שתף קטע נבחר

 

ארה"ב מנמיכה ציפיות לקראת ועידת השלום

בארה"ב עוסקים בגיבוש מבנה הוועידה, שתתכנס כנראה בטורקיה, ובהצבת מטרות, מתוך הנחה שראש הממשלה, אריאל שרון, אינו מוכן לחתום על הסכם קבע

גורמים בכירים בממשל האמריקני החלו להנמיך ציפיות לקראת כינוס ועידת השלום הבינלאומית הקיץ. על כינוס הוועידה סוכם ביום חמישי בלילה בפגישת פאוול עם בכירי האו"ם, רוסיה ואירופה.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ששוחח אמש עם כתבים בקמפ דייויד, לא נקב במונח "ועידה", כפי שעשה מזכיר המדינה האמריקני, והשתמש במונח "פגישה בדרג שרים". בוש אמר כי "זו תהיה רק סדרה של פגישות נמשכות כדי לגבש את החזון שהובע לא רק על ידי ארה"ב, אלא גם על ידי האירופים; אך חשוב מכך, החזון שהביעו ישראל, יורש העצר הסעודי. כך שיהיו הרבה דיונים והרבה פגישות".
פקיד בכיר בממשל האמריקני אמר לעיתון "וושינגטון פוסט" המתפרסם היום (שבת) כי המונח ועידה שבו השתמש פאוול "אינו מתאים". לדבריו, "מדובר בחלק מתהליך. פאוול ובוש משוחחים עם מנהיגים כל הזמן. יש מספר פורומים שבהם הנשיא ופאוול ייפגשו בחודשיים הקרובים עם מנהיגים וידונו על המצב במזרח התיכון".
ב"קול ישראל" דווח הבוקר כי ועידת השלום תיערך ככל הנראה בטורקיה. ממשרד החוץ הטורקי נמסר כי הם הזמינו את הצדדים לנהל את הוועידה בארצם אולם לא קיבלו כל הודעה כי הצעתם התקבלה.

בלי הסכם קבע

גורמים בממשל האמריקני אמרו כי הם שוקלים כעת דרכים להתגבר על כך שראש הממשלה, אריאל שרון, אינו מוכן לחתום על הסכם קבע. גורמים בכירים בממשל האמריקני ציינו כי הם החלו בעבודה קשה של ניסוח עקרונות, גיבוש מבנה הוועידה והגדרת מטרות.
בראש ובראשונה, הממשל האמריקני מנסה לברר איזה סוג של הסכם ניתן להשיג בוועידה שכזו.
בין השאלות הנוספות שארה"ב מבררת: האם לקיים בוועידה פגישות בילטרליות בין ישראל לבין נציגים פלסטיניים ונציגי מדינות שאין לה קשרי שלום עמן, או לקיים פגישות רב-צדדיות. בפגישות רב-צדדיות עשויה ארה"ב לשתף את בעלות בריתה באזור: מצרים, מרוקו וסעודיה. בהקשר זה ציינו גורמים אמריקניים רשמיים כי אחת הבעיות בפסגת קמפ דייויד שערך הנשיא קלינטון היתה היעדר לחץ ערבי על ערפאת. לדעתם, ניתן להשיג לחץ כזה בשיתוף פעולה בין ארה"ב למדינות ערב בוועידת השלום.
דיפלומטים ערבים מביעים תהיות באשר למטרה של פסגה כזו, למרות שכלפי חוץ מדינות ערב מגלות תמיכה ברעיון הוועידה. כך למשל, שגריר מצרים בארה"ב, נביל פאהמי, הזהיר כי מדינות ערב אינן מעונינות להיות מעורבות שוב "במו"מ על המו"מ". הוא הוסיף: "אם נחזור ונתמקד בתהליך במקום בהחלטה, זה לא ימלא את הציפיות ולא יזכה לתמיכת מדינות ערב".
שר החוץ המצרי, אחמד מאהר, אמר כי ישראל חייבת לסגת מכל שטחי הרשות הפלסטינית לפני כינוסה של ועידה בינלאומית. "הצבא הישראלי צריך לסגת משטחי הרשות הפלסטינית ולהתחייב שלא לחזור לשם, לפני שמדברים על כינוס ועידה בינלאומית", קבע.
גם מומחים שונים מביעים חשש מפני כשלון הוועידה. ריצ'רד פיירבנקס, מומחה למזרח התיכון במרכז האסטרטגי במכון ללימודים בינלאומיים בוושינגטון אמר לסוכנות אי.פי כי הבעיה החמורה ביותר היא "היעדר הנהגה הן בצד הישראלי והן בצד הפלסטיני". לדבריו, "אף גוף פוליטי ישראלי אינו בוטח בערפאת כפרטנר אמין, גם לא הממשלה הקודמת, ובעולם הערבי בטוחים ששרון הוא פושע מלחמה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רק שיחות, לא ועידה
צילום: איי פי
מומלצים