שתף קטע נבחר

 

צ'ייני לעבדאללה: אמצו את יוזמת השלום

מנהיגי מדינות ערב מתחילים להגיע לביירות. בטיוטה שפורסמה נכתב כי "השגת שלום כולל וצודק הינה בחירה אסטרטגית של מדינות ערב". זכות השיבה אינה מוזכרת אלא רק "פתרון צודק ע"פ החלטת האו"ם"

לביירות מגיעים היום (ג') ראשי מדינות ערב, לקראת תחילת הפיסגה מחר.
שמונה מנהיגים ערבים הודיעו שלא ייטלו חלק בדיוני פסגת ביירות. הנשיא הסודאני עומר חסן אחמד אל בשיר, נשיא עיראק סדאם חוסיין, הנשיא המוריטאני וילד א-אטיע והנשיא הלובי מועמר קדאפי. גם נסיכי כווית, קטאר, והסולטאן של נסיכות עומאן ונשיא נאמירויות הודיעו שהם יישלחו משלחות רמי דרג לייצג אותן בדיונים.
סגן נשיא ארצות הברית, ריצ'ארד צ'ייני, שוחח הלילה עם יורש העצר הסעודי עבדאללה, לפני יציאתו לפסגת מדינות ערב, ואמר לו כי הוא מצפה שמדינות ערב יאמצו את יוזמת השלום שלו למזרח התיכון.
שרי החוץ הערבים התכנסו כבר אתמול בביירות לישיבת הכנה, לקראת כינוס מנהיגי הליגה הערבית. השרים שוקדים על הכנת טיוטת ההחלטה, שתתקבל בתום הפסגה הערבית. במוקד דיוני הליגה הערבית עומדת היוזמה הסעודית לסיום הסכסוך במזרח התיכון, והאפשרות למתקפה אמריקנית על עיראק.
סוכנות הידיעות רויטרס פירסמה טיוטה של נוסח הודעת מועצת הליגה הערבית. בטיוטה מוזכר המינוח "יחסים נורמלים" ולא "נורמליזציה", מינוח המתייחס בדרך כלל לחילופי שגרירים, ללא הקשר תרבותי-כלכלי. בנוסף, בולטת בה העובדה כי לא מוזכרת במפורש "זכות השיבה", אלא רק "פיתרון צודק לבעיית הפליטים ע"פ החלטת האו"ם 194". בהחלטה זו מוזכרת אמנם בעיית הפליטים, אך יש לה מספר פרשנויות. הפלסטינים מבקשים כי זכות השיבה תנוסח בצורה מפורשת יותר.

"מגמה חיובית"

גורם במשרד החוץ אמר ל-ynet כי "מדובר במגמה חיובית ביחס לישראל, שכן זה מראה שגם העולם הערבי מכיר בכך שהפתרון לבעיית זכות השיבה עשוי להיות במתן זכויות הומינטריות לפליטים. הם מזמינים את הקהילה הבינלאומית לטפל במימון שיקום הפליטים במקומותיהם, גם אם אחוז קטן יחזור במסגרת איחוד משפחות".
גורם אחר אמר כי "יש לשים לב לשני דברים בהחלטה. הראשון הוא שמדובר בהחלטה של עצרת האו"ם ולא של מועצת הביטחון, כלומר מעמדה הוא הצהרתי בעיקרו ואין בו הוראה מעשית לביצוע, בניגוד להחלטה 242 למשל שמדברת על 'שטחים תמורת שלום'. גם בניסוח עצמו יש דברים עמומים. הדבר הראשון הוא שמדובר על 'פליטים שרוצים לחיות בשלום עם שכניהם' והדבר השני הוא שמדובר על 'המועד המוקדם ביותר האפשרי', שני הדברים הללו משאירים מקום לפרשנויות".

טיוטת ההצעה:

"השגת שלום כולל וצודק הינה בחירה אסטרטגית של מדינות ערב. המועצה מאמצת את יוזמת הנסיך הסעודי הקוראת לכינון יחסים נורמליים במסגרת של שלום עם ישראל, בתמורה להצהרתה כי תסכים לסגת מכל השטחים שכבשה ולמלא אחר החלטות מועצת הביטחון של האו"ם 242, 338 ו-1397, ובכללן הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים.
המועצה קוראת לישראל למלא אחר הצעדים הבאים: השלמת הנסיגה מכל השטחים שנכבשו בשנת 1967, ובכלל זה מהשטחים הסוריים ברמת הגולן ומהאזורים שנותרו בשליטה ישראלית בדרום לבנון; מוכנות למצוא פתרון הולם וצודק לבעיית הפליטים הפלסטינים, בהתאם להחלטה 194 של האו"ם; מוכנות להקים מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים בשטחי הגדה המערבית ורצועת עזה, בהתאם להחלטת האו"ם 1397.
בתמורה, מתחייבות מדינות ערב למלא אחר הצעדים הבאים: ראיית הסכסוך הערבי ישראלי כגמור, והבטחת סיומו באמצעות הסכם שלום עם ישראל; כינון יחסים נורמליים עם ישראל במסגרת הסכם שלום מלא.
המועצה קוראת לממשלת ישראל ולעם הישראלי לקבל את היוזמה, אשר נועדה לסיים את שפיכות הדמים באזור ולאפשר דו קיום בין ערבים לישראלים בדורות הבאים. המועצה קוראת גם לכל הארגונים והמוסדות הבינלאומיים לתמוך ביוזמה ולערוב להצלחתה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שר החוץ הסעודי אל פייסל
צילום: איי פי
מומלצים