שתף קטע נבחר

העבודה: רוב ברור להישארות בממשלה

למרות המכות שספגה השבוע מפלגת העבודה - צירוף אפי איתם לממשלה וביטול המטבחון - מבדיקת ynet עולה כי בקרב השרים והח"כים של המפלגה יש עדיין רוב ברור שאומר "לא" לפרישה

למרות צירוף המפד"ל ואפי איתם בראשה לממשלה, וביטול המטבחון המצומצם - שני צעדים שהתקבלו במורת רוח רבה במפלגת העבודה והובילו לקריאות לפרישה מהממשלה - מתברר כי הדרך ליציאה מממשלת האחדות עדיין רחוקה. מבדיקת ynet עולה כי רוב חברי הסיעה מתנגדים לפרישה כעת מהממשלה. בקרב השרים שוררת אחדות דעים: השרים אומרים "לא" ברור לפרישה.
מהבדיקה עולה כי 10 חברי הסיעה מתנגדים לפרישה, 7 מחכים לסיום מבצע "חומת מגן", ורק 7 ח"כים תומכים בפרישה עכשיו.
בין המתנגדים לפרישה כעת: השרים בן-אליעזר, פרס, איציק, וילנאי, כהן ושמחון. מנגד עומדים בורג, יחזקאל, פינס, מסאלחה, יוסי כץ, קולט אביטל ואיתן כבל שקוראים לפרישה מיידית. להלן עמדות השרים והחכ"ים ונימוקיהם:

השר בנימין בן אליעזר: נגד

בן-אליעזר אמר בישיבת הסיעה השבוע: "בימים של מלחמה לא אוכל לפרוש. אני שר הביטחון, ואני מנהל מלחמה מוצדקת, שהעם כולו עומד מאחוריה. בין חיילי המילואים יש מרצ ויש עבודה ויש ליכוד".

השר שמעון פרס: נגד

"בשלב זה אין לפרוש. בסיום המבצע הצבאי כדאי לקיים דיון סיעתי ולקבל החלטה בעניין פרישה. גם כדי להילחם בטרור צריך אופק מדיני. אפי איתם בממשלה מעמיד בפניי בעיה קשה ביותר, לא בגלל האיש, אלא בגלל דעותיו".

אברהם בורג: בעד

"לפרוש עכשיו, כי אף פעם לא יהיה עיתוי מתאים. עיתוי הוא תמיד בעייתי. לפני המלחמה נגיד 'אנחנו לפני מלחמה'. בתוך המלחמה נגיד אבל 'עכשיו מלחמה'. אחרי המלחמה נגיד, 'עכשיו לפרוש, כשנגמרה המלחמה?' אין עיתוי נכון וצריך לפרוש. אי אפשר לשבת עם איתם באותה הממשלה".

חיים רמון: נגד

"כל עוד הלחימה נמשכת יש להישאר בממשלה, אבל ברגע שכוחות צה"ל יוצאים מהערים הפלסטיניות, יש לפרוש. על מפלגת העבודה לגבש במקביל עמדה מדינית".

דליה רבין: נגד

"אני חושבת שכל עוד יש לחימה, ישנה בעיה להוביל מהלך פרישה, אבל בעיקרון - לאור צירוף המפד"ל וגשר לממשלה והמשך ניהול המגעים עם ליברמן - אני חושבת שמפלגת העבודה הולכת ומאבדת מהשפעתה. בהחלט צריך להיערך לפרישה, אך לא בעת מלחמה".

יעל דיין: נגד

"מייד עם תום המבצע יש לפרוש. הוויכוח עם ערפאת, האם לקיים משא ומתן כבר קיים, וברור שעל העניין הזה זה יתפוצץ. אני מקבלת כעת את דברי בן אליעזר ששר ביטחון לא יכול לפרוש באמצע המלחמה. גם במרכז אין רוב לדעתי לפרישה בעת המלחמה. אנחנו מחזיקים בתיקי החוץ והביטחון, וזה יתורגם בציבור למהלך לא אחראי מצידנו".

אופיר פינס: בעד

"לא בכל מחיר נישאר בממשלה בשל המלחמה, כי זה עלול להביא למצב שניתן מנדט מוחלט לכל מדיניות, גם כזו שהיא הרת אסון ואני מתנגד לה. אני מצפה שתשאלו את ראש הממשלה למה הוא עושה את כל המאמצים לגרש אותנו מהממשלה בעת מלחמה?"

אפי אושעיה: נגד

"צריך לפרוש כאשר תסתיים הלחימה. הייתי נגד האחדות, אבל ברגע שחיילי צה"ל נלחמים יש לנשוך שפתיים ולהמשיך עוד כמה ימים".

שירי ויצמן: נגד

"זה לא הזמן לפרישה, למרות שראש הממשלה משתמש בצורה צינית במצב הביטחוני-פוליטי שבו המדינה נמצאת. מפלגת העבודה נהגה תמיד כמפלגה אחראית ואנו עוד נבוא איתו חשבון על התנהגותו ועל השטיקים שלו, כשהמצב הביטחוני יירגע".

אברהם (בייגה) שוחט: נגד

"צריך לחכות עוד תקופה קצרה. באופו בסיסי אין לנו מה לחפש בממשלה הזו, אבל צריך לחפש שיווי משקל מסוים. כאשר תהיה רגיעה ביטחונית מסויימת, אפילו לא סוף הלחימה, יש לצאת. בהרכב הממשלה הנוכחי זו ממשלה ימנית קיצונית, בלי תוכנית מדינית, ולכן צריך לצאת".

נואף מסאלחה: בעד

"אני בעד לפרוש מיידית מהממשלה. אני לא רואה אופק מדיני. אני בעד משא ומתן, ואפילו שיארך חמש שנים. אנחנו הסתבכנו. היינו (העבודה) צריכים להיות בחוץ, ואז שרון היה עושה אלף חשבונות לפני שהיה יוצא למבצעים הצבאיים שלו".

ח"כ יוסי כץ: בעד

"חד משמעית פרישה מיידית. למרות הלחימה, להודיע על פרישה והפרישה יכולה להתבצע בפועל לאחר הנסיגה. ראש הממשלה לא מציג תכנית מדינית כלשהי. המהלכים שלו מראים שאין לו כל כוונה למהלך מדיני. הוא רוצה לפתור את הסכסוך בכוח. אין הצדקה לפיכך להמשיך לשבת איתו. ביטול המטבחון וצירוף אפי איתם מראים על הקצנה ימינה ויש לפרוש".

קולט אביטל: בעד

"אני לא רואה צורך לחכות עד לפרישה, כי אני לא רואה מה עוד יקרה שצריך להרחיק אותנו. כל יום אנחנו אוכלים מרורים אחרים. אנחנו מוצאים עצמנו מבודדים יותר ויותר".

סופה לנדבר: נגד

"אני נגד לפרוש בזמן במלחמה. אחרי שצה"ל ייצא מהשטחים נשקול, כי צריכה להיות אחריות למה שקורה במדינה ובמלחמה לא פורשים. אחרי כן נשקול".

מתן וילנאי: נגד

"לא לפרוש. אנחנו נמצאים בממשלה במצב חדש. בשבוע כזה של לחימה אני מציע להיזהר. זה לא הזמן לצאת מהממשלה. אסור לנו להכניס את עצמנו לפינה הזאת. אני לא רוצה שנגיע למצב שאיווט ליברמן ימונה לשר חוץ ואפי איתם לשר הביטחון".

אפרים סנה: נגד

השר סנה בחו"ל אולם דוברו ירח טל מסר, כי סנה מתנגד לפרישה בזמן מלחמה. השר אמר בעבר כי "אם נגיע לשלב שתעמוד על הפרק הצעה להסדר מדיני, שהליכוד ידחה על הסף והיא תהיה מקובלת על העבודה, אז יש לשקול פרישה".

אלי בן מנחם: נגד

"אין לפרוש בשלב הזה, כי זו עת חירום. כשהבנים נלחמים זה לא הרגע לפרישה מהממשלה. כאשר נעבור את השלב הזה, נבחן מה קורה. אם נראה ממשלה ימנית שאין לה כל דרך מדינית – אין לנו מה לעשות בממשלה".

סלאח טריף: נגד

"אני בעד פרישה מהממשלה כשהמבצע יסתיים, לאור הצטרפות הימין הקיצוני ואובדן הסיכוי לפיתרון או אופציה מדינית כלשהי".

איתן כבל: בעד

"פרישה, אך רק אחרי המלחמה. אני בעד יציאה מהממשלה ואני אומר בצורה חד משמעית שיושב ראש מפלגת העבודה צריך להכריז כבר עכשיו, שברגע שהמלחמה תיגמר אנו נפרוש מהממשלה".

רענן כהן: נגד

"לא לפרוש. כאשר יתחיל תהליך שלום, במידה שלא יקבלו את עמדתנו, נשקול פרישה. קווי היסוד של הממשלה הם פשרה טריטוריאלית ונעמוד על זה. צריך לעבור את התקופה הנוכחית. עכשיו העניינים הלאומיים הם החשובים ולא העניינים הפוליטיים".

מיכאל מלכיאור: נגד

"אני חושב שבזמן מלחמה אסור לפרוש מהממשלה. תלוי גם מה יהיו ההתפתחויות עכשיו בעת שליחות פאוול. צריך לבחון לאיזה כיוון מוביל ראש הממשלה. אם ראש הממשלה מנווט בכיוון המדיני חשוב שנישאר ונשפיע מבפנים. אם אין אופק מדיני חובה לפרוש בהקדם. בעניין זה אני גם כפוף להחלטות מועצת מימד".

דליה איציק: נגד

"זה לא הזמן כרגע לפרוש. בתקופת מלחמה אין לפרוש. בכלל, אם פורשים יש לפרוש בשל הנושא האידיאולוגי ולא בגלל העניין הפרסונאלי של הצטרפות איתם". איציק תומכת בהפרדה חד צדדית וטוענת עוד, כי יש להעמיד את התכנית הזו כתנאי להישארות העבודה בממשלה.

אבי יחזקאל: בעד

"לפרוש מייד. אם מפלגת העבודה רוצה להציל את מדינת ישראל ואת עצמה, היא צריכה בימים הקרובים לצאת החוצה כדי לחשוב מה עושים יום אחרי המלחמה הנוכחית. אנחנו הופכים היום לפרוטזה בגוף צולע ונוח מאוד לכל מיני גורמים במפלגה לדבר בשני קולות, ולהגיד אנחנו יוצאים, אבל בעצם נשארים לשחק בתוך הממשלה".

שלמה בן-עמי: נגד

"בעד יציאה מהממשלה עם תום המבצע. מלכתחילה התנגדתי לישיבה בממשלת האחדות. כל מה שחזיתי התגשם: לממשלה הזו אין תכנית מדינית והיא אינה יכולה להכריע בפיתרון צבאי, אלא על ידי בינאום הסיכסוך והפרדה בנינו לבין הפלסטינים".

שלום שמחון: נגד

"כל עוד המבצע נמשך, אני מתנגד לפרישה. אם לא ייפתח תהליך מדיני בשל התנגדות ראש הממשלה, אז צריך יהיה לדון בפרישה. הצטרפות איתם היא לא עילה לפרישה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
בן אליעזר. לא במלחמה
צילום רויטרס
צילום איי פי
בורג. לפרוש עכשיו
צילום איי פי
מומלצים