שתף קטע נבחר

 

דראפט 2002: רועים בשדות זרים

ההצלחה של האירופים בעונה האחרונה ב-NBA, גרמה לרבים מהסקאוטים להרחיק לכת עד אסיה ולאתר מציאות. את עיקר תשומת הלב ימקד הענק הסיני, יאו מינג (2.25 מ'), שייבחר ראשון על ידי יוסטון רוקטס. אמיר בוגן על דראפט קוסמופוליטי במיוחד

דראפט ה-NBA לשנת 2001 נראה כמו פשיטת רגל של כדורסל המכללות האמריקני. אם לא די בכך שארבעה שחקני תיכון נבחרו בשמינייה הראשונה של הסיבוב הראשון, ראשי הצוותים המקצועיים המשיכו להפגין חוסר אמון בשיטה האמריקנית המקובלת ופנו לשווקים חיצוניים כדי ללקט כשרונות.
בסך הכל, נבחרו בדראפט אשתקד שבעה שחקנים אירופים, ארבעה מהם בסיבוב הראשון - כמות זהה לזו של הסיניורים (בוגרי הקולג').
אם בוחנים את עונת ה-NBA שהסתיימה לפני זמן לא רב, נראה כי יש היגיון בשיגעון של ראשי הקבוצות. הכשרונות המקומיים לא עמדו בפיתוי ונטשו את המכללות לאחר שנה או שנתיים, כשהם עדיין לא מוכנים. מצד שני, בקצה אחר של העולם, מתנסים שחקנים קרואטים, ספרדים ואחרים בכדורסל מקצועני ותחרותי בלי להטריח את ראשם בלימודים אקדמיים, בלי לדאוג לפרנסתם - סביבת כדורסל טהורה שמבטיחה תוצאות מיידיות. תוצאות מיידיות השיגו ממפיס גריזליס, שבחרו את פאו גאסול הספרדי במקום השלישי (בחירה גבוהה ביותר לשחקן זר שלא עבר ב-NCAA), או סאן אנטוניו ספארס שבחרו את טוני פארקר הצרפתי במקום ה-28. בהתחשב בהצלחה של סקרמנטו קינגס ודאלאס מאבריקס האינטר נאציונליות, הפך הטרנד לפופולארי במיוחד ועכשיו פתאום כולם רוצים פרויקט אירופי משלהם. הבעיה היא, שבניגוד לשנה שעברה, היבול השנה אינו כל כך מבטיח.

אירופה הקלאסית

הדגם הקלאסי של שחקן אירופי ב-NBA הוא סווינגמן גבוה - 2.06 מטר מינימום - שבניגוד לקפיצים האמריקנים המצויים, ידע גם לכדרר, למסור, לקלוע מרחוק - מעין גארד שרוכי, גם אם קצת רכרוכי. דוגמאות לא חסר: גאסול, פרדראג סטויאקוביץ' הסרבי, טוני קוקוץ' הקרואטי, אנדריי קירילנקו הרוסי, הידאייט טורקוגלו הטורקי, דירק נוביצקי הגרמני ועוד.
ארבעה שחקנים זרים בולטים עונים על הפרופיל הזה - שלושה מהם אירופים, אחד אסייאתי - כולם צפויים להיבחר בסיבוב הראשון של הדראפט.
הבולט מבין ארבעה הוא דווקא האסיאתי, הענק הסיני יאו מינג, שיעשה כנראה היסטוריה, יישבור את שיאו של גאסול מהעונה שעברה וייבחר ראשון על ידי יוסטון רוקטס. מינג מתנשא לגובה 2.25 מטרים, אך הסגולות שלו, שהופכות אותו לכל כך מיוחד הן הקואורדינציה והשליטה המפתיעה שלו בממדי גופו - סגולות שמאפשרות לו למסור ולקלוע מרחוק. במרחק ראש מעל לרוב שחקני הליגה, ברור כי מדובר בפוטנציאל ענק (תרתי משמע).

מכרה הזהב בטרוויזו

שחקן נוסף שמוזכר כפוטנציאל ענק הוא הפורוורד הגרוזיני (שימו לב לאימפריית ה-NBA הגרוזינית הכוללת כבר את יאקובאס צקאלידיס ו-ולדימיר סטפאניה) של בנטון טרוויזו, ניקולוז צקיטישווילי (19, 2.11 מטר). השחקן האלמוני, שכמעט ולא שותף במשחקי בנטון השנה, הפך לשם החם בין מבקרי הדראפט הזרים, לאחר שהפגין יכולת קליעה מרשימה במיוחד מבחוץ.
המניות של צקיטשווילי בעליה והוא צפוי להיבחר בעשירייה הראשונה. הבעיה היא שמדובר בשחקן לחלוטין לא מוכח, שהסקאוטים השונים צפו בו בפעולה רק במסגרת אימוני טרוויזו - פשוט בגלל שהוא לא זכה לדקות משחק רבות מדי במדי הקבוצה האיטלקית.
בניגוד לצקיטשווילי, נתן מאמן בנטון, מייק ד'אנטוני, אשראי רב לבוסטיאן נכבאר הסלובני (22, 2.04 מ'), שהרשים ביכולות ההתקפיות שלו (מאריו סטואיץ' הקרואטי מבנטון נכלל גם הוא בדראפט ללא סיכוי רב).

הקטר הצ'כי

המניות של המועמדים הזרים לדראפט סובלות מחוסר יציבות, שנגרם בין השאר מחוסר ההיכרות של הצוותים המקצועיים עם השחקנים בזירה האירופית, שרבים מהם כמו במקרה של צקיטשווילי אלמונים אפילו באיזורם. כך קורה למשל, שמלאדן סקולאראץ' (21, 2.05 מ'), שחקן אלמוני מזלז'ניק הסרבית, הפך לאטרקציה מרכזית בארצות הברית לאחר שמבחנים אישיים הוכיחו כי הוא מסוגל לשחק כשוטינג גארד. שחקן שמניותיו היו יציבות לאורך תקופה ארוכה במיוחד הוא הגארד הרב תכליתי של אולימפיה לובליאנה, ייז'י וולץ' הצ'כי (22, 2.02 מ'), שלהערכת המומחים ב-NBA מסוגל לשחק כרכז, ועל פי תכונה זו נקבע ערכו, שמקבע אותו בסיבוב הראשון, לפני סקולאראץ'.

יורים גבוה

היעד החדש לצייד שחקנים גבוהים (חוץ מסין) היא יבשת דרום אמריקה, שם זוכים שני שחקנים לתשומת לב רבה. הראשון מהם הוא הפורוורד הברזילאי, מייביינאר הילאריו המכונה "ננה" (20, 2.09 מ') ומתקדם באופן תמידי בדירוג השחקנים, פחות בגלל הכדורסל ויותר בגלל האתלטיות.
גם לואיס סקולה הארגנטיני (20, 2.07 מ') מטאו ויטוריה, מסקרן רבות מהקבוצות המשוועות לגבוהים איכותיים. סנטרים נוספים ששווים בדיקה מבחינתם הם פאתיח סולאק הטורקי (22, 2.13 מ', בשיקטאש), דייוויד אנדרסן האוסטרלי-דני (22, 2.08, קינדר בולוניה), ננאד קרסטיץ' הסרבי (19, 2.14 מ', הכוכב האדום בלגראד) ולזארוס פאפאדולפולוס היווני-רוסי (22, 2.10 מ', פנאתיינייקוס).

חילופי סטודנטים

טרנד חדש שזוכה לפופולאריות רבה הוא השחקנים האירופים שמשגשגים במסגרת המכללות האמריקניות ולוכדים את עינם של הסקאוטים המקומיים. הצלף הסרבי, פרדראג סאבוביץ' (25, 2.00 מ'), חברו של חיים שמעונוביץ' הישראלי ממכללת הוואיי מוביל את רשימת המועמדים הללו למרות גילו המתקדם.
הפורוורדים, דאריוס סונגאילה הליטאי מסיטון הול (24, 2.06 מ') ולובוש בארטון הצ'כי מוואלאפראיסו (22, 2.05 מ') והסנטר הדני כריס כריסטופרסון מאורגון (23, 2.17 מ') יזכו גם הם לעדנה, לפחות בסיבוב השני.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום allsport
יאו מינג. צופה מגבוה
צילום allsport
צילום איי פי
בסטיאן נכבאר (מימין). זהב טרוויזו
צילום איי פי
צילום איי פי
לואיס סקולה. הגל הדרום אמריקני
צילום איי פי
מומלצים