שתף קטע נבחר

פוצץ בניין הממשל בחברון; האם המבוקשים נמלטו?

בצה"ל החליטו: "לא ניתן לפלסטינים להפוך את ההתבצרות לפרשת כנסיית המולד שתיים". חיילים הטמינו אלפי ק"ג חומר נפץ והביאו לקריסת המבנה. אבל בינתיים לא נמצאו גופות המבוקשים. הפלסטינים: "הם נמלטו במנהרות תת-קרקעיות. זו פאשלה של צה"ל". גורמים צבאיים: "הם היו בבניין בזמן הפיצוץ"

כוחות הנדסה של צה"ל פוצצו לפנות בוקר (שבת) את רוב מתחם בניין הממשל בחברון. חיילי יחידת יהלום של חיל ההנדסה השתילו אלפי ק"ג של חומר נפץ בעשרות נקודות סביב הבניין, ואלה גרמו לקריסתו של רוב המבנה.
מצה"ל נמסר כי הכוחות קראו למבוקשים לפנות את המתחם לפני שהוא פוצץ, אולם המבוקשים לא נענו.
במהלך השבת סרקו חיילי צה"ל את הריסות המבנה, כשהם נעזרים בכלבי גישוש, אולם עדיין לא נמצאו גופות בין ההריסות.
הגרסה הפלסטינית הרשמית היא שכלל לא היו מבוקשים במתחם. ראש הביטחון המסכל בגדה, ג'יבריל רג'וב, אמר: "ככל שאנו יודעים, לא היה בפנים איש בזמן ההתפוצצויות. מהרגע הראשון האמנו שמטרת הצבא הייתה להרוס את הבניין, משום שהוא סמל של הרשות הפלסטינית".
ואולם מקורות פלסטיניים טענו כי המבוקשים הצליחו להימלט מהמתחם, כנראה במנהרות תת-קרקעיות שמובילות מהמתחם לכפרים בסביבה. "זו פאשלה של צה"ל, שהמבוקשים ברחו לו מתחת לידיים", אמרו המקורות.
גורמים בפיקוד מרכז אמרו בתגובה כי על-פי המידע המודיעני שהיה בידי צה"ל לפני הפיצוץ, הסתתרו בבניין 15 המבוקשים, ואין כל סימן לכך שהם אכן הצליחו להימלט. לטענת הגורמים, לא ייתכן שמנהרות שימשו את הפלסטינים למעבר לכפרים סמוכים, מכיוון שסביב הבניין לא קיימים יישובים פלסטינים.

בכיר פלסטיני טען ביום שישי: לא מצאתי איש

המצור על בניין הממשל נמשך כארבעה ימים, החל מיום שלישי, שבו נכנס צה"ל לחברון וביצע מעצרים. עשרות רבות של פלסטינים חמושים נמלטו למתחם הממשל והתבצרו בתוכו. במהלך היומיים הראשונים של המצור הסגירו את עצמם כמאה פלסטינים, ולדברי הצבא, מתוכם נעצרו כ-20 שהיו מבוקשים. בתוך המבנה נותרו, על-פי הערכות ישראליות, 10-15 מבוקשים. לדברי מקורות צבאיים, יריות נורו מתוך הבניין ביום שישי בבוקר - כך שאז עדיין היו בתוכו מבוקשים.
ואולם ביום שישי בערב נכנס למתחם חבר הקבינט הפלסטיני לשעבר, טלאל סידר, שביקש לתווך בין צה"ל למבוקשים. כאשר הוא יצא מהמבנה, הוא מסר שלא מצא בו אף אחד בפנים. עם זאת, הוא ציין כי ייתכן שהמבוקשים הסתתרו בחלקים של הבניין שאליהם לא הצליח להגיע.

כך הוחלט לפוצץ את בניין הממשל

פיצוץ בניין הממשל הפתיע את הפלסטינים. גורמים צבאיים אומרים כי ההחלטה על הפיצוץ התקבלה לאחר שנכשלה שיטת "סיר הלחץ" שהופעלה על הפלסטינים, ומאחר שבצה"ל לא רצו להפוך את ההתבצרות בחברון לפרשה ממושכת, שתמקד אליה את זרקורי התקשורת העולמית.
מפקד חטיבת חברון, אל"מ דרור ויינברג, שהמליץ על פיצוץ המתחם, עשה זאת בלב לא-קל: מלכתחילה הוא תכנן למצות כל אפשרות, ובלבד שלא יהיה עליו להרוס את המוקטעה החברונית, שהיא סמל בעיני תושבי העיר. ביום חמישי החל צה"ל להגביר את הלחץ על המתבצרים באמצעות ירי טילים ממסוקים על אגפים ריקים במתחם. ביום שישי הרס דחפור של צה"ל קיר חיצוני במבנה - בתקווה שייכנעו. ואולם כאשר ראו בפיקוד מרכז שהמתבצרים אינם נענים ללחץ, איבדו הקצינים הבכירים את הסבלנות. "הפלסטינים מנסים להפוך את ההתבצרות לפרשת כנסיית המולד שתיים", אמר קצין בכיר בפיקוד המרכז, "לנו יש זמן - אבל לא ניתן לזה לקרות".
כאשר התבקש אל"מ ויינברג להציג בפני הדרגים הבכירים בפיקוד את תוכניות הפעולה שלו, הוא הניח על השולחן את התוכנית הסופית, שכללה את הרס בניין הממשל. ויינברג סבר שהתנהגות המבוקשים אינה מותירה לצה"ל ברירה אחרת. הרמטכ"ל, שאול מופז, נתן את אישורו, וחיילי ההנדסה פוצצו את המבנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החיילים סורקים את ההריסות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שוטר פלסטיני במתחם (לא מדובר באחד מהמבוקשים)
צילום: רויטרס
מומלצים