שתף קטע נבחר

רשמית: הרשות קוראת להרגעת הרוחות

נציגים ביטחוניים משני הצדדים החלו בפגישות תיאום

הרשות הפלסטינית הודיעה הבוקר שוב כי בכוונתה ליישם את הסכם שארם ולהרגיע את השטח. אלוף פיקוד הדרום, יום טוב סמיה, אף נפגש עם עמיתו הפלסטיני לצרכי תיאום. גם צה"ל יתחיל הבוקר, בזהירות, ביישום הסכם שארם.
יו"ר הרשות ערפאת היה בפגישות עם אנשיו במשך כל הלילה. ערפאת קרא לפלסטינים ליישם את הסכם שארם ככתבו וכלשונו, אבל נראה כי הפעילים בשטח לא נענים לקריאה, או לפחות מפרשים אותה אחרת.
אמש הצהיר ראש הממשלה אהוד ברק כי ישראל מוכנה למלא אחר ההסכם וכעת ממתינים בישראל רשמית ומלאה של ערפאת וליישום בשטח שלה.
ערפאת מצדו אמר בלילה כי הרשות הפלסטינית לא תבצע את חלקה בהסכמים עד שישראל תמלא אחר התחייבויותיה.

פרטי ההסכם

עם נעילת פסגת שארם א-שייח ביום ג' מסר נשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, את ההצהרה עליה הסכימו ישראל והפלסטינים. על פי ההצהרה, הצדדים יפסיקו מייד את האלימות, ישראל תסיג את כוחותיה, תסיר את הסגר מהשטחים ותאפשר את פתיחת נמל עזה. בנוסף יקימו, בשיתוף ארצות הברית, מנגנון בטחוני במטרה למנוע הישנות אירועים דומים בעתיד. כמו כן, תוקם ועדה בראשות נשיא ארצות הברית, שתבחן את השתלשלות האירועים. שני הצדדים כמו גם מזכ"ל האו"ם יעברו על מסקנות הוועדה לפני שיפורסמו. הצדדים הסכימו שבשבועיים הבאים יבחנו, בהשתתפות האמריקנים, כיצד להחזיר את תהליך השלום למסלולו.
"השבועיים האחרונים היו טראגיים", אמר קלינטון בהצהרת הסיכום של הפיסגה, "הרבה קורבנות נגבו ואיימו על כל השגינו באזור בשנים האחרונות. אמש עדיין היה קשה. זו תזכורת למה שמחכה לנו - שעוד מחכה לנו עבודה קשה כדי לאחות ולאסוף את השברים. המטרה הראשונית והבסיסית - להפסיק את האלימות. שני הצדדים הסכימו להצהיר בפומבי ולקרוא להפסקת האלימות וגם לנקוט בצעדים אשר ישימו סוף לאלימות שהתגלתה בימים האחרונים".

ברק (עדיין) לא שולל אחדות

ראש הממשלה, אהוד ברק, אמר לאחר נעילת הפסגה כי מבחנו של ההסכם שהושג בשארם א-שייח יהיה בשטח. "אנחנו השגנו את מטרותינו בפסגה הזו ומודים לנשיא ארצות הברית על מאמציו לכנס את הפסגה. וכמובן המבחן של הדברים האלה יהיה בביצוע. אני ממליץ, בכלל גם לכם ולכולנו, לעסוק פחות במימיקות וג'סטות ולהתרכז במציאות. יש שורה של הבנות מפורטות על סדר הפעולות בדרך להרגעה אם הצד הפלסטיני אכן יעמוד בכך, ואנו נעקוב ונבצע את חלקנו - ואכן המצב ירגע, זה שינוי חשוב מאוד".
ביחס לממשלת אחדות לאומית אמר ברק: "אני חושב שאחדות לאומית וממשלת חירום הם צורך חשוב מאוד של השעה, צריך לעמוד במבחנים חשובים. שוחחתי כמה פעמים במהלך הוועידה עם אריק שרון ועדכנתי אותו, הבהרתי לכל הנוכחים בוועידה שהליכוד הוא מפלגה לגיטימית ותנועה חשובה בישראל, ואנו לא רואים בעיה לשלב אותו ואת כל המפלגות האחרות שרוצות להגיע לשלום וביטחון בממשלה בישראל. יחד עם זאת, זה נכון והגיוני שהאמריקנים בהודעת הסיכום אמרו כי בשבועיים הקרובים יבחנו האם ניתן ועל איזה בסיס לחדש את המו"מ. אני לא חושב שזה לא צריך לעכב את ממשלת האחדות. האחדות חשובה מאוד, האתגרים לא נגמרו, ואני לא בטוח אלו עוד דברים צפויים לנו בהמשך הדרך".
ברק הוסיף לערוץ 2 כי: "אנו לא אוטומטים ולא טיפשים ודואגים למדינת ישראל. אם אכן יתברר כי המצב נמשך, אז נדע מה לעשות כמו בכל מצב אחר. המציאות לא עברה בלי שאנו מבינים אותה, השבועות האחרונים השאירו חותמם בזכרוננו ותודעתנו - ואנו ניגש בזהירות. אנו לא עוסקים בניחושים, ולא בפסיכולוגיה בגרוש - יש מבחן של מעשה. איני רוצה לפרט כל פרט בהבנות הבטחוניות המשולשות, מסיבות ברורות. אם זה יוביל להורדת האלימות, היה פה הישג חשוב מאוד. אם יסתבר שזה חלילה לא יוריד את האלימות, היה פה מאמץ הכרחי מבחינת ישראל למצוא כל דרך להוריד את האלימות - ואני אומר בצער, שנדע בכל מצב מה לעשות".

התגובות

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ רובי ריבלין, אומר בתגובה להצהרת שארם, כי הסעיף שמדבר על בחינת החזרה למו"מ תוך שבועיים עשוי לגרום לכך שהליכוד לא יצטרף לממשלת חירום. "אם מדובר בהמשך המו"מ, אני מודיע שאנחנו נשרת את העם היטב באופוזיציה", אמר ריבלין.
לגבי הקמת ועדת הבדיקה שמקור סמכותה הוא נשיא ארה"ב, ביל קלינטון, אמר ריבלין, "כל הסכמה שישראל נותנת לתהליך של בינאום המדינה זה חמור. נכון שהאמריקנים אינם ועדה בינלאומית אך הם נוהגים בישראל כקומיסרים".
אישים אחרים בליכוד מעריכים, כי ההסכמה לבחינת החזרה לתהליך המדיני תחזק את טיעוני המתנגדים לכניסה לממשלת חירום במפלגה, שמספרם עולה כעת על המצדדים.
גורם בכיר בפת"ח אומר ל-ynet כי הודעת הסיכום של ועידת שארם לא תחייב את הפלסטינים. לדבריו זו הודעה אנמית שאינה לוקחת בחשבון את דרישותם וציפיותיו של העם הפלסטיני. "אנו לא נתן למצב לחזור לקדמותו כפי שניסחו בהודעת הסיכום. המצב בשטח גועש ואני לא רואה כיצד מפסיקים את האינתיפאדה. במיוחד כשביומיים האחרונים המתנחלים מסלימים את הפשעים שלהם. הודעת סיום תהיה רק כשנגמור את העסק עם המתנחלים ועם הכיבוש".
גם חנאן עשראווי אומרת כי הודעת הסיכום לא מספיקה. "ההודעה לא עונה למצב החדש שנוצר. האינתיפאדה הזו היא ההתקוממות שלנו לעצמאות. ההודעה אומרת שעל המצב לחזור למה שהוא היה לפני פרוץ האירועים וזה לא היה מצב טוב. ההודעה מחזירה אותנו לאותה נקודה שהולידה את האינתיפאדה. אני לא רואה איך העם הפלסטיני יקיים ויכבד את ההודעה הזו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוייטרס
מובארק מנסה לשכנע את ערפאת
צילום: רוייטרס
צילום:רויטרס
קלינטון מדבר על לבו של ערפאת
צילום:רויטרס
צילום:רויטרס
אהוד ברק בפנים זועפות
צילום:רויטרס
צילום:רויטרס
נשיא ארה"ב אינו מרוצה
צילום:רויטרס
צילום: רויטרס
ערפאת בטקס סיום הוועידה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ברק וקלינטון. נפגשו פעמים רבות
צילום: רויטרס
מומלצים