שתף קטע נבחר

 

בפתח דורשים רפורמה: "יועצים מושחתים מנהלים את הרשות"

חוסאם חאדר, מבכירי הפתח, קורא בראיון ל-ynet לרפורמה מקיפה ברשות. "השינויים דחופים בגלל העמקת הכיבוש הישראלי ושלטון השוחד ברשות", אומר חאדר ומגנה פיגועים בתוך הקו הירוק

מתרבות הקריאות בקרב הפלסטינים לשינויים מבניים ולרפורמה ברשות. את קולות השינוי מובילים גורמים בהנהגת הרשות וגורמי אופוזיציה בתנועת הפתח.
חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית ומראשי הפתח בגדה, חוסאם חאדר, אומר בראיון ל-ynet, כי "הרפורמה היא צורך לאומי חיוני". לדבריו, "השינויים דחופים יותר מתמיד, לנוכח המצב החדש שבו ישראל העמיקה את כיבושה בשטחים, ובמקביל להצטברות שלטון השוחד ברשות שנובע מהיעדר מסורת של מוסדות מסודרים ברשות".
יחד עם זאת, חאדר אינו אופטימי שהקריאות לרפורמה יזכו להד ברשות או יביאו לשינוי. "באותה מידת כוח שאני קורא לשינוי, אני לא מאמין שזה יקרה, כי דרך החשיבה של מוקדי הכוח המסורתיים בהנהגה הפלסטינית מנוגדת לחוק, לדמוקרטיה ולשלטון המוסדי. לכן אינני סבור שהדבר יקרה מהר".
חאדר חושש כי "כמו בעבר, השינוי יביא להרחקתם של האנשים הטובים, של הבכירים המשכילים, וייכנסו לתפקידים אלה האנשים המושחתים, והפחות מתאימים". לדבריו, בעבר כל מי שהעלה את הקריאה לשינוי הואשם בכך שהוא מעלה את נושאי השחיתות והרפורמה בעיתוי לא מתאים. "היום לצערי, מבין הקוראים לשינוי, נמצאים האנשים המושחתים שאותם אנחנו רוצים להדיח מתפקידם. אלה בחרו להצטרף לקריאות לרפורמה, לא מתוך אמונה בצורך בשינוי אלא בגלל שארצות הברית וישראל מעלות את הדרישה", אומר חאדר.

מה אתם מצפים בדיוק שיצמח מהשינוי?

"אנו מצפים שהשינוי יקיף את כל רמות השלטון, את כל המוסדות והארגונים ויביא להשלטת שלטון החוק, הדמוקרטיה והשקיפות. אנחנו תובעים, למשל, שינוי מלא של כל הקבינט הפלסטיני. זאת אומרת החלפה של כל השרים שהתברר שהם אחראים למצב. אין היום שר אחד שאפשר לומר עליו שמילא את תפקידו באופן חיובי, ואין היום שר אחד טוב, כי אם הוא היה טוב הוא היה מסיק מסקנות ומתפטר. השינוי חייב להביא להחזרת האמון בין הרשות לעם הפלסטיני ולצמצום הפערים בין הרשות לעם".
לדברי חאדר, השינוי צריך להתבצע גם בקרב מנגנוני הביטחון הפלסטיניים והוא חייב לכלול שינוי פרסונאלי, שינוי בסמכויות ושינוי בדרך ההתנהגות של מנגנוני הביטחון ובמדיניותם.
כדוגמה לשחיתות, מביא חדר את המשא ומתן בעניין כנסיית המולד. לדבריו, זו הייתה עיסקה שהיא תוצר של העובדה שהפלסטינים חיים בעידן היועצים, "מי שמנהל היום את העניינים הם היועצים המושחתים וזה מדאיג מאוד. עסקת בית לחם, כמו עסקת עצורי החזית העממית היא תוצר של היעדר המוסדיות והשקיפות ושל העדר אנשים טובים והתבלטות האנשים שכל יתרונם הוא בכך שארצות הברית וישראל חפצים בהם", אומר חאדר.

אתה מאשים בכירים פלסטינים, שרים, ראשי מנגנונים בטחוניים בהעדפת האינטרסים שלהם על פני האינטרסים של הציבור הפלסטיני?

"אין ספק שזו הכוונה האמיתית. האנשים האלה הביאו את העם הפלסטיני למצב שבו הוא קיים היום, והם אלה שחייבים להיות הראשונים להיות מוחלפים ומודחים".
חאדר התייחס לדיווחים ברשות על פיהם נעשים מאמצים לצמצם את סמכויות ערפאת. על פי הדיווחים, הכוח הביטחוני ירוכז בידי מפקד אחד.
"הזהרתי את הראיס ערפאת שבתוך הציבור הפלסטיני יש כאלה ששותפים למזימה האמריקנית והישראלית להדיח אותו. למזימה הזו ניתן אור ירוק ערבי וגורמים פלסטינים משתפים פעולה עם התוכנית הזו".
חאדר התייחס לדיווחים ברשות, על פיהם נעשים מאמצים לצמצם את סמכויותיו של ערפאת. על פי הדיווחים, ימונה מפקד אחד לכל מנגנוני הביטחון הפלסטינים, שיעבוד בתיאום עם ה-CIA, והכספים שנכנסים לרשות יעברו דרך האיחוד האירופי והקרן הבינלאומית.
לדברי חאדר, כל הדיווחים נועדו להחליש פוליטית את ערפאת ואת הזרם הלאומי בהנהגה הפלסטינית, "וגם המזימה נגד הביטחון המסכל של ג'יבריל רג'וב היא אחת ההוכחות לתכנית זו".
חאדר אומר כי האינטרס הפלסטיני מחייב להפסיק את הפיגועים בתוך תחומי ישראל. "אני אינני נגד או בעד הפעולה בראשון לציון, אני רק אומר שהפעולה הזו אינה משרתת היום את האינטרסים שלנו. אני נגד פגיעה באזרחים תחת כל מצב ואין שום הצדקה לפגיעה כזו. במקביל אנחנו צריכים להסלים את האינתיפאדה בשטחים שנכבשו ב-1967".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ערפאת עם יועציו
צילום: איי פי
מומלצים