שתף קטע נבחר

שרון החליט: התגובה לפיגוע 'בקרוב מאוד'

ראש הממשלה ושר הביטחון החליטו על תגובת ישראל לפיגוע בצומת מגידו. השניים החליטו שלא לכנס בינתיים את הקבינט, ככל הנראה כדי למנוע הדלפות. בצהריים נכנס צה"ל לג'נין. גורמים בצבא: זאת פעילות שוטפת ולא התגובה

ראש הממשלה אריאל שרון ושר הביטחון בנימין בן אליעזר החליטו על תגובת ישראל לפיגוע בצומת מגידו. התגובה, כך הוחלט, תהיה ב"זמן הקרוב מאוד". השניים החליטו שלא לזמן בינתיים את הקבינט. שרים בקבינט העריכו שאם התגובה תהיה 'חריגה בהיקפה' יכונסו שרי הקבינט. להערכתם שרון העדיף בינתיים שלא לכנס את הקבינט, על מנת למנוע הדלפות לכלי התקשורת.
צהריים נכנסו כוחות של צה"ל, הכוללים טנקים וחיילים מחטיבת גולני, לג'נין, משלושה כיוונים שונים. מסוקי קרב חיפו על הכוחות מהאוויר.
גורמי צבא מסרו כי בפעולה משתתפים כוחות שהיו בגיזרה במסגרת פעילות הביטחון השוטף, וכי בהמשך היום צפוי תגבור כוחות. עוד מסרו הגורמים שייתכן שהפעולה בעיר תתפתח למבצע גדול. הגורמים הדגישו כי זו לא התגובה לפיגוע בצומת מגידו, למרות ההערכה שהתארגנות של הג'יהאד האיסלמי בעיר אחראית לפיגוע.
הקבינט המדיני-ביטחוני התפזר בצהריים בתום דיון בתגובת צה"ל לפיגוע. ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר לשרים כי "התגובה הישראלית מתגבשת בשעות אלה". לאחר ישיבת הממשלה כינס שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, את מפקדי צה"ל וראשי השב"כ והמוסד, לדיון חירום על התגובה לפיגוע.
שרים בקבינט העריכו שאם יוחלט על תגובה חריגה באופיה, הקבינט יכונס שוב כדי לאשר אותה. אחד משרי הקבינט העריך שדווקא לקראת יציאתו של שרון לארה"ב הוא יבקש לפעול בצורה תקיפה, כדי להראות שהמצב אינו כשיר למו"מ מדיני.

שרי הימין: לכבוש את השטחים

שרי הימין דורשים להשתלט מחדש על שטחי A בעקבות הפיגוע. השר אפי איתם אמר לפני כניסתו לישיבת הקבינט: "צה"ל צריך להשתלט מחדש על שטחי A ולשהות בהם עד שיטהרו אותם מתשתית הטרור". הוא הוסיף כי "יש לחסל או לגרש את ערפאת, ואת המנהיגות הזו צריך להעלים מן השטח". במקביל, הוא אומר, "צריך לבנות מערך של מיכשול". לדבריו, "איננו נמצאים בכיס של אף אחד שרי המפד"ל אינם יכולים להשלים עם כך שהישגי חומת מגן הולכים ומתמססים".
שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה כי "אין ספק שישראל תצטרך לנקוט בתגובה משמעותית יותר ממה שננקט עד כה". לדבריה, "יש צורך להימצא באזורי A באופן יותר משמעותי ולשבת שם כפי שהיה בחומת מגן".
השר יצחק לוי אמר כי "כל עוד ערפאת לא נותן לארגוני הטרור הוראות להפסיק את הפיגועים, זהו מסר להמשיך בו ולכן אם לא תהיה תגובה הולמת לא תיווצר ההרתעה הדרושה". לדברי השר, "התגובה צריכה להיות בהקדם".
גורמים מדיניים בירושלים האשימו את יו"ר הרשות באחריות לפיגוע. הגורמים אמרו כי "עד שלא יהיה שינוי בהנהגה הנוכחית הפלסטינית ובאסטרטגיה לא תהיה הפסקה של הטרור". עוד אמרו הגורמים כי הפיגוע הוא "המחשה לראש ה-CIA, ג'ורג' טנט, שיש לבצע שינוי במנהיגות הפלסטינית".
עיקר הישיבה של הקבינט עסקה במצב בגבול הצפון ובהתראות לפיגוע גדול שמתכנן החיזבאללה.
ראש חטיבת מחקר באמ"ן, יוסי קופרבסר, והאלוף דן הראל, קיימו סקירה ביטחונית בנושא המתיחות בגבול הצפון. במהלך הסקירות צוינה המעורבות הגוברת של סוריה ואיראן בחימוש החיזבאללה.
גורמים מדיניים מציינים שבין האפשרויות שנבחנות הן המשך מדיניות הכניסה לשטחי איי על פי התראות ממוקדות, פעולה הכרוכה בכניסה ממושכת יותר לשטחי איי והצעתו של אבי דיכטר ראש השב"כ לשהות בשטחי איי עד שיוקמו אזורי החיץ.
דיכטר ימליץ היום שוב לשר הביטחון ולראש הממשלה לקיים נוכחות קבועה של צה"ל ואנשי השב"כ בערים הפלסטיניות בגדה. זאת, בהיעדר גדר ביטחונית.

שריד: לא רק המפגעים אחראים לפיגוע

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, אמר כי "האשמים בפיגועים הם כמובן המפגעים הפלסטינים, אבל גם לממשלת ישראל יש אחריות לנפגעים". שריד הוסיף: "הממשלה לא מפתחת שום יוזמה מדינית ומסרבת לכל יוזמה של אחרים. הממשלה דוחה את הקמת גדר ההפרדה ופינוי ההתנחלויות, ובכך היא רק מנציחה את הסטטוס קוו, והפיגועים הם חלק מהסטטוס קוו הארור הזה. שוב מתברר כי הפעילות הצבאית לבדה לא תוכל לסכל פיגועים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפיגוע בצומת מגידו
צילום: רויטרס
מומלצים