שתף קטע נבחר

 

עימות חריף בישיבת מרכז העבודה

בישיבה סוערת של מרכז העבודה הציג בן אליעזר תוכנית מדינית שמתבססת על חתירה להסכם קבע לפי מתווה קלינטון. רמון תקף אותו בחריפות וקרא להפרדה חד-צדדית שתכלול פינוי התנחלויות. בורג תקף את חברו לשעבר רמון: "אתה בוגד בתפקיד ההיסטורי שלך"

הקרב על מפלגת העבודה החל אתמול (ד') בישיבת מרכז הומה אדם בקיבוץ שפיים. יו"ר מפלגת העבודה, בנימין בן אליעזר, הציג תוכנית מדינית הדומה בתכניה דמיון רב למסמך קלינטון. ח"כ חיים רמון, המתכונן להתמודד על ראשות העבודה, תקף את בן אליעזר והציג את תוכנית ההפרדה שלו באותות ובמופתים. ישיבת המרכז הסתיימה ללא הכרעה וללא הצבעות.

בן אליעזר: לחתור למדינה פלסטינית מפורזת

בן אליעזר פתח את העימות והציג בפני חברי המרכז את תוכניתו המדינית. חלק ניכר מנאומו הקדיש בן אליעזר לתקיפת תוכנית ההפרדה החד-צדדית, שבה תומך, בין היתר, יריבו חיים רמון. בן אליעזר אמר כי "ערפאת איננו פרטנר להסכם קבע", אולם לדבריו, מעובדה זו לא נגזרת הפרדה חד-צדדית. "מהלך כזה ייתפס כנסיגה חד צדדית והתקפלות תחת לחץ הטרור וסגירת הדלת למו"מ עתידי", הזהיר בן אליעזר, "מהלך כזה יביא להקמה אוטומטית של מדינה פלסטינית כמדינת אויב".
במקום זה, מציע בן אליעזר לחתור להסדר קבע. לדבריו, תוכניתו המדינית מעוצבת בזיקה למתווה שהעמיד הנשיא קלינטון, וכן, אמר בן אליעזר, כי יש לשלב גם את יוזמת יורש העצר הסעודי, לא כלשונה, אך כן על בסיס החזרת שטחים תמורת שלום עם כל מדינות ערב. במסגרת התוכנית תוקם מדינה פלסטינית מפורזת מנשק ומצבא. ישראל תפנה התנחלויות מבודדות, ורוב המתנחלים יוכלו להתרכז בגושי ההתיישבות העיקריים, ששטחם וצורתם ייקבעו במו"מ. בנושא מזרח ירושלים אמר בן אליעזר כי "האינטרס הישראלי מחייב היפרדות מן השכונות הערביות המובהקות במזרח י-ם. לגבי העיר העתיקה והמקומות הקדושים ראוי להנהיג משטר מיוחד, שבו תוכר הזכות של שני הצדדים".
ואם ערפאת אינו פרטנר - עם מי אפשר יהיה להגיע להסכם כזה? "גם אם ערפאת לא ייענה ליוזמה מדינית, יהיו פלסטינים שייקחו את המושכות", אומר בן אליעזר. בינתיים הוא סבור שחיוני להציב לפלסטינים אופק מדיני, בין היתר משום שכך "נוכל להוכיח לעולם שערפאת הוא מכשול לשלום".

רמון לבן אליעזר: "אתה מציע תוכנית עוזי לנדאו"

אחרי בן אליעזר הופיע ח"כ חיים רמון, שקרא נאום מנוסח היטב ושנון לעתים. חברי המרכז הריעו לו פעמים רבות במהלכו. רמון תקף בחריפות את תוכניתו של בן אליעזר: "כאשר יהיה פרטנר אנו נציג בפניו את מתווה קלינטון עם שינויים קלים" - תיאר רמון את תוכניתו של יו"ר המפלגה - "איזה היגיון מדיני זה? איזה היגיון פוליטי ציבורי? זו טעות. אי אפשר לחכות שיהיה פרטנר, כאילו שכשיהיה פרטנר הפלסטינים יחתמו על ההסכם. הויכוח האמיתי הוא - מה יקרה אם לא יהיה פרטנר. בן אליעזר לא התייחס לכך, הוא פירט מה יקרה אם יהיה פרטנר אך לא זה המצב. מי שלא עונה על השאלה הזו - מה יהיה אם אין פרטנר - הוא לא מנהיג אמיתי".
רמון הוסיף: "האופציה שנשארת לנו היא או לשלוט על 3.5 פלסטינים או לצאת משם. אין מדינה בעולם בלי גבול. ישראל היא כמו בית פרוץ. נכנסים חופשי, הורגים וגונבים. אנו חייבים לעשות גבול, לא כי אני מת על זה, אלא כי אין ברירה".
בשלב זה פנה רמון לבן אליעזר ואמר: "מה שאתה מציע זה לא תוכנית פואד, אלא תוכנית עוזי לנדאו - שההתנחלויות יישארו מעבר לגדר. אתה רוצה שהחיילים שלנו ימשיכו להגן על התנחלויות. אנחנו לא צריכים לחכות לפרטנר. אנחנו צריכים לפרק את ההתנחלויות ולצאת מעזה".
רמון חזר על תביעתו לפרוש מממשלת האחדות. "אני מציע לאמץ את התוכנית שלי - נצא מן הממשלה ונלך אל העם!", אמר.

בורג לרמון: "אתה מציע לחברה הישראלית לברוח"

ח"כ אברהם בורג החל במסע אישי נגד תוכניתו של רמון. בורג חבר לאחרונה ליריבו בבחירות לראשות המפלגה, בן אליעזר, כדי לפגוע ביריבו חיים רמון, שהיה בעבר חבר אישי שלו. לטענת בורג, יש לבחור בהסדר מדיני או בגדר, ולא ניתן לשלב בין שתי התוכניות. "אני לא מבין את הייאוש המדיני חיים", תקף בורג את רמון, "מה אני אגיד לילדים שלי - שלא יהיה שלום? אתה בוגד בתפקיד ההיסטורי שלך, אתה מקים מדינה חד-צדדית. ועוד דבר, האשליה שיש לזה משיכה אלקטורלית היא פיקציה. יש כבר 12 תוכניות הפרדה. מה ההבדל בין גוש רמון לגוש פואד לגוש חיננית? אתה מציע לחברה הישראלית לברוח ואומר: 'בואו נדחה הסכם', עם גדר שהיא בעצם מחיצה בינינו לבין המציאות. אם מפלגת העבודה רוצה הפרדה, היא לא רוצה תוכנית מדינית. אין גם זה וגם זה".
כאשר ירד בורג מן הבמה, צעק פואד במיקרופון: "חיים רמון, אפילו לימור לבנת לא אומרת עליך את מה שהוא אמר".

אהוד ברק: לא להוריד מייד התנחלויות

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, הגיע גם הוא לישיבת המרכז וניצל את הבמה כדי להציע הצעה משלו, הממזגת בין תוכניותיהם של בן אליעזר ורמון. לדבריו, אין להכריז על פינוי התנחלויות קרוב, כדי שלא להעניק "פרס לטרור". ואולם ברק תומך בהפרדה חד-צדדית מבלי לפנות התנחלויות, תוך שמירה על שבעה גושי התיישבות, שלא יסופחו.
ברק התייחס גם להופעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, בישיבת מרכז הליכוד, וטען כי הוא מנסה להטיל את האשמה לכישלונו על ממשלת ברק: "אריק שרון מבין שכבר בקרוב הוא יעמוד בפני לחץ בינלאומי, והוא כבר יוצר מראש את הכתובת של מי שהוא חושב שיצר את המצב, וזו הממשלה בראשותי", אמר ברק, "אני לא מוטרד איך איראה על פי ההיסטוריה, אבל המרכז הזה צריך להיות מוטרד מכך, כי שרון מכין נשק לבחירות". ברק הוסיף וטען כי ההאשמות כאילו היציאה מלבנון הביאה את האינתיפאדה והפיגועים הרבים הם "הבל ורעות רוח". הוא הוסיף וטען כי גם הסכמי קמפ דיוויד, שלא נחתמו, אינם הזרז לפרוץ האינתיפאדה.

פרס: עסקת ביניים

בתוך כך מגבש גם שר החוץ, שמעון פרס, תוכנית משלו במסגרתה תגיע ישראל להסכם עם הקהיליה הבינלאומית בדבר התנאים להסדר מדיני עם הפלסטינים. עיתון "הארץ", שפרסם הבוקר את התוכנית, כותב כי פרס סבור כי גם אם הפלסטינים ידחו את ההסדר, עדיין תזכה ישראל לתמיכה מצד ארה"ב, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה.
פרס סבור כי הגורמים הבינלאומיים יציעו הסדר במסגרתו תידרש ישראל לפנות את השטחים ולהכיר במדינה פלסטינית ובתמורה יידרשו הפלסטינים להפסיק את האש, לרכז סמכויות ביטחוניות, להפסיק את ההסתה ולהיכנס למו"מ בהבנה שיידרשו לוותר על זכות השיבה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
ויתור על שכונות ערביות. בן אליעזר
צילום איי פי
צילום ערוץ 2
הורדת התנחלויות. רמון
צילום ערוץ 2
מומלצים