שתף קטע נבחר

משבר בפסגת מדינות הים-הכספי

אין החלטות בוועידת 5 המדינות, שיועדה להסכים על ניצול משאביו העשירים של הים

לאחר יומיים של דיונים, פוזרה ועידת הים-הכספי ללא החלטות.
הוועידה בעיר אשגבאט (Ashgabat) בטורקמניסטן כונסה כדי להגיע להכסמה בדבר ניצול משאביו של הים אשר מצוי במערבה של יבשת אסיה. השתתפו בה חמש מדינות: אזארבייג'אן, איראן, טורקמניסטן, קזאחסטן ורוסיה.
למרות תיכנון מוקדם, והכנות שנמשכו כשנה, נאלץ נשיא טורכמניסטן לסיים את הדיונים בהודעה שלילית: יש יותר מדי נושאים בלתי-מוסכמים, ובמצב זה אי-אפשר להגיע לעסקה.
במשך כמה שנים, המדינות ששוכנות לחופיו של הים-הכספי ניסו להסדיר ביניהן את חלוקת משאביו: מינראלים ונפט. זה לא הצילח בשיטות הדיפלומטיה השגרתית - וגם לא בשיטה של ועידת-פסגה.
פרשנים אמרו כי עצם כינוסה של הוועידה הוא הישג מבחינת הנשיא הטורקמני, ספארמוראט ניאזוב (Saparmurat Niyazov). טורקמניסטן הכריזה על נייטרליות - בעיקר נוכח הסכסוך הצבאי, שבין איראן לבין אזארבייג'אן. משום כך, ועקב העובדה שהטורקמנים נחשבים כמי שחוששים ממפגשים בינלאומיים - הנשיא ביצע צעד ראוי-לציון.
אבל הישג זה לא צפוי לשכנע את המשקיעים הזרים. אלה מתרקים מן האזור, בגלל הסכסוכים הקשים המתנהלים בו. בקיץ שעבר, הצי של איראן ביצע איום חמוש נגד ספינה בחכירתו של תאגיד BP הבינלאומי שביצעה מחקר גיאולוגי-מסחרי בשטח הימי אשר אזארבייג'אן תבעת לעצמה בעלות עליו.
וכך ימשיכו להתעכב הפרוייקטים בתחום הקמתם של צינורות נפט, המיועדים להעביר את הזהב השחור מן החוף המזרחי של הים-הכספי אל החוף המערבי ומשם לאירופה המערבית.
במשך קיומה של ברית-המועצות, ניצולם של משאבי הים-הכספי הוסדר בהסכמים (1921, 1940) בינה ובין איראן (פרס). כאשר התפרקה ברית-המועצות, ההסכמים בוטלו - ואין במקומם הסכמים חדשים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים