שתף קטע נבחר

ניצחון לשרון: הקיצוץ עבר בממשלה

ברוב של 14 תומכים מול 12 מתנגדים אישרה הממשלה את הקיצוץ בתקציב, שצפוי לחולל מהפכה בתחום מדיניות הרווחה של ישראל. שר האוצר: התוכנית עברה "כמות שהיא, עם שינויים קלים בלבד". התנגדו לקיצוץ: שרי ש"ס והעבודה. הקרב הגדול יהיה בכנסת, ויתחיל בסוף אוקטובר

הממשלה אישרה אמש (ג') את הקיצוץ בתקציב המדינה לשנת 2003, שצפוי לחולל מהפכה בתחום מדיניות הרווחה של ישראל. 14 שרים הצביעו בעד התקציב, ו-12 התנגדו. התומכים בהצעת הקיצוץ הם שרי הליכוד, המרכז, המפד"ל והשר נתן שרנסקי. התנגדו לקיצוץ: חמשת שרי ש"ס, ושבעת שרי העבודה.
תוכנית הקיצוץ שהגיש האוצר פוגעת ב-108,500 משפחות בישראל המקבלות הבטחת הכנסה - כ-350 אלף בני-אדם. כמעט כל המשפחות החד-הוריות ייפגעו קשות, וכך גם משפחות עם ילדים המקבלות הבטחת הכנסה, משפחות עולים, בעלי שכר נמוך ונשים שמקבלות דמי מזונות. פעילים חברתיים אומרים כי חלק מהמשפחות הנזקקות, שיאבדו אחוז ניכר מהקצבה שלהן, יידרדרו אל מתחת לקו העוני.

שלום: אנחנו רוצים לעודד אנשים לעבוד

שר האוצר, סילבן שלום, אמר במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר ההצבעה, כי התוכנית עברה "כמות שהיא, עם תיקונים קלים בלבד". הוא הוסיף: "השינויים כל-כך קלים, שאפילו לא צריך להתייחס אליהם". לדבריו, "ההחלטה הזו משדרת לעולם כולו מסר של יציבות ואחריות לאומית. התוכנית היא לא קלה, אפילו קשה. אבל עצרנו את הרכב של הממשלה קרוב למשבר".
שר האוצר התייחס לפגיעה בשכבות החלשות ואמר: "מדינת רווחה זה אומר שיש בריאות לכל וחינוך חינם לכול, ובזה לא נגענו. גם החלטנו לא לגעת בדמי האבטלה. לגבי הבטחת ההכנסה, החלטנו לעשות תיקון של עיוותים. אנחנו הולכים עם תוכנית שנותנת העדפה לאלה שעובדים על-פני אלה שלא עובדים מכל מיני סיבות. לא יכול להיות מצב שיש חיילים שמשרתים בצהל כאשר ישנם אחרים שבגיל 20 מקבלים הבטחת הכנסה. אנחנו רוצים להביא למצב שבו יהיה תמריץ לעבודה, ולא לאי-עבודה".
שלום התייחס גם לסיכויי העברת התוכנית בכנסת, שנראים כרגע קלושים, ואמר: "אמרו גם שאין רוב בממשלה. אנחנו נשב עם סיעות הבית, כדי להגיע לרוב גם בכנסת".
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר לאחר קבלת ההחלטה: "הממשלה גילתה אחריות לאומית עליונה בשעה קשה למדינה". עוד אמר שרון: "זה לא היה קל, אבל אם היינו נוהגים אחרת, היינו מגלים אטימות למשק ולצורכי ישראל".

המתנגדים: ש"ס והעבודה

אנשי לשכת ראש הממשלה ומשרד האוצר ניהלו במהלך כל היום מגעים קדחתניים עם השרים כדי להעביר את התקציב בממשלה. הנושא המרכזי בדיונים היה הפגיעה בשכבות החלשות.
חמשת שרי ש"ס הודיעו מראש שיתנגדו להצעת התקציב, בשל הפגיעה בחלשים. הדיונים התנהלו בעיקר עם העבודה, בניסיון לשכנע את שריה להימנע בהצבעה.
אחר הצהריים התכנס פורום "שרינו" של שרי מפלגת העבודה, כדי לדון בתקציב. בהודעה של פורום "שרינו" נאמר: "שרי העבודה מאוחדים בדעתם כי התקציב המוצע יוצר חוסר איזון חברתי ואובדן תקווה. השרים סבורים שיש לערוך שינויים מהותיים בהצעת התקציב, משום שההצעה הנוכחית מעמיקה את המצב הקשה הקיים ממילא במשק הישראלי. השרים הביעו את כעסם על הדרך בה מכבידים את העול על האוכלוסיה הלוחמת, היצרנית והחלשה".
המו"מ עם העבודה התנהל גם על הקיצוץ בתקציב משרד הביטחון, שבן אליעזר מופקד עליו. האוצר הציע להפחית את הקיצוץ בעשרה אחוזים. אנשיו של בן אליעזר השיבו כי "זו אינה הפחתה ריאלית".
לקראת הערב ניסו אנשי משרד רה"מ להשפיע על שרי העבודה שיימנעו בהצבעה. בעבודה טענו גם כי השר שמעון פרס התקשר לבן אליעזר מדנמרק והציע לו ששרי העבודה יימנעו; לשכת פרס הכחישה את הידיעה.
שרי העבודה יצאו באמצע ההצבעה להתייעצות אחרונה עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה ואנשי האוצר, אולם לא הושגה פשרה בהתייעצות, והעבודה החליטה להצביע נגד.

התומכים: הליכוד, המרכז, המפד"ל

תשעת שרי הליכוד הבהירו לקראת ההצבעה כי יתמכו בהצעת התקציב, וכך גם שני שרי המרכז, שני שרי המפד"ל והשר נתן שרנסקי. במערכת הפוליטית נפוצו שמועות כי המפד"ל תקבל בתמורה לתמיכתה את תיק התשתיות, שלא אוייש מאז פרישת אביגדור ליברמן.
בהנחה שהתקציב יאושר, המאבק יעבור לכנסת, ויגיע לשיאו בעוד כשלושה חודשים. עם פתיחת מושב החורף, באמצע אוקטובר, יחל המשא ומתן להשגת תמיכתם של חברי הכנסת. אם שרי ש"ס יעמדו בהתנגדותם, וגם מפלגת העבודה לא תתרצה, ההצבעה בכנסת עלולה להיות נקודת המשבר שתביא לנפילת הממשלה ולהקדמת הבחירות. בעבודה מעריכים כי השר בנימין בן אליעזר, שאינו מעוניין בהפלת הממשלה בעת הזו, עשוי להיות מעוניין בפרישה מהממשלה בעוד שלושה חודשים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ניצחון לראש הממשלה, פגיעה ב-350 אלף מקבלי הבטחת הכנסה
צילום: איי פי
מומלצים