שתף קטע נבחר

 

בשארה: "עם כינוס הכנסת - נפעל להפלת ברק"

המגעים לממשלת אחדות לא מעניינים את חבר הכנסת הערבי: "ברק ושרון אותו דבר". הרגיעה ברחוב הערבי ישראלי לא מפתיעה אותו: "האנשים רוצים לחזור לשיגרה"

המגעים המתמשכים בין ברק ושרון לממשלת אחדות לא מדירים שינה מעיניו של חבר הכנסת עזמי בשארה (בל"ד). ברגע שהכנסת חוזרת מהפגרה בעוד כעשרה ימים, אין לו שום בעיה לפעול להפלת ברק. "בכל מקרה נצביע נגד ברק, כי גרוע מזה כבר לא יכול להיות. שרון לא יותר גרוע מברק. הוא היינו הך. נתניהו היה שלוש שנים ולא קרה טבח כזה. כל האולטימטומים האלה שמציב ברק נועדו אולי למנוע רק את כניסתו של נתניהו".
בשארה, שרץ לראשות הממשלה בבחירות האחרונות אך הסיר את מועמדותו ברגע האחרון כדי לא לפגוע בסיכויי ברק, לא פוסל ריצה נוספת לראשות הממשלה. "זה בדיון של בל"ד. המפלגה צפוייה לקבל הפעם הרבה מנדטים, היא מאוד התחזקה, חלק מזה זה גם בגלל התקשורת וחשוב לנו לתרגם את הכוח של התנועה לבחירות לכנסת. אנחנו לא דוחים ריצה לראשות ממשלה אבל נפרסם את החלטותינו כשנצטרך לפרסם אותן".

לא מבין

בשארה לא מבין מדוע יש בישראל מי שמופתע מהפסקת ההפגנות של ערביי ישראל, בעוד שבשטחים נמשכת האלימות. "האוכלוסייה הערבית הביעה עמדה פוליטית. להמשיך עד מתי? עד למה? הרי זה לא היה מאבק למען תקציב לאיזו מועצה. המחאה הובעה. השביתה הרי היתה אמורה להיות ליום אחד, שאר השביתות היו כמחאה על הריגת אזרחים ערבים. זה היה יכול להמשיך עד אינסוף אלמלא אנשים רצו לחזור לחיי היום יום שלהם. הבעיה היא שהמדינה לא נותנת לחזור לחיי היום יום ומפעילה כל מיני סנקציות: 'בזק' לא מוכנה להיכנס ולתקן טלפונים שקרסו, חברת החשמל לא מוכנה להיכנס ולתקן תקלות. מסתמן כאן משטר של הפרדה גזענית. כמה מפעלים יש במגזר הערבי? למעט שיש, נלקחה מהם תעודת הכשרות. משני מפעלי המזון והשימורים בבקעה אל גרבייה נלקחה לפני שלושה ימים התעודה ואני עובד כרגע מול משרד המשטפים כדי לבדוק מה הסמכות לעשות זאת. המדינה, גם אחרי שנהרגו 14 אזרחים ערבים, עוצרת לפי רשימות אנשים צעירים ומגישה כתבי אישום וזה מתכון בטוח להתססה מחודשת. מי שצריך היה להיעצר זה השוטרים שירו נגד האנשים, אבל ישראל ממשיכה באותו קו שהתחילה בדיכוי את ההפגנות: מעצר עד תום ההליכים ומדיניות שאינה מדיניות הרגעה. אין פלא לכן שהרחוב מאוד זועם ורוגז על מה שקורה. אלא שאנשים לא רוצים להילחם עד הסוף בגלל יחסי התלות של האוכלוסיה הערבית בישראל ביהודים. אין לערבים כלכלה עצמאית אלא הם שותפים בכלכלה היהודית וכך גם הם מעוניינים שיהיה בעתיד".

אין ציפיות מהפיסגה

ח"כ עזמי בשארה לא מצפה מכינוס הפסגה הערבית בסוף השבוע ליותר מדי. "בעולם הערבי מצפים שיתקבלו החלטות לגבי ישראל בכיוון של האטת הנורמליזציה ואפילו עצירתה. אולי יאמצו שם את עמדת הרשות הפלסטינית, ויכול להיות שיקימו כמה מנגנונים של תמיכה ברשות גם כלכלית וגם פוליטית. הרבה גורמים פוליטים בעולם הערבי לוחצים שהפסגה תוביל להסרת המחסום על עיראק, כלומר להפסיק לדבוק במדיניות האמריקנית שמחרימה את עיראק ובמקומה לפתח מדיניות ערבית עצמאית כלפיה. למרות שהמגמה שלנו היא שיהיה קשר בין העולם הערבי לערביי ישראל אין לנו ציפיות מהפסגה הזאת כי אנו לא נושא לדיון בה. כשאנחנו רוצים התערבות בין לאומית במצבנו אנחנו פונים ל'אמנסטי', לאגודה לזכויות האזרח בארה"ב, לג'נבה - לסוג כזה של ארגונים, לכל המוסדות שמטפלים באפלייה גזעית, לא למדינות ערביות, זה לא משתלב בצורת החשיבה שלנו".


לפנייה לכתב/ת
צילום: אופירה יוחנן-וולק
לא מתרגש משרון. עזמי בשארה
צילום: אופירה יוחנן-וולק
צילום:רויטרס
"יותר גרוע ממנו לא יהיה". אהוד ברק
צילום:רויטרס
צילום: רונן לידור
"אנשים רוצים לחזור לשיגרה". המהומות באום אל פאחם
צילום: רונן לידור
מומלצים