שתף קטע נבחר

שרון נועד עם פאוול וראמספלד

ראש הממשלה: דרושה רפורמה מקיפה ברשות. כל עוד ערפאת המנהיג הבלעדי - לא תקום מדינה פלסטינית. בוש: אני מאוכזב מערפאת

ראש הממשלה אריאל שרון נועד אמש (יום ב') עם מזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול ושר ההגנה דונלד ראמספלד. היום הוא ייוועד עם הנשיא ג'ורג' בוש. קודם לכן נועד פאוול עם שר החוץ הסעודי סעוד אל פייסל.
שרון הציג לפאוול בפגישה את "תיק ערפאת", חוברת עבת כרס שגובשה באמצעות השר דני נווה ואמצעי המודיעין, המעידה על הקשר בין ערפאת לטרור. שרון התייחס גם לרעיון הוועידה הבינלאומית ואמר כי "הוועידה לא תהווה תחליף למו"מ ישיר בין ישראל לפלסטינים".
עוד אמר שרון כי "לא ייתכן שסעודיה תתמוך במשפחות המתאבדים". זאת, בעקבות מידע שחשפה ישראל על הקשר בין סעודיה לבין מימון הטרור (ראה בידיעה מימין). גורמים מדיניים אמרו כי "סעודיה עוד לא נתנה הצהרה אחת בגנות הטרור".
גורמים במשלחת ראש הממשלה אומרים כי בפגישה לא עלו נושאי הקמת המדינה הפלסטינית וההתנחלויות, למרות שפאוול הזכיר את התנגדות ארה"ב להתנחלויות בראיונות לפני הפגישה. הגורמים ציינו כי "ישראל רוצה לוודא שניצב מולה שותף שבאמת מוכן להילחם בטרור ולא מתכוון לפעול נגד ישראל".
מאוחר יותר נפגש ראש הממשלה עם שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד. שרון הציג בפני ראמספלד מסמכים המעידים על תמיכתה של סעודיה בארגון החמאס ובסיוע כלכלי למשפחות מתאבדים. למרות הצגת המסמכים אמר שרון כי ישראל תראה בסעודיה שותפה עתידית לקואליצית השלום בתנאי שתחדל לתמוך בטרור.

רלוונטי או לא?

נושא השיחה המרכזי הוא שאלת הרלוונטיות של ערפאת. למרות ההסתייגות מערפאת בוושינגטון, פקידים במחלקת המדינה סבורים כי בהיעדר מנהיגות פלסטינית אלטרנטיבית, ערפאת הוא הכתובת היחידה למו"מ מדיני. עם זאת, בבית הלבן יש גם דעות אחרות, וקיימת מחלוקת בין אנשי הקו הניצי בראשותו של סגן הנשיא דיק צ'ייני לבין אנשי פאוול.
הנשיא בוש אמר אמש כי הוא מזדהה עם תחושת האכזבה שקיימת בישראל מיאסר ערפאת. "הוא איכזב אותי", אמר בוש, "הוא חייב להנהיג ולהראות לעולם שהוא מאמין בשלום". בוש אמר כי הוא מבין את סירובו של שרון לפגוש את ערפאת. "אחרי הכל, לפני כמה חודשים עמדנו להגיע לסיכום ביטחוני ואז גילו את הספינה עם הנשק שיועדה לפגוע באזרחים ישראלים", אמר. עם זאת, דוברו של בוש, ארי פליישר, אמר כי הממשל עדיין סבור כי שרון חייב לנהל מגעים עם יאסר ערפאת "כיוון שהוא עדיין המנהיג של הרשות הפלסטינית".
שרון מדגיש בשיחות שכל עוד ערפאת הוא מנהיג הפלסטינים, לא תוכל לקום מדינה פלסטינית. כמו כן הוא אומר לבני שיחו כי יש להתנות כל תמיכה כלכלית אמריקנית או אירופית בפלסטינים בביצוע רפורמה שלטונית ברשות. עיקרי הרפורמה: הסטת ערפאת ממרכז העניינים, איחוד מנגנוני הביטחון ומאבק בשחיתות.
"אי אפשר שהכל יהיה ביד של ערפאת", אמר שרון בשיחות סגורות, "הכל אצלו: מהכספים ועד השליטה על ארגוני הטרור שמתחרים אחד בשני. המתכונת הקיימת של ניהול הרשות היא מתכונת של שחיתות. צריך להיות שם משהו כמו ממשלה עם יד שעוסקת בביטחון, יד שעוסקת בכספים וכו'". שרון סבור שאם הסיוע הכלכלי לפלסטינים יותנה ברפורמה הזו, "יהיה עם מי לדבר, ותיווצר הקרקע לצמיחת מנהיגות פלסטינית חלופית".
לדברי גורמים מדיניים בפמלייה, לפני כל התקדמות, יש לבנות את הפרטנר. "אי אפשר לקיים משא ומתן עם רשות טרוריסטית מושחתת", אמרו.

שרון: נדרשות רפורמות מבניות ברשות הפלסטינית

בנאום שנשא הלילה בפני הליגה נגד השמצה אמר שרון: "ב- 19 החודשים האחרונים ישראל חווה טרור שמובל על ידי ההנהגה הפלסטינית. אנחנו מנהלים מלחמה על הבית. לאחר ה- 11 בספטמבר ארה"ב והעולם החופשי מבינים טוב יותר את האסטרטגיה של הגנה על החברה המתורבתת. ישראל תמשיך במערכה ואנחנו מוכרחים לנצח את הקרב הזה".
שרון ציין כי "יש הקבלה מוסרית בין פעולת ארה"ב נגד אל קאעידה והטליבאן לבין מבצע 'חומת מגן", אך אין הקבלה מוסרית בין פעולות ישראל לטרור המתאבדים. כאן המטרות הן אזרחים, רובם אזרחים".
ראש הממשלה הבהיר כי "ישראל מחוייבת לשלום, אך רק דרך מאבקנו בטרור ניתן להגיע לשלום". הוא אמר כי "יש ליישם רפורמות מבניות במבנה הרשות הפלסטינית, כך שהרשות הפלסטינית לא תהיה תלויה ברצונו של אדם אחד ויש להגיע להפסקה של פעולות הטרור וההסתה". לדבריו, "הוועידה האזורית יכולה לבסס אווירה להמשך תהליך השלום". באשר לניסיון לחקור את פעולות צה"ל בג'נין אמר שרון: "לאף אומה אין זכות לשפוט את ישראל". ראש הממשלה קרא ליהודי ארה"ב לבקר בישראל כדי להביע הזדהות עמה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:איי פי
נפגשו. שרון ופאוול
צילום:איי פי
מומלצים