שתף קטע נבחר

הקוד הפתוח מגיע לכנסת

ועדת האינטרנט של הכנסת תדון ביום ראשון הקרוב ב"מערכות הפעלה מבוססות קוד פתוח בגופים ממשלתיים"

ועדת המשנה של ועדת המדע והטכנולוגיה לנושא אינטרנט וטכנולוגיית מידע תקיים ביום א' הבא דיון בנושא מערכות הפעלה מבוססות קוד פתוח בגופים ממשלתיים. עוד על סדר היום: דיווח על השירותים הקיימים והעתידיים בממשל הזמין, הספרייה הלאומית הדיגיטלית, דיווח על פעילות איגוד האינטרנט הישראלי ומינוי נציב תלונות הציבור בנושא שירותי האינטרנט המהיר.
לישיבה הוזמנו נציגי משרדי הממשלה, פורום מדענים ראשיים, נציגי מחב"א (מרכז החישובים האוניברסיטאי), ראשי איגוד האינטרנט הישראלי, נציגי חברות תקשורת, מפעילי אתרים, ספקי אינטרנט, אנשי המועצה לצרכנות והרשות להגנת הצרכן. הישיבה תועבר במקביל באינטרנט וציבור הגולשים יוכל להשתתף ולשאול שאלות.

קוד פתוח בממשלה?

על פי הערכות מומחים, הממשלה וצה"ל משקיעים עשרות מיליוני שקלים מדי שנה ברכישת רשיונות למערכות הפעלה, יישומים משרדיים ושרתים של מיקרוסופט ומוצרים של חברות תוכנה אחרות. תומכי הקוד הפתוח טוענים כי אילו תנתב הממשלה מקצת מסכום זה לתמיכה בפיתוח תוכנות מבוססות קוד פתוח בעברית, הסכומים שתוציא בעתיד על הצטיידות בתוכנות יפחתו במידה משמעותית.
המודעות לנושא הקוד הפתוח בממשלה גוברת לאחרונה. בחודש מאי פירסמנו כאן לראשונה, כי משרד האוצר שוקל לתמוך בגיור ופיתוח יישומים מבוססי קוד פתוח כמו מערכת ההפעלה לינוקס וחבילת היישומים OpenOffice. זאת, במטרה להעשיר את שוק התוכנה הישראלי בתוכנות "שמבינות" עברית, כחלופה לתוכנות מיקרוסופט וכדי לעודד את התחרות החופשית בשוק.
"מערכות המידע המבצעיות הסודיות של הצבא מבוססות על תוכנות קוד פתוח ולא על תוכנות מיקרוסופט או טכנולוגיות קנייניות אחרות", מסר שר הביטחון בתשובה לשאילתא שהגיש ח"כ אליעזר כהן מסיעת האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו.
ח"כ כהן הגיש את השאילתא בעקבות פרסומים בעיתונות מקצועית במערב, על כך שמנהל מערכות המידע של חיל האוויר האמריקני הורה להמיר את התוכנות מתוצרת מיקרוסופט בחיל בתוכנות מבוססות קוד פתוח, לאחר שהגיע למסקנה כי הטכנולוגיות של מיקרוסופט אינן די מוגנות ובשל כך ניתן לפרוץ אליהן.

מהו קוד פתוח?

רוב יצרני התוכנה הקניינית (ובראשם מיקרוסופט) נוטים לשמור את קוד המקור של התוכנות שלהם לעצמם ולא לאפשר לאחרים לשנותו וליהנות מפיתוחיו (קוד מקור סגור).
על פי תפישת הקוד הפתוח, תוכנה מופצת ברשיון יחד עם קוד המקור (קוד תוכנה לפני שעבר שלב של מהדר - compiler), בדרך שמעודדת מפתחים לשנותו ולשפרו כראות עיניהם.
מוצרי הדגל של תנועת קוד המקור הפתוח הם מערכת הפעלה לינוקס ושרת האינטרנט אפאצ'י. בשנים האחרונות גם חברות מסחריות כמו IBM, סאן ונטסקייפ החלו לתמוך בפרויקטים של קוד פתוח, בעוד מיקרוסופט עומדת בהתנגדותה לגישת הקוד הפתוח.

פתוח נגד סגור

תומכי לינוקס והקוד הפתוח טוענים שטכנולוגיות שפותחו על פי מודל הקוד הפתוח הן יציבות יותר ומאובטחות יותר מאשר מוצרי מיקרוסופט ומוצרים של חברות מסחריות אחרות, המבוססים על קוד מקור סגור.
אוהדי הרעיון מסבירים, כי למרות שתוכנות הקוד הפתוח אינן חסינות מכשלי אבטחה, הן מפותחות על ידי מספר רב של מפתחים, שיכולים להגיב במהירות לכשלים ולתקנם. ובניגוד לחברות קנייניות, שמעסיקות מספר מוגבל של עובדים - הרי לרשות הקוד הפתוח עומד מספר לא מוגבל של מפתחים.
הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) אף מפתחת גירסה מאובטחת של לינוקס. מפתחי לינוקס מסבירים, כי כאשר זרועות הביטחון בוחרים להשתמש בתוכנות המבוססות על קוד פתוח, קוד המקור של התוכנה נמצא בשליטתם המלאה ואינו נתון לגישה של חברה מסחרית דוגמת מיקרוסופט.
מיקרוסופט טוענת כי תוכנות המבוססות על קוד פתוח מסכנות את האבטחה בארגון ופוגעות בקניין הרוחני של החברה. על פי פרסומים, מיקרוסופט טוענת שתוכנות קוד פתוח מאובטחת פחות, מאחר שהקוד נגיש לכל גורם זדוני, שעשוי לאתר בו כשלים ולפגוע במשתמשי התוכנה.

תומכי הקוד הפתוח "כבשו" את הפנטגון

ואולם, רדמונד נכשלה לאחרונה במאמציה לשכנע את הפנטגון לבטל את החלטתו לעבור להשתמש בתוכנות קוד פתוח על חשבון תוכנות קנייניות הנמכרות על ידה. זאת, בעקבות דוח שהכינה חברת "מיטר" עבור משרד ההגנה האמריקני, שממליץ לפנטגון דווקא להרחיב את השימוש בתוכנות קוד פתוח.
דוח מיטר מזהיר, כי אם ייאסר על שימוש בתוכנות קוד פתוח במגזר הציבורי והממשלתי יהיו לכך "השלכות שליליות רבות" על יכולתם של ארגונים להגן על מידע רגיש מפני התקפות מהאינטרנט. הדו"ח קובע כי איסור כזה יגרום לארגונים לשלם יותר עבור תוכנות.
הצעת חוק שהוגשה לאחרונה לקונגרס הפרואני דורשת לחייב את כל המוסדות הציבוריים והממשלתיים במדינה להשתמש בתוכנות חופשיות, ולאסור עליהם לרכוש תוכנות מסחריות של מיקרוסופט - כדי לחסוך בהוצאות. ההצעה החדשה והמכתב שקדם לה, שנשלח על ידי חבר הקונגרס בפרו, אדגר דיוויד וילנואיבה נונז, למנהל הכללי של מיקרוסופט בפרו, חואן אלברטו גונזלס, מעוררים עניין רב ברחבי העולם. אוהדי גישת הקוד הפתוח רואים בהצעת החוק הפרואנית שלב ראשון בדרך לשינוי הגישה כלפי התוכנות המבוססות על קוד הפתוח ואימוצן על ידי ממשלות וזרועות ביטחון ברחבי העולם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים