שתף קטע נבחר

המשימה: ראש טוב בחוף טוב

"רחצה בים, שפעם יוחסו לה סגולות מרפא, נראית היום כמו נטייה התאבדותית". משה גלעד חורש את רצועת החוף בין מכמורת לחבצלת השרון ושוקע בנוסטלגיה נוגה

שמש ואוויר מים חוף אוכל 
לינה טבלה 



חופים הם לפעמים סתם, ולפעמים גן עדן קטן. עמרי דולב יצא לחפש את החוף המושלם. לכתבות המסע לחצו כאן

פעם זה היה מקובל מאוד. משפחה שוכרת חדר, או דירת נופש. בכל בוקר צועדים עם הילדים אל החוף, חופרים בור, בונים ארמון, משתכשכים במים, אוכלים ארטיק ואבטיח, שותים גזוז וצפים על הגב. כמה שעות אחר כך חוזרים בהליכה אל דירת הנופש, מכינים צהרים, נחים, קוראים ספר טוב ובשעות אחר הצהרים חוזרים בדיוק על אותן פעולות שעשינו בבוקר. בערב מכינים ארוחה גדולה, משחקים מונופול והולכים לישון. האם האפשרות הזו עדיין קיימת? האם כדאי לבחור בה
רצועת החוף הקצרה שבה ניסינו לעשות זאת בהצלחה לא מבוטלת הרבה פעמים בעבר נמתחת בין מכמורת לחבצלת השרון, כשבמרכזה מושב בית ינאי. במכמורת ובבית ינאי משכירים בכל קיץ כמה עשרות דירות נופש כאלה. זה לא מלון, אף אחד לא מכין עבורך את האוכל או מנקה את החדרים, אבל הקרבה לים והפשטות שבחופשה הזו, בייחוד למשפחות עם ילדים, טמנו הרבה יתרונות. ביקור חוזר במקומות האלה מעיד שחלק מן היתרונות הללו נשמרו, אבל מרכיבים רבים הופכים את החופשה הנעימה והמזמינה הזו למעט בעייתית (ראו טבלה בסוף הכתבה).

שמש ואוויר
הדבר הראשון והמוזר ביותר הוא היחס שלנו אל הים. אוויר הים נתפס פעם כבריא מאוד. החשיפה לשמש, השחייה היומית, השיטוט על החול, לכל אלה ייחסו פעם תכונות חיוביות, כמעט אפשר לומר סגולות מרפא. התחושה היום היא שבמקרה הטוב מדובר בסיכונים נמוכים, במקרה הרע מדובר בנטייה התאבדותית. שום אם בעלת היגיון לא תחשוף היום את ילדיה לאוויר הצח של הים אחרי השעה עשר בבוקר. שיזוף פסק מזמן להיות סימן לבריאות. ההיפך הוא הנכון. חשיפה ממושכת או לא זהירה לשמש נחשבת מקור לצרות. משהו שעלול להביא מחלות.

ברצועת החוף הקטנה הזו שאנו מדברים עליה יש גם בעיות אחרות. הארובות של תחנת הכוח בחדרה, הנראות היטב מאזור בית ינאי, מעלות הרהורים נוגים על מידת ניקיונו או איכותו של האוויר. גם אם זה לא מדויק מדעית, לא נעים לנפוש מול ארובות מעלות עשן.

חזור למעלה
מים
המים הם בעיה אחרת. בישראל עדיין מזרימים ביוב אל הים. זה נשמע מופרך וב-2002 זה לא אמור לקרות, אבל העובדות פשוטות. גם בימים שבהם המים נקיים ממרכיבים חולניים הפרסום על נחיל המדוזות הפוקד עכשיו את כל אורכו של החוף הישראלי מפיג במידה רבה את הרצון להשתכשך במים. אורך נחיל המדוזות הצר עכשיו על חופי ישראל 125 קילומטר, רוחבו בין 500 ל-1000 מטר ועומקו כ-40 מטר.

המשמעות – אי אפשר להתחמק ממשביתות השמחה האלו. המומחים אומדים את מספרן של המדוזות שיגיעו הקיץ לחופים במאות מיליונים. לדבריהם עסוקה המדוזה בקיץ בעיקר בקיום יחסי מין ובאכילה. זה נשמע נחמד ואינטימי, אבל המציאות צורבת מאוד. ממצאים מעלים שבמערכת האקולוגית של הים התיכון אין למדוזה אויבים ובזכות כך היא מגיע למיצוי כל פוטנציאל ההתרבות שלה. זו אולי שמחה גדולה למדוזות, אבל הצריבה של היצורים האלה משמחת הרבה פחות.

חזור למעלה
חוף
כל רצועת החוף בין מכמורת לחבצלת השרון מוכרת כשמורת טבע. זה אמנם מבטיח (יש לקוות) את עתידה ומגן עליה מפני פיתוח דורסני, אבל לא פותר את כל הבעיות. רוב הקטע הזה נקי, מטופל ומסודר. שתי בעיות, האחת טבעית והשניה אנושית, מאיימות על רצועת החוף. מצוק הכורכר נשחק במשך השנים ובכמה מקומות מאיימת עליו סכנת קריסה ממשית. נעשו בעבר כמה ניסיונות לעכב את הקריסה הזו בעזרת תוספת של סלעים לבסיס המצוק. התוספות האלה אמנם מכערות את הנוף, אבל אמורות לסייע במלחמת המאסף נגד הקריסה.

לאורך רוב רצועת החוף יש שטח חולי שרוחבו כמה עשרות מטרים. באזור מכמורת, באזור בית ינאי ובאזור חבצלת השרון יש חופים מוכרזים עם מצילים ושירותי חוף. הבעיה האנושית מתמקדת בעיקר בקטע החוף הנעים ביותר, שאינו צפוף או מסודר מדי, בין חוף בית ינאי לחוף חבצלת.

מדובר בכשני קילומטרים של חוף נפלא. למרבה הצער גם עשרות בעלי רכבי שטח חושבים כך. הם מנצלים את דרך העפר התלולה שיורדת אל החוף מדרום לבית ינאי ומפגינים את היכולות המשוכללות מאוד של מערכות הממסר שלהם. אף פעם לא הבנתי את העניין הזה. הרי לא הם בנו את המכוניות. לא הם המציאו את ההנעה הקדמית, אז מה יש כאן להשוויץ? גם שוטרים, שמסיבות כלשהן דוהרים על החוף בטרקטורונים, לא מוצאים לנכון לרשום דו"חות או לטפל בבעלי הרכבים שירדו אל החוף. כך, דווקא הקטע הנעים ביותר באזור, הופך לאוטוסטרדה מסוכנת.

גם הגרסה הקדומה של רכבי 4X4 אינה נעדרת כאן. בחבצלת השרון יש חוות רכיבה משגשגת, שמדריכיה אוהבים מאוד להוריד את קבוצות הרוכבים שלהם אל החוף. זה אמנם מראה די רומנטי - 20 סוסים דוהרים על החוף בשעת השקיעה, אבל גללי הענק מעלי הצחנה שמותירים אחריהם הסוסים האלה מפיגים כל בדל של רומנטיקה.

חזור למעלה
אוכל
זה החלק המוצלח ביותר של קטע החוף הזה. כמה מוסדות נעימים וטובים פועלים כאן כבר כמה שנים. בבית ינאי, מול מה שהיה פעם המזח הפוטוגני של החוף, אפשר לאכול דגים טובים מאוד במסעדה פשוטה ונעימה שנקראת 'אצל אמציה' (שיפור גדול לעומת שמו הקודם של המקום שהתהדר בתואר 'מפגש הצנחנים'). אצל אמציה מגישים מנות לא מתוחכמות מדי, אבל טריות וטעימות.

לידו פועל המוקד החברתי הסואן ביותר של האזור כולו – 'המזח של יורה'. אצל יורה הפשטות היא הסגנון ואכן, לאור ההצלחה, מקפידים שם כבר הרבה שנים לא לשנות מאומה. כנראה כדי לא לפגוע במזל. קהל האורחים בעיקר צעיר מאוד והאוכל שמוגש לא מלהיב או ראוי להתייחסות כלשהי. יחד עם זאת, יש כאן הרבה אנשים, השירות מהיר וחביב, המוזיקה סבירה והבירה, או הקפה, דומים מאוד לאלה שמקבלים במקומות אחרים (כן, זה יתרון). כל העניין הוא במיקום, בדיוק מול הים. בשעות הערב והלילה הופך המקום לתופעה אמיתית. בקיץ, גם בשעה שתיים בלילה קשה להשיג אצל יורה שולחן פנוי ומכל עבר אפשר לשמוע חוויות טריות מן היחידה, או מן המסלול, או מחוף גואה. זה חביב בעיקר למי שקסמי הנעורים משפרים את הרגשתו.

קצת דרומה יותר, בחוף חבצלת, פועל קפה מסעדה נעים, מסודר, קרוב מאוד למים, שמגיש את התפריט הרגיל של מקומות מעין אלה (חומוס, מלוואח, סלט פטריות). אין הרבה מדי מקומות נעימים וקרובים כל כך למים שאפשר לשבת, לשתות, לראות את השקיעה ומיד אחר כך לשכשך רגלים במים. אלה המעטים והצנועים יבורכו.

חזור למעלה
לינה
מכמורת ובבית ינאי משכירים כאמור דירות ובתי נופש. זו עסקה מתקבלת על הדעת רק לבעלי משפחות, שמונות יותר מארבע או חמש נפשות. המקומות האלה מושכרים לפי יחידה, לא לפי מספר הלנים. בבית ינאי, אצל תמר ואורי כהן לדוגמא, משכירים בית שלם בפרקים של שבוע. המחיר ננקב, משום מה, ללילה ועומד על 650 שקל. כלומר 4,550 שקל לשבוע. אם מדובר בחמש או שש נפשות, זה מתחיל אולי להישמע הגיוני. כל מספר אחר הופך את העסקה ללא משתלמת לחלוטין. אחד השיקולים של המזמנים כאן שבוע במהלך הקיץ הוא שמי שחושוב לו מאוד להגיע מדי פעם למקום העבודה יכול לקפוץ לתל אביב בבוקר ולחזור אחר הצהרים.

חשוב לזכור שהמחיר לא כולל אוכל ושתייה. ההשוואה של החופשות האלה עם הצעות דומות בטורקיה או באיי יוון לא מחמיאה במיוחד לחוף הישראלי. באזור מרמריס בטורקיה אפשר להשיג נופש במחיר של בערך 400 דולר לאדם במלון עם חצי פנסיון (שתי ארוחות). חישוב מהיר מעלה שמשפחה של ארבע נפשות תשלם שם 1,600 דולר (כולל טיסה).

חזור למעלה
טבלה
החול, המציל, המדוזות, הארטיקים. איך לא ליפול על חוף גרוע (על פי משנתו של עמרי דולב)
חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
למרבה הצער גם עשרות בעלי רכבי שטח חושבים שחוף בית ינאי נפלא
צילום: לע"מ
המדוזה עסוקה בעיקר בקיום יחסי מין ובאכילה. זה נשמע נחמד ואינטימי, אבל המציאות צורבת מאוד
הארובות של תחנת הכוח בחדרה מעלות הרהורים נוגים על ניקיונו או איכותו של האוויר
מומלצים