שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי: בלעדינו ועידה בינלאומית נדונה לכישלון

רה"מ הודיע אמש ש"הצעתי לפאוול לכנס ועידה אזורית בהשתתפות ארה"ב, ישראל, מצרים, סעודיה, מרוקו ונציגים פלסטינים". גורמים מדיניים: שרון רוצה ועידה ללא ערפאת. יו"ר הרשות הפלסטינית: אני מוכן לוועידה מיידית. האירופים: בלעדינו הוועידה תיכשל בדיוק כמו קמפ דיוויד

גורמים באיחוד האירופי אמרו היום (ב') כי אם תתכנס ועידת שלום בינלאומית, יש לשתף נציגים אירופים בדיונים. לטענת הגורמים, ללא האירופים נדונו הדיונים לכישלון. יצויין כי יוזמתו של רה"מ שרון מתעלמת מהאיחוד האירופי ומהאו"ם.
לדברי הגורמים סוד ההצלחה של ועידת מדריד היה שיתוף כל הגורמים הבינלאומיים בדיונים ויכולתם להציג חזית אחידה ולהפעיל לחץ על הצדדים. הגורמים מוסיפים כי כישלון הדיונים בקמפ דיוויד ממחיש את הסכנות שבצירוף האמריקנים בלבד.
הגורמים הדגישו כי נציגי האיחוד צריכים להשתתף בדיונים גם בשל האינטרסים של האיחוד באגן הים התיכון.

שרון קורא לוועידה בינ"ל

ראש הממשלה, אריאל שרון, העריך אמש (א') כי בקרוב תכונס ועידה אזורית שתדון "בהסדרים המדיניים במזרח התיכון". לטענת שרון, היוזמה לכינוס ועידה אזורית מקובלת על ארה"ב. יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר הלילה בראיון לרשת "פוקס" כי הוא "מוכן לוועידה מיידית".
בנאום שנשא בכנס ההי-טק הישראלי בתל-אביב אמר שרון: "הצעתי בפגישתי ביום שישי עם מזכיר המדינה פאוול לכנס ועידה אזורית שבה ישתתפו מספר מדינות, בהנהגת ארה"ב, ישראל, מצרים, סעודיה, מרוקו ונציגים פלסטינים. הרעיון הזה מקובל על ארה"ב, ואני מעריך שתוך זמן קצר תכונס ועידה שתדון בהסדרים המדיניים במזרח התיכון ותעסוק בפיתוח באזור. זה יהיה פתח למהלך שיביא את כולנו לשלום עם ביטחון ויביא לקץ הכסכסוך בינינו לבין הפלסטינים ושבע מדינות ערב".
גורמים מדיניים אומרים כי עמדתו של שרון היא שוועידה כזו צריכה להתכנס ללא השתתפותו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
ערפאת מצידו הודיע בראיון טלפוני שהעניק לרשת הטלוויזיה האמריקנית כי יקבל "כל יוזמה שתוכרז על ידי הנשיא בוש וזאת על מנת להשיג שלום". ערפאת הוסיף כי הוא מוכן "לוועידה מיידית, אך גם לנסיגה מיידית". "אף אחד לא מוכן לקבל כיבוש", סיכם ערפאת.
מוקדם יותר הגדיר בכיר הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, את יוזמתו של שרון "בזבוז זמן". לדברי עריקאת, "אם שרון מעוניין בשלום, היה עליו לקבל את יוזמת השלום הסעודית, עליה סוכם בוועידת מדינות ערב".
מקורות אמריקניים אמרו בתגובה לדבריו של שרון: "ככלל, ארה"ב מוכנה לעשות כל דבר שיקדם את המו"מ בין הצדדים, כולל ועידה בינלאומית. זה קצת מוקדם לדבר על הוועידה. עוד לא מתוכנן דבר כזה. אבל אם שלושת הצדדים מוכנים לדבר על זה, אנחנו מוכנים לעזור". המקורות סירבו להתייחס לשאלה, האם ועידה כזו יכולה להתכנס ללא ערפאת.
היועצת לביטחון לאומי של ארה"ב אמרה אמש, עוד לפני נאומו של שרון: "מוקדם מדי לדבר על ועידת שלום בינלאומית למזרח התיכון. "אנו בוחנים כמובן את כל מה שיכול לסייע למצב", אמרה רייס בתשובה לשאלת עיתונאים על כינוס ועידה כזו, "אנחנו לא רוצים לפעול בטרם עת. כל פגישה חייבת להתקיים בהתאם לשורה של עקרונות. בכל מקרה, הנשיא בוש דורש מהישראלים, מהפלסטינים ומהערבים לקבל החלטות קשות".
המלך עבדאללה הגיב להצעת רה"מ שרון ואמר, כי גם ערפאת וגם רה"מ שרון מצויים בעמדה חזקה ביותר. ערפאת, לדבריו הוא כעת אישיות מאוד חזקה בעולם הערבי, וזכה לאהדת ההמונים, שרון מצדו מאוד אהוד בישראל. לכן, הוא אומר כי השניים צריכים לנצל את מעמדם החזק כעת כדי לתמרן ולהגיע להסדר.
המלך עבדאללה ציין כי שרון הוא אולי רה"מ הכי לא פופלרי שהיה בעולם הערבי , אבל הוא אומר כי אין זו זכותו של העולם הערבי לבחור מי ייצג את ישראל בכל מו"מ על שלום.

בהכנת הכתבה השתתפה סוכנות רויטרס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון ופאוול בתל-אביב. שלום עם ביטחון
צילום: רויטרס
מומלצים