במצב של ריקבון מתקדם: תחקיר "ידיעות אחרונות"
לפי התחקיר, שהתפרסם לפני כשנה וחצי, בוצעו במכון לרפואה משפטית גניבה וסחר באיברים למטרות מחקר, בניגוד לחוק וללא ידיעת משפחות הנפטרים; פרופסור היס חתם על דו"חות של נתיחות שלא ביצע
לפני כשנה וחצי חשף תחקיר "7 ימים", שנערך בידי רונן ברגמן וגיא גברא, שורה של מעשים חמורים שנעשו במכון לרפואה משפטית באבו-כביר, שהעיקרי שבהם הוא גניבה וסחר באברים למטרות מחקר והוראה, בניגוד לחוק וללא ידיעת משפחות הנפטרים. באופן הזה נכרתו מגופות עצמות וירכיים, אשכים, בלוטת הערמונית, חלקי שדיים, עצם הלשון, חלקי מוח, חלקי עיניים וחלקי אזניים.
חוק האנטומיה והפתולוגיה קובע במפורש, כי שימוש בגופה או בחלקיה לצרכי מחקר ומדע ייעשה אך ורק אם האדם הסכים לכך, בכתב, בעודו בחיים. אולם לפי התחקיר, במכון לרפואה משפטית התעלמו מהחוק. על-פי עדויות עובדים במקום, אברים פנימיים נלקחו במהלך הניתוח על-ידי הרופא או הסניטר, הועברו לשימור במיכלים עם פורמלין ומשם למכון המחקר, לחברה או לחוקר שהזמינו אותם. כל זאת, כאמור, ללא קבלת הסכמה מקרובי הנפטרים.
את מקום החלקים החסרים מילאו עובדי המכון בשקיות עם נייר טואלט, ובמקרה של עצם יד או רגל – במקל של מטאטא או בצינור השקייה קשיח. כשנלקחו מגופה עצמות פנים או גולגולת, השחילו במקומן לוחות מתכת ותפרו את העור מעליהן. כשנשאל פרופ' היס בכתבה מדוע דוחפים מקלות של מטאטא וצינורות במקום האברים הכרותים ענה: "ככה עושים בכל העולם. הרי הוא לא צריך ללכת, אין לו פרוטזה".
היס חתם על נתיחות שלא ביצע
עוד נחשף בכתבה, כי מקררי המכון לא עומדים בעומס והגופות מרקיבות עוד לפני הניתוח; תנאי התברואה והעבודה במכון בלתי אפשריים – מקקים וזוחלים מתרוצצים לרגלי העובדים. אין הקפדה על אמצעי מיגון נגד חומרים מסוכנים, מערכת האיוורור ישנה ולא עונה על צרכי מקום העוסק בנתיחת גופות, שולחנות הנתיחה ישנים ביותר, והביוב בחדרי הניתוח עולה על גדותיו. דו"חות נתיחה בהם חתום פרופ' היס על ניתוחים שלא ביצע, הוצגו במקרים רבים לבתי-המשפט.
לאחר פרסום התחקיר התייצבה הנהלת משרד הבריאות לצד שני מנהלי המכון, שסיבכו את ראשי המשרד במסירת שורה של תגובות שקריות לתקשורת. בעקבות לחץ מהציבור ומפוליטיקאים רבים מינה שר הבריאות ועדת חקירה בראשותו של השופט בדימוס אריה סגלסון. הוועדה אישרה - בדו"ח המתפרס על כ-55 עמודים וכאלף עמודי נספחים - את הממצאים העיקריים של התחקיר.
הוועדה עצמה גילתה בתוך המכון מצבורי ענק של אברים שהוסתרו במקומות שונים ונלקחו ללא הסכמת הנפטר או משפחתו. חלק מהאברים היו אמורים להיות מועברים למחקרים. במקרים רבים מסר המכון גירסאות מבולבלות באשר לסיבת כריתת האברים הללו.
הוועדה גילתה במכון אברים של חייל צה"ל
חוקרי הוועדה גילו במצבור אחד מאיבריו של חייל צה"ל, שנהרג מתאונה מבצעית לפני מספר שנים. האיברים נלקחו מהגופה ללא ידיעת המשפחה ושומרו במכון. הוועדה קובעת, כי המכון מחזיק באיברים ללא שום סיבה מוצדקת. הוועדה מורה להעביר מיד את איבריו של אותו חייל, כמו גם את כל שאר האיברים ששומרו במכון שלא כחוק, לידי הרבנות הצבאית או לידי חברה קדישא.
בתמצית הדו"ח נקבע: "המכון קוצר איברים למטרת מחקר והוראה ללא הסכמת המשפחה, בניגוד לחוק האנטומיה והפתולוגיה, על בסיס פרשנות עצמית לא נכונה. המכון מעביר איברים למכוני מחקר ואוניברסיטאות תמורת תשלום החזר הוצאות. למכון אין תיעוד מלא בדבר האיברים שנקצרים לצורכי מחקר.
"כל המחקרים במכון נעשים בידיעתו והסכמתו המלאה של פרופ' היס. פרופ' היס לא מילא אחר הוראות משרד הבריאות בעניינים הקשורים למחקר, הוראה והסכמת המשפחות. הנהלת המכון עשתה ניסיון לטשטש ולעמעם את חומרת המעשים המופיעים בדו"ח.
"נתגלו אי סדרים ברישום הכספים שניתנו למכון תמורת האיברים. כאשר נלקחים איברים מהגופה ללא הסכמת המשפחה למטרה כלשהי, אזי הכנסת חומרים זרים, בכדי ליצור מראה סביר לגופה, הנה פגיעה בכבוד המת ומשפחתו".
הוועדה אישרה ממצאים נוספים מתחקיר "7 ימים". "תנאי העבודה במכון הינם בלתי נסבלים", קבע הדו"ח, "המכון הינו מקום עבודה הפועל בתנאי סיכון וחייב באמצעי בטיחות מיוחדים. תשתיות המכון הוזנחו במשך השנים על ידי משרד הבריאות".
הוועדה: ההנהלה נכשלה "כישלון חמור"
עוד מצאה הוועדה: "במכון בוצעו נתיחות ללא נוכחות רופא מומחה. במקרים מסוימים פרופ' היס חתם על דו"חות נתיחה, כאשר לא היה נוכח בנתיחה ולפעמים לא היה נוכח פיזית במכון בשעת ביצוע הנתיחה. חומרת העניין נעוצה בכך שנוצרת מראית עין לבית המשפט כאילו החתום על ממצאי הדו"ח אכן היה נוכח בקביעתם ולא רק נתן חתימתו. נוצר לכאורה מצג שיש בו בכדי לשבש את שיקול דעתו של בית המשפט ובמקרים מסוימים אף להטעותו".
הוועדה בדקה גם את תפקודה של טננבאום, המנהלת האדמיניסטרטיבית ומצאה כי הורתה לעובדים במכון לשפוך על הרצפה חומרים מסוכנים, כיוון שידעה כי פקחי משרד העבודה מגיעים לביקורת וביקשה בדרך זו לקבל תקציבים. הדו"ח קבע: "נעשה ניסיון על ידי גב' טננבאום העולה לכאורה לידי עבירה פלילית במטרה לקבל כספים במרמה לטובת המכון".
הוועדה ממליצה להעביר ללא דיחוי לחקירת המשטרה שורה של נושאים ועבירות על החוק שבוצעו במקום.
הדו"ח קובע, כי הנהלת המכון – פרופ' יהודה היס והמנהלת האדמיניסטרטיבית יונה טננבאום – נכשלו כישלון חמור בניהול המכון והפגינו זילזול בנהלים וחוקים. הדו"ח המליץ למנות מייד מנהל-על למכון ולפתוח בחקירה משטרתית נגד ההנהלה.
סיכום התחקיר שלעיל פורסם במוסף "24 שעות" בתאריך 5.4.2001.