שתף קטע נבחר

 

בן אליעזר: ללחוץ על ערפאת, בלי רחמים

נמשך מצעד השליחים: טנט מגיע מחר לישראל. ראש השב"כ: בשבועות האחרונים נמנעו 40 פיגועים. ערפאת מבטיח בחירות בקרוב ומקים "מועצת ביטחון חדשה"

"הדרך היחידה לעצור את ההידרדרות באזור היא בהפעלת לחץ על יאסר ערפאת, בלא רחמים ומכל הכיוונים האפשריים".
כך אמר הבוקר שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, לתת מזכיר המדינה האמריקני, וויליאם ברנס, בפגישה שקיימו בירושלים.
בן אליעזר הוסיף והדגיש כי "המצב באיזור הוא חומר ונפיץ אפילו יותר ממה שנראה לעין", מכיוון שלמערכת הביטחון זורמות התרעות על פיגועים קשים שמתכננים אירגוני הטרור.
ראש השב"כ, אבי דיכטר, אמר הבוקר בישיבת הממשלה כי בשבועות האחרונים נמנעו 40 פיגועים, כשרובם תוכננו על-ידי התנזים של הפתח. בישיבה התגלעה מחלוקת בין ראש הממשלה, אריאל שרון, לבין ראש השב"כ בעניין שהיית צה"ל בשטחי הרשות הפלסטינית. דיכטר קרא להורות לצה"ל לשהות בשטחי "אי" עד ליצירת אזורי החיץ, ואילו שרון אמר כי יש להמשיך במדיניות של כניסה ויציאה משטחי הרשות בהתאם להתרעות ממוקדות שמתקבלות.
בינתיים נמשכים מגעים אינטנסיביים בנושא הרפורמות ברשות הפלסטינית. ראש סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA), ג'ורג' טנט, נחת הבוקר בקהיר, שם ייפגש עם גורמים בצמרת הממשל המצרי. מחר יגיע טנט לישראל ולרשות הפלסטינית, במטרה לקדם את הרפורמות, ובעיקר את הארגון מחדש של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. לקראת הביקור אמרו גורמים מדיניים בירושלים כי על מנת שהרפורמה תצליח היא צריכה לכלול "ניתוח כואב, בין היתר להוצאת האיש העומד בראש הרשות הפלסטינית. כל עוד ערפאת חולש על הכספים ועל שירותי הביטחון, לא תהיה רפורמה אמיתית".
ערפאת, הנמצא תחת לחץ פנימי וחיצוני כבד לביצוע הרפורמות, נפגש בשבת ברמאללה עם ראש המודיעין המצרי, עומר סלימאן, ועם הממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי, חאוויאר סולאנה. לפני כן הבהיר יועצו של נשיא מצרים, אוסאמה אל-בז, שנפגש עם שרון ועם בן-אליעזר: "תשכחו מניטרול ערפאת. אף אחד לא יסכים לזה. זה דבר לא ריאלי".

פרס נועד עם סולאנה

הבוקר גם נפגש שר החוץ, שמעון פרס, עם הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. בתום הפגישה אמר סולאנה כי מדינות ערב תומכות בכינוס הוועידה וכי "לא חשוב באיזה דרג תתקיים הוועידה, החשוב הוא המהות". פרס הדגיש כי "חשוב לקיים את הוועידה מהר ככל האפשר.
שר החוץ הוסיף שהוועידה צריכה לעסוק בחזון לגבי הסדר עתידי, כשלוח הזמנים להסדר, קביעת גבולות והקמת מדינה פלסטינית ייקבעו במו"מ ישיר בין הצדדים. פרס הסביר כי יש לשאוף להגיע בוועידה להסכמה על התקדמות בארבעה ערוצים: שניים דו צדדיים, שיעסקו בהסדר הקבע ובחיזוק הכלכלה הפלסטינית, ושניים רב-צדדיים, שיעסקו במלחמה בטרור ובפיתוח אזורי.

מינויים חדשים ברשות

בתוך כך החל ערפאת לערוך שינויים בצמרת הרשות הפלסטינית. בסוף השבוע נמסר כי הוא מינה שרים חדשים לקבינט הפלסטיני, מינויים שייכנסו לתוקף בשבוע הקרוב. בין היתר מונתה חנאן עשראווי מונתה לשרת החינוך, וסאיב עריקאת מונה לשר לשיתוף פעולה בינלאומי.
על פי הדיווח בעיתון "אל קודס", ערפאת הקים מועצת ביטחון פלסטינית חדשה, שתשלוט במנגנוני הביטחון. על פי הדיווח, בכוונת ערפאת למנות את עצמו לתפקיד ראש המועצה. מוחמד דחלאן, ראש מנגנון הביטחון בעזה, מונה ליועצו במועצה.
בתוך כך אמר ערפאת כי יש סבירות גבוהה לכך שהבחירות ברשות יתקיימו עוד במהלך שנת 2002. "בקרוב מאוד יתקיימו בחירות לנשיאות ולפרלמנט", אמר ערפאת בראיון לעיתון יווני. בראיון אמר עוד ערפאת כי בחודש הקרוב הוא מתכוון לערוך שינויים נוספים בקבינט הפלסטיני. כמו כן הציע ערפאת שיוון תארח את הוועידה הבינלאומית המתוכננת בקיץ.
ערפאת גם המשיך להטיח האשמות בראש הממשלה, אריאל שרון, וטען כי הוא מבצע רצח עם בפלסטינים. "שרון הוא פושע. הוא חי רק כדי להרוג אנשים".

התוכנית: מדינה פלסטינית

בסוף השבוע הקרוב אמור נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, להיפגש עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, כדי לדון איתו בקידום הרפורמה והתהליך המדיני. על פי סוכנות הידיעות הצרפתית, מובארק צפוי להציג בפני בוש תוכנית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
התוכנית תציע הכרזה על מדינה פלסטינית בתחילת 2003, אחרי שיתבצעו הרפורמות והבחירות ברשות הפלסטינית. גורם ערבי בכיר אמר כי המדינה תשתרע על שטחי הרשות הפלסטינית בגדה וברצועת עזה, ותכלול 42 אחוז מהשטחים שנכבשו ב-1967. בשלב זה, על פי התוכנית, יחלו שיחות על הסדרי הקבע ועל נסיגתה המלאה של ישראל לקווי 1967. התוכנית היא תוצאה של פעילות מדינית מוגברת שעסק בה הנשיא המצרי בשבועות האחרונים.

בהכנת הידיעה השתתפו פליקס פריש ודיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלג'זירה
מינויים חדשים. ערפאת
צילום: אלג'זירה
צילום רויטרס
יש לו תוכנית. מובארק
צילום רויטרס
מומלצים