שתף קטע נבחר

מחלוקת בפגישה הביטחונית בין ישראל לפלסטינים

לאחר שהפלסטינים אישרו עקרונית את "תוכנית הפיילוט" של בן אליעזר, נפגשו הלילה ראש השב"כ ובכירים בצה"ל עם בכירים ברשות. הפלסטינים: התחלת הנסיגה מאיזור בית לחם. ישראל: הדיון רק על עזה

חילוקי דיעות בין ישראל לפלסטינים בתום הפגישה הביטחונית הלילה (יום ה'): לדברי גורמים ישראלים, דרשו הפלסטינים להתחיל את נסיגת צה"ל מאיזור בית לחם ואילו ישראל ביקשה להתחיל את העברת האחריות הביטחונית ברצועת עזה. הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה.
בצד הפלסטיני טוענים כי הפגישה "התפוצצה" לאחר שישראל נסוגה בה מההצעה לפנות את עזה ועיר נוספת בגדה וצימצמה אותה לעזה בלבד. יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, אמר כי הפגישה נכשלה לאחר שישראל הציבה "תנאים חדשים".
גורמים ביטחוניים בישראל אמרו ל-ynet כי עמדת שר הביטחון היא להתעקש על עיקרון "עזה תחילה", לכן סירבו נציגי ישראל להצעת הפלסטינים להשגת רגיעה ביטחונית בבית לחם תחילה. הגורמים מציינים שהיכולת של הפלסטינים להשיג רגיעה ביטחונית בעזה, אובייקטיבית, גדולה הרבה יותר: זאת, משום שכוחות הביטחון הפלסטינים שם כמעט ולא נפגעו, וכן בגלל הגדר הקיימת סביב עזה, שמאפשרת לישראל לבצע את חלקה במתן הקלות מבלי לקחת סיכונים מיותרים.
לדברי הגורמים, בית לחם יכולה להיכנס לתכנית "הפיילוט" בהמשך, ו"על הפלסטינים להתחיל במה שהם מסוגלים לעשות". בתחילת השבוע הבא תתקיים פגישה נוספת בין הצדדים.
בראש הצוות הישראלי עמדו ראש השב"כ, אבי דיכטר, וראש אגף תכנון, האלוף גיורא איילנד. מהצד הפלסטיני השתתפו מפקד הביטחון הלאומי בעזה, עבד אל רזאק מג'איידה, מפקד הביטחון הלאומי בגדה, חג' איסמעיל, מפקד המודיעין הכללי הפלסטיני בעזה, אמין אל הינדי, ויועצו של ערפאת לענייני ביטחון, מוחמד דחלאן.
מקורות פלסטינים בבית לחם אומרים ל-ynet כי מפקדי כוחות הביטחון הפלסטינים בעיר קיבלו הוראה להתכונן לקראת קבלת האחריות הביטחונית במקום.
מקור פלסטיני אמר הלילה כי הפלסטינים נאלצו לקבל את תוכנית ה"פיילוט" של שר הביטחון בן אליעזר כי "לא היו לנו הרבה ברירות, כיוון שההנהגה הפלסטינית תחת מצור וגורמים בעולם וגם בעולם הערבי, כגון מצרים וירדן, לחצו עלינו לקבל את התוכנית".

ה"פיילוט" מתקבל

בכירי הרשות, בראשותו של היו"ר ערפאת, קיימו אתמול דיון בתוכנית בן אליעזר, שעיקרה הפסקת האלימות ונסיגה הדרגתית של צה"ל משטחי הרשות. לאחר הדיון אמר השר הפלסטיני, עזאם אל אחמד, שההנהגה הפלסטינית החליטה להסכים לתוכניתו של בן אליעזר לנסיגה ישראלית מהערים תמורת הפסקת הפיגועים. לדבריו, ההבנה עם בן אליעזר היא צעד ראשון לקראת נסיגה ישראלית כוללת מהשטחים שצה"ל כבש לאחר תחילת האינתיפאדה.
הרשות מסרה בהודעה רשמית כי "הוחלט לקבל את תוכניתו הביטחונית של שר הביטחון בן אליעזר. בהודעת הרשות נאמר כי "הרשות הפלסטינית מקווה שתחילת יישום התוכנית והנסיגה מבית לחם תהווה את השלב הראשון בנסיגה ישראלית מיתר הערים הפלסטיניות שישראל כובשת וזאת לקראת נסיגה ישראלית לעמדות שהיה בהן הצבא הישראלי לפני פרוץ האינתיפאדה".
הפלסטינים ציינו כי נותרו עדיין מספר עניינים לא פתורים בין הצדדים, "כמו השבת הציוד, הרכבים, וכלי הנשק של כוחות הביטחון הפלסטינים", וזאת כדי לאפשר להם לבנות מחדש את כוחם.

התנגדות בקרב הפלגים הפלסטינים

בתוך כך, הביעו כל הפלגים הפלסטינים את התנגדותם להבנה הישראלית-פלסטינית. ראש החמאס, הג'יהאד האיסלאמי, החזית העממית לשיחרור פלסטין והחזית הדמוקרטית לשיחרור פלסטין ציינו, בהודעות שהוציאו, כי "הם מתנגדים להבנה הישראלית פלסטינית, וכי למרות הדיבורים וההבנות בין שני הצדדים, ההתנגדות צפויה להמשך עד לסילוק הכיבוש".
גם פיד"א, מפלגתו של שר ההסברה הפלסטיני, יאסר עבד-רבו, חבר בכיר בקבינט הפלסטיני ובצוות המשא ומתן, מתנגדת לתוכנית בן אליעזר. גם בתנועת הפתח, תנועתו של ערפאת, ציינו כי המגעים האלה הם מגעי סרק וכי אין לתכנית שום משמעות, כדבריו של חוסיין א-שייח', מבכירי הפת"ח בשטחים. גדודי אל אקצה, הזרוע הצבאית של הפתח הצטרפה היום להודעות שהודיעו הארגונים האחרים, והודיעה כי היא מתנגדת לתוכנית ולכל הבנה ביטחונית ישראלית-פלסטינית שלא מביאה לנסיגה ישראלית מכל השטחים.
כדי לנסות ולהרגיע את הכוחות הפועלים בשטח, ציינו מרבית הבכירים הפלסטינים כי במסגרת ההבנות לא צפויה הרשות הפלסטינית לעצור פעילים של הארגונים הפלסטינים. הבכירים הצדיקו עמדה זו בטענה כי החוק הפלסטיני במצבו היום לא יוכל לקבל מעצרים פוליטיים.

בהכנת הידיעה השתתף פליקס פריש

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
הציע את בית לחם או לא? בן אליעזר
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
דחלאן. שותף לפגישה
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים