שתף קטע נבחר

חגיגות האופניים

בערים הגדולות זה הרגע שנזכרים לתקן את הפנצ'ר ולשמן את השרשרת, אבל בשביל טיול אופניים בטבע, לא צריך לחכות שנה שלמה. הנה כמה מסלולים מומלצים, לא רק למקצוענים

ואלה תולדות כדאי לדעת אזור ירושלים מסלולים בדרום 
מסלולים בצפון 

ד"ר אורי ארני סיים את יום עבודתו בקליניקה לרפואת שיניים. במשיכה אחת הסיר את הכפפות מידיו, הניח את כלי הטיפול במכשיר החיטוי, כיבה את המנורה הגדולה מעל כיסא המטופלים ובתנועה מיומנת הסיר את החלוק הלבן. הוא ישב לנוח לרגע, העיף מבט קצר בתמונה על הקיר, בה הונצח כשהוא דוהר על אופניים מוקף נוף קסום, וחיוך התפשט על שפתיו. מחר יום שישי, והוא שוב ידהר על האופניים בשבילים.
אורי משתייך לחבורת רוכבים שמדי יום שישי מטיילת ברכיבה בשבילי הארץ. לפני שמונה שנים הם התחילו לרכב יחד, ומאז הטיולים התמסדו והפכו לחלק מחייהם. הם הקימו מועדון קטן, שקיבל את השם האתגרי רכסים, ואחר-כך הקימו אתר אינטרנט, בו הם חולקים חוויות עם רוכבים בארץ ובעולם ומספרים על מסלולים חדשים, אזורי פריחות, טיולים בחו"ל וצילומים של בני החבורה באקשן בטבע.
מדי שבוע מישהו מהחבורה דואג להכין מסלול והוא אחראי להוביל את הרוכבים בשבילים, לקבוע נקודת מפגש ולטפל בכל ענייני הלוגיסטיקה הקשורים לטיול. במשך השנים החבורה גדלה, גם נשים בעלות כושר רכיבה הצטרפו, וכיום היא מונה כ-20 איש ואשה שמכורים לטיול השבועי. לעתים הם יוצאים לרכיבה של יום, לפעמים ליומיים, ויש אפילו מסעות לחו"ל. הטיול הבא, אגב, מתוכנן לצפון יוון.
את חבורה הרוכבים פגשנו למרגלות תל עזקה, סמוך צומת האלה, לפני שהסתערו על המעלה התלול לראש התל. הם נראו כמו צילום בירחון אופניים. לבושים במכנסיים צמודים שעוטפים את הירך ויורדים כמעט עד הברך, חולצות עם כתמי צבע זוהרים, וסט עם כיסים רבים עליו פסים זוהרים. לגבם צמוד תרמיל גב מיוחד, שלא קופץ בזמן הטלטולים. על ראשם קסדות פלסטיק קשיח, שחלקה האחורי מחודד. כולם ישובים על אופניים משוכללים, עם צמיגי שטח רחבים ובולמי זעזועים. בדרך כלל האופניים מצויידים ב-16-12 הילוכים.
המנווט התורן עונד על ידו שעון GPS, מכשיר משוכלל לניווט לווייני. האמת, מול החבורה האנרגטית והספורטיבית הרגשנו פדלאות מדושנות. ישובים לנו בתוך רכב שטח ולועסים חטיפים, כשמולנו עשרות רוכבי אופניים שמיד ידגימו לנו איך מטפסים לתל עזקה. נשבענו שמיום ראשון אין יותר חטיפים ומתחילים גם לעשות ספורט.

ואלה תולדות

ספורט הרכיבה על אופניים מתחלק לשתי קבוצות: רוכבי הכביש, שאופניהם מצויידים בצמיגים רזים, כידון מכופף והילוכים, ורוכבי ההרים, שאופניהם בעלות מבנה חזק וצמיגים רחבים לנסיעה בשטח.

לאופניים 12 או 16 הילוכים, כדי להקל על הרוכב את הדיווש הקשה בעליות. רוכבים מנוסים יכולים לנוע איתם בכל שטח. מטיילים שרוכבים בשבילים מסודרים ייהנו מטיול שקט ומהנה, עטופים בהמון טבע, שקט וללא ריחות נלווים של אדי בנזין או סולר. מחירם של זוג אופניים יכול לנוע בקשת מחירים רחבה, שמתחילה בכמה מאות שקלים ומסתיימת ב-22,000 שקל בערך.

ההיסטוריה של האופניים מתגלגלת כבר משנת 1816. צרפתי יקר בשם זוז'ף נייפס בנה מסגרת ושני גלגלי עץ. כלי הרכב בחדיש כונה סלריפד (רגל מהירה). הדגם הפרימיטיבי שוכלל על-ידי הברון פון דרייז, שהעניק לאופניים החדשים גם את שמו, דרייזיין.

גם לסקוטים יש חלק בהתפתחות האופניים: בשנת 1839 הוסיף מר קריקפטריק את הדוושות לגלגל הקדמי. הצרפתים לא ויתרו על חלקם בהתפתחות, ופייר מישו הגדיל בשנת 1867 את הגלגל הקדמי. מכאן החלו להיכנס לתמונה האנגלים, מהם יצאה הבשורה של העברת הכוח באמצעות שרשרת. עד היום העיר קובנטרי באנגליה נחשבת לחלוצה ומתקדמת ביותר בייצור אופניים.

במשך השנים עברו האופניים הממוסדים תהפוכות רבות. מסביב לתעשיית האופניים התפתח שוק פורה של ציוד לרוכבים. נפתחו חנויות שמיועדות לרוכבים וחנויות לציוד מטיילים פתחו אגפים מיוחדים לרשותם. חברת טול השבדית פיתחה מנשאים חכמים, שמאפשרים להרכיב את האופניים על כל מכונית וגם לנעול אותם. כך נפתרה הבעייה של הרוכבים בניוד האופניים ממקום למקום.

חזור למעלה
כדאי לדעת

ספורט הרכיבה בארץ נמצא במגמת עלייה מתמשכת. בשלוש השנים האחרונות גדל מספר הרוכבים ביותר מ-30 אחוז. התחום הזה גם משתלב בסל הטיולים המשפחתי, יותר ויותר משפחות עולות על האופניים לטיול רגוע בטבע. האופניים מצויידים בכסא קדמי לילדים ובמקומות שונים אפשר לשכור גם ריקשה נגררת כדי להסיע בנוחות את הילד הקטן.

גופים כמו קרן קיימת לישראל זיהו את המגמה, וביערות קק"ל הוקמו מסלולי רכיבה לנוחיות הרוכבים, ללא תשלום ובדרגות קושי שונות. המסלולים סומנו בשילוט מיוחד. קק"ל גם מארגנת טיולי אופניים ביערות. לטיולים מגיעים אוהבי טבע על משפחותיהם ונהנים מכמה שעות של טיול רכיבה מודרך בטבע.

במועצה האזורית גליל עליון לקחו את המשימה ברצינות רבה, והכינו מסלולי רכיבה משפחתיים בשבילים מסודרים, לאורך החצבני, הירדן ובמורדות התלולים של הרי נפתלי. גם בסביבות בארי, בתרונות רוחמה ובערבה נפתחו מסלולים יפים לרוכבים.

חברת איזי ריידר מוציאה טיולי אופניים לקבוצות סגורות ולקבוצות פתוחות, אחת לחודש בליל הירח המלא. מחיר: ילד - 55 שקל, מבוגר - 70 שקל (לפרטים נוספים: טל' 5765111-03).

גם איגוד האופניים בישראל מוציאים פעם בחודש-חודשיים אירועי רכיבה אתרגריים עם אופני הרים. בשיתוף עם קק"ל מקיים האגוד תחרויות וקורסים למדריכי רכיבה. ההצטרפות בתשלום. החברות באיגוד מקנה ביטוח תאונות והנחה באירועים שמארגן האיגוד. טל': 6490436-03.

לפניכם כמה מסלולים מסודרים ביערות קק"ל (פרטים נוספים בקו ליער: 550-350-800-1), ללא תשלום, עם אופניים פרטיים.

חזור למעלה
אזור ירושלים

יער בריטניה: מספר מסלולים, חלקם מתחיל במצפה משואה. רוכבים בדרך הרומית סמוך לנחל גוברין, תל גודד ורמת אבישור. אפשר לחזור דרך נחל לוזית. חלק מהמסלולים אתגריים. אפשר לשכור אופניים ולקבל הדרכה בעמק גוברין, מרכז תיירות (6874222-08).

פארק עצמאות ארצות הברית, מנס הרים להר יעלה: נקודת ההתחלה בתחנת המידע בנס הרים (ליד קיוסק בר בהר). רוכבים בשביל השחור לכיוון הר יעלה (מערבה), לאורך נופי המצוק הדרומי של נחל שורק. אורך המסלול: כשמונה ק"מ. דרגת קושי: בינונית. המסלול חד כיווני ורצוי להשאיר רכב עם מנשא בסוף הדרך. המסלול מתאים לטיול רכיבה משפחתי.

מצומת הר יעלה לכביש בית האלה. מצומת הר יעלה (המכונה גם הצ'לנג'ר), רכיבה בשביל מסומן אדום אל מצוקי נחל דולב, בחורש ים תיכוני, דרך שרידי הכפר דיר אבן. בצידי הדרך בורות מים, שרידי מבנים וטרסות חקלאיות. המסלול מסתיים בכביש 10, ליד המושב זנוח. הדרך בירידה תלולה. דרגת קושי: בינונית פלוס. אורך: כשישה ק"מ. יש לדאוג לרכב בסיום המסלול עם מנשא לאופניים. הדרך בכיוון השני מתאימה לבעלי כושר מעולה.

מחורבת חנות (מול מושב מטע) לכביש 375: מחורבת חנות (מול מושב מטע) חוצים את כביש 753 (צור הדסה - עמק האלה) ורוכבים בשביל מסומן ירוק אל הר יערן. משם יורדת דרך יפה לכיוון כביש 375. המסלול חד-כיווני ויש לדאוג לרכב מאסף בסיום המסלול. אורך: כשבעה ק"מ. בעלי כושר גבוה מוזמנים לעשות את המסלול הפוך, על שביל כחול במעלה כביש 375 לכיוון מערב וחוזר לחורבת חנות מעל נחל זנוח.

אזור הסטף: אתר הסטף הוקם על-ידי קק"ל במטרה לשחזר את החקלאות העתיקה. באתר מעיינות, אתרים ארכיאולוגיים ותחנת מידע. המסלול המעגלי, המסומן אדום, מתחיל באתר תחנת המידע, סביב הר איתן. בדרך עוברים את נחל צובה ונחל שורק. אורך המסלול: כשמונה ק"מ. דרגת הקושי בינונית והוא מתאים למשפחות. בסוף המסלול יש עליה קצת קשה. זו ההזדמנות לבדוק מה מידת הכושר שלכם.

חזור למעלה
מסלולים בדרום

יער להב: שלושה מסלולים מעגליים עם שילוט מסודר לרוכבי אופניים יש ביער, הגדול ביערות קק"ל, שנמצא ממזרח לקיבוץ. במקום חניונים, מגדל תצפית ושרידים ארכיאולוגיים.

השביל האדום למיטיבי רכיבה, בדרגת קושי גבוהה. המסלול ארוך והמפותל חולף בקצהו על-יד חורבת אבו-חף. שני מסלולים נוספים, כתום בדרגת קושי בינונית המתאים גם למשפחות, וירוק בדרגת קושי קלה. כל המסלולים מעגליים ומתחילים סמוך למגדל התצפית.

נחל עבדת: הרכיבה מתחילה במורד המתון של נחל עבדת, באיזור רכס נפחא. עוברים דרך שרידי טרסות חקלאיות ובורות מים מהתקופה הנבטית, ממשיכים ברכיבה במורד עד העיר הנבטית עבדת. אורך המסלול: כשישה ק"מ, שעה וחצי רכיבה. דרגת קושי קלה. מתאים גם לילדים מעל 12. צריך להיעזר במפת סימון שבילים.

מכתש רמון: מסלול מישורי בתוך מכתש רמון, שיוצא מהק"מ ה-91 על כביש 40 (קרוב למנסרה), ממשיך לאורך נחל רמון ומסתיים באוהלי חניון בארות. אורך המסלול: 11 ק"מ. כשעה וחצי רכיבה בדרגת קושי קלה עד בינונית. מעל גיל 21.

מסלול נוסף קיים בצד המערבי של מכתש רמון. מעגלי, עם עליות וירידות קשות. 12 ק"מ אורכו. כשעתיים רכיבה. אפשר לקצר את המסלול ולסיים אותו בבריכות הגבס. גם בני 15 ומעלה מוזמנים לרכב עם הגדולים.

חזור למעלה
מסלולים בצפון

הירדן ההררי: תחילת המסלול ליד קברות החיילים הסוריים (סמוך לגשר בנות יעקב). הרכיבה על הסוללה שמעל הירדן ההררי ועד כרכום לאורך הירדן הזורם. אורך המסלול: כ-13 ק"מ.זמן הרכיבה שעה וחצי-שעתיים. דרגת קושי בינונית, עם מספר עליות. מגיל 21.

עמק החולה: מסלול מעגלי, מישורי, משפחתי בשטחי ההצפה של עמק החולה. זמן רכיבה: שעה-שעתיים, דרגת קושי קלה. מתאים לכל המשפחה, כולל קטנים שאפשר להרכיב. צפונה משם, לאורך הכביש מקרית-שמונה לתל אנפה, מסלול לרוכבי אופניים משולב בציורים יפים על המסלול, ומסלול מסודר לאורך גדת נחל שניר (חצבני), עם אפשרות לשכשך במים. אפשרות נוספת להתחיל את המסלול ברכבל העליון בצוק מנרה, ולרדת במדרונות הרי נפתלי המיוערים.

רמת הגולן: מסלולים שונים יוצאים מקיבוץ מרום גולן, עם שילוב קטיף פרי (בעונה). ניתן להשכיר זוגות אופניים בקיבוץ ולקבל המלצות למסלולים, טל': 6960267-04.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום קק"ל
מבחר מסלולים נוחים לכל המשפחה
צילום קק"ל
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
הסתערות על המעלה התלול לראש תל עזקה
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
צילום דובי זכאי
מסלול מעגלי מסומן באדום בסטף
צילום דובי זכאי
מומלצים