולה 2,500 שקל, עשוי מחומרים פלסטיים ובעל אחריות ל-5 שנים.
מי שמבקש לקנות אקדח יד שנייה, ממליצים בחברה, צריך לבדוק אותו במטווח, כדי לוודא שאין מעצורים. אם האקדח יורה טוב והוא באחריות אז אין פסול בכך, מוסרים בחברה.
יריב מחברת להב בת"א מעיד אף הוא על התגברות במכירות. הדגמים הנפוצים אצלו הם יריחו 9 מ"מ במחיר המתחיל ב-2,800 שקל ואקדח צ'כי CZ-75D בסכום דומה. האקדח הכי יקר בחנות הוא מדגם זיג-זאואר שעולה 4,800 שקל.
לדבריו, אקדחי תופי הם אקדחים טובים ומהירים אך פחות מדויקים מאקדחים עם מחסנית, ומכילים פחות כדורים.
יריב מציין כי לאקדחי יד שניה מספר יתרונות: זולים, והרכישה כדאית במיוחד במידה ויש אחריות. החסרונות: האקדחים מיושנים וכבדים. מחירם הוא בגובה של 50%-70% ממחיר אקדח חדש.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקדח. דרושה התאמה ליד
אקדח תופי. קטן ויעיל
מומלצים