שתף קטע נבחר

 

משבר בפיסגה סוערת בביירות

המשלחת הפלסטינית נטשה, לאחר שערפאת לא קיבל אישור לשאת נאום ישיר בפני המשתתפים. גם הסעודים עזבו את ביירות. קודם לכן הציע יורש העצר הסעודי: "יחסים נורמלים תמורת נסיגה כוללת וזכות השיבה"

פסגת מנהיגי הליגה הערבית נפתחה היום (ד') בביירות, בהיעדרם של 12 מבין 21 המנהיגים, והגיעה לפיצוץ כעבור שעות אחדות בלבד.
המשלחת הפלסטינית נטשה את האולם בו נישאו נאומי המנהיגים ועזבה גם את הוועידה, במחאה על כך שלא ניתן לערפאת לשאת נאום ישיר למשתתפים בה. במקום זאת נאם ערפאת בשידור ישיר בתחנת הטלוויזיה "אל ג'זירה". על פי התיכנון המקורי, ערפאת היה אמור לשאת נאום בטלפון לווייני למשתתפי הוועידה, מיד לאחר נאומו של עבדאללה. בזמן נאומו של ערפאת בטלוויזיה משתתפי הכינוס כבר התפזרו.
עדיין לא ידוע מהי הסיבה שלא ניתן לערפאת לנאום, והאם מדובר בסיבה טכנית או בהחלטה מגבוה. נציג אש"ף, פארוק קדומי, הסביר: "ערפאת כבר היה מוכן לנאום, וברגע האחרון אמרו לנו שלא יתנו לו לדבר. עם כל הכבוד ללבנונים, הפיסגה הזו עסקה בנושא הפלסטיני. אנו עוזבים את הפיסגה".
גורם פלסטיני אמר: "קיימנו מגעים במשך שעות עם הלבנונים כדי לאפשר לערפאת לנאום לבאי הוועידה. כל מנהיגי ערב התכנסו כדי שהדבר יקרה, אבל הלבנונים נתנו תירוץ מגוחך". סאיב עריקאת אמר כי "נשיא לבנון לחוד סיים את הכינוס בלי שנתן לערפאת לנאום בלי שנתן לנו סיבה. יש להדגיש שזה לא פוגע בתמיכתנו ביוזמה הסעודית".
בסי.אן.אן דווח כי הסיבה לביטול היא שבכירים בלבנון חשבו ששידור ישיר של הנאום, שיועבר דרך קווים ישראלים, יהווה "הכרה בישראל ובבחינת נורמליזציה". גורם לבנוני האשים את הסורים בכך שמנעו את שידור נאומו של ערפאת לוועידה.
רשת אל ג'זירה מדווחת כי גם המשלחת הסעודית נוטשת את הוועידה במחאה על ההחלטה הלבנונית לא לשדר את נאומו של ערפאת וכי קטאר ואיחוד האמירויות הפחיתו את דרג ההשתתפות שלהן. הלבנונים טענו כי הסעודים עוזבים כיוון שאחד מחברי הוועידה לקה בליבו.

נאום ערפאת: פנה לעמים, מעל למנהיגים

ערפאת המאוכזב מההחלטה לבנונית פנה בנאומו בטלוויזיה לעמים הערבים, וקרא להם לתמוך באינתיפאדה. הוא עקץ את שליטי ערב, העסוקים לדבריו יותר מדי בדיבורים ופחות במעשים. ערפאת גם שב על טענותיו כי ישראל אחראית למלחמה בשטחים וקרא לעולם לעצור את התוקפנות הישראלית.
ערפאת אמר כי הוא עדיין מאמין "בשלום האמיצים", למרות הצעדים הישראלים.
מוקדם יותר הרשות הפלסטינית הודיעה כי היא "מקבלת בברכה" את יוזמת השלום שהציע יורש העצר הסעודי. "הרשות מקבלת את ההצעה הסעודית ורואה בה בסיס מוצק לפתרון מוצדק של הסכסוך הישראלי-ערבי", נאמר בהודעת הרשות הפלסטינית. הבכיר הפלסטיני אבו מאזן קרא לישראל לפתוח במו"מ על בסיס היוזמה.

עבדאללה אזכר את זכות השיבה

יורש העצר הסעודי, הנסיך עבדאללה, הציג בנאומו את עיקרי היוזמה המדוברת שגיבש, אבל הזכיר במפתיע את זכות השיבה. עבדאללה הציע לישראל "יחסים נורמלים, בתמורה לנסיגה מלאה, הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים ולזכותם של הפליטים לשוב למולדתם". עבדאללה אמר כי יציג את היוזמה לאו"ם.
ההערכה המוקדמת היתה שזכות השיבה לא תיכלל במפורש ביוזמה הסעודית, אלא רק אזכור כללי של החלטת האו"ם 194, שלה פרשנויות שונות בנושא.

אסד: לחדש החרם על ישראל

נשיא סוריה, בשאר אסד, אמר בוועידה כי הטרור החמור ביותר בעולם נעשה היום על-ידי ישראל. "יש הבדל עצום בין טרור לבין מאבק בכיבוש", אמר אסד, שהאשים את ישראל בביצוע רצח עם כלפי הפלסטינים. בנוסף קרא הנשיא הסורי לוועידה להביע תמיכה חד-משמעית במאבק בכיבוש, וציין כי אין כל הבדל בין מאבק ביעדים צבאיים לבין פגיעה ביעדים אזרחים. "המתנחלים הם חמושים וכל ההתנחלויות נבנו כתוצאה מכיבוש צבאי", דברי אסד, שהוסיף כי הוא מקבל את היוזמה הסעודית. אסד גם קרא לחדש את החרם על ישראל.

ירדן: "הערבים רוצים שלום"

ראש ממשלת ירדן, עלי אבו ראע'ב, אמר בנאום הפתיחה כי "אנחנו תומכים ביוזמה הסעודית שמציבה אבן פינה לשלום כולל ושולחת מסר ברור לעולם, כי הערבים רוצים שלום ואילו ישראל היא המציבה מכשולים". לדבריו "שלום צודק חייב לכלול את השבת הזכויות הערביות, כולל הקמת מדינה פלסטינית ופתרון צודק לבעיית הפליטים".

לבנון: "להשיב זכויותינו"

ראש ממשלת לבנון, אמיל לחוד, עמד בתחילת נאומו, יחד עם שאר המשתתפים, דקת דומיה לזכר ההרוגים הפלסטינים באינתיפאדה. "הסכנה הגדולה שמאיימת עלינו היא לא הפשעים הישראלים", אמר, "אלא קבלת הלחץ הבינלאומי להפסיק את ההתנגדות והאינתיפאדה בתמורה להפסקת התוקפנות הישראלית ולא בתמורה להפסקת הכיבוש והשבת זכויותינו".

אנאן: פשרה צודקת

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אמר בנאומו כי שרון וערפאת "חייבים לקבל הכרעה אסטרטגית לבחור בשלום, שיבוסס על פשרה צודקת". לדבריו: "זו חובתם להוביל את עמיהם בחזרה לנתיב השלום. ההיסטוריה תשפוט אותם בחומרה אם לא יעשו כן".

הנעדרים: ערפאת, מובארק ומלך ירדן

מקורביו של יאסר ערפאת אמרו כי הוא לא הגיע לפסגה מכיוון שהוא מסרב "להיכנע לתכתיבים הישראלים ולניסיונות הסחיטה מצד ישראל", אשר התנתה את השתתפותו בצעדים ממשיים להפחתת האלימות.
גורמים מדיניים בירושלים אמרו בתגובה כי "כעת יוכל ערפאת להשקיע את זמנו בהורדת רמת הטרור ולעשות מאמצים להשגת הפסקת אש".
עוד קודם לכן פורסם כי נשיא מצרים, חוסני מובארק, החליט באופן סופי שלא להגיע לפסגה. הנימוק הרשמי לביטול השתתפות מובארק בפסגה, הוא "סיבות פנימיות שדורשות ממנו להישאר במצרים". מובראק עצמו טען כי הוא לא הגיע בשל הישארותו של ערפאת ברמאללה.ראש ממשלת מצרים, עאטף עובייד, מייצג את הנשיא בוועידה.
הידיעה על היעדרותו של נשיא מצרים התקבלה בתדהמה בביירות. פרשנים ערביים העריכו כי גם אם תאושר היוזמה הסעודית, לא יהיה לה תוקף של ממש, בשל היעדרו.
הנשיא מובארק הצהיר בפומבי כי הוא מקבל את היוזמה הסעודית ומוכן לפעול לאימוצה בפסגה הערבית. עם זאת, ההערכה היא כי בלשכתו חשו אי נחת לנוכח הצבתה של סעודיה בראש המחנה הערבי, בדרך לפשרה היסטורית עם ישראל. על רקע זה, ככל הנראה, פרסם מובארק בתחילת החודש יוזמה משלו, אשר במסגרתה תכנן להפגיש בין ראש הממשלה שרון לבין היו"ר ערפאת בשארם א-שייח'.
גם המלך עבדאללה החליט לא להגיע לפסגה "ולא מסיבות מדיניות". את מקומו ממלא ראש ממשלת ירדן, עלי אבו ראע'ב.
מקור בכיר בליגת המדינות הערביות מסר כי "סיבות ביטחוניות", מנעו מנשיא מצרים ומלך ירדן להגיע לוועידה. לדברי המקור, "הנשיא מובארק והמלך עבדאללה לא יגיעו לביירות עקב התרעות על כך שהנסיעה עלולה לסכן את בטחונם".
ביטול השתתפותם של מובארק, עבדאללה וערפאת בוועידה מוציא למעשה את העוקץ מעצם הכינוס ההיסטורי, האמור להחליט על אימוץ היוזמה הסעודית לסיום הסכסוך במזרח התיכון.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הביע את תקוותו שפסגת הליגה הערבית תאמץ את היוזמה הסעודית גם ללא השתתפותו של ערפאת בפסגה. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר כי "הנשיא סבור, שעל המנהיגים לשים את הדגש בפגישתם על עניין השלום, ולא על עצם הנוכחות בכינוס".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
נשאר בבית. מובארק
צילום רויטרס
צילום: איי פי
מציע שלום. עבדאללה
צילום: איי פי
מומלצים