שתף קטע נבחר

אחרי 7 שנים בפוליטיקה: ח"כ בן עמי פורש מהכנסת

השר לשעבר מתפטר מהכנסת במחאה על המשך ישיבתה של מפלגת העבודה בממשלת האחדות. הוא יישאר חבר במפלגת העבודה ועדיין לא ברור אם ישוב לחיק האקדמיה

מחר בבוקר (יום ה') יגיש ח"כ שלמה בן עמי את מכתב ההתפטרות שלו מהכנסת, שבע שנים לאחר שנכנס לחיים הפוליטיים. פרופ' בן עמי פורש לפי שעה מהפוליטיקה, במחאה על המשך חברותה של מפלגת העבודה בממשלת האחדות. התפטרותו תיכנס לתוקף כעבור 48 שעות.
"הפרישה היא החלטה אישית שלו, שאני מצטער עליה", אמר שר התחבורה, אפרים סנה. "הוא אחד האנשים שאני הכי מוקיר. אדם שהשקפותיו החברתיות זהות לשלי ולכן שיתפנו פעולה. אני מקווה שיחזור. לא היה פה כישלון אישי וזו תהיה טעות קשה לצבוע את הדברים בצבע כזה".
במערכת הפוליטית מעריכים כי עדיין מוקדם להספיד את מי שכיהן כשר לביטחון פנים ושר החוץ בממשלת אהוד ברק, והיה מהאישים המרכזיים במשא ומתן המשמעותי ביותר עד היום עם הפלסטינים. למרות שעל פי תיעודים שונים, בעיצומן של שיחות קמפ דיוויד הרגיש בן עמי כי החתימה על הסכם שלום במדשאות הבית הלבן קרובה מתמיד, הסתיימו שיחות הפסגה בכישלון. מאז ועד היום, קפאה הקריירה הפוליטית שלו.
בן עמי אמנם פורש מהכנסת אך לא ממפלגת העבודה וימשיך לכהן כיושב ראש הוועדה המכינה של ועידת מפלגת העבודה, שתתכנס בחודש ספטמבר לדיון חברתי-כלכלי.

סוג אחר של התנהלות פוליטית

בן עמי רשם כניסה מטאורית לחיים הפוליטיים ולמרות ששיכשך במים הציבוריים זמן קצר, ניסה את כוחו בכיבוש היעדים הגדולים מהרגע הראשון. אחרי קריירה אקדמית מרשימה כפרופסור להיסטוריה וכהונה כשגריר מוערך בספרד, החל בן עמי לכתת רגליו בחוגי בית, כנסים וסניפים של מפלגת העבודה.
אחרי שנתיים מאומצות, הוא הצליח ב-1996 להכניס רגל למקום ריאלי ברשימת העבודה לכנסת. כבר מצעדיו הראשונים הציג סוג אחר של התנהלות פוליטית: הוא לא ניסה למנף עצמו בפריימריז באמצעות סיפורים על הילדות במרוקו.
כאשר נבחר אהוד ברק לראש ממשלה ב-1999, הוא בחר לתת לפרופ' בן עמי, איש האקדמיה והדיפלומטיה הגבוהה, את תיק ביטחון הפנים הכוחני, הרחוק כל כך מכישוריו ואישיותו של בן עמי. כך הפך בן עמי לשר האחראי על מהומות אוקטובר 2000, בתחילת האינתיפאדה. 13 אזרחים ערבים שילמו בחייהם בהפגנה פרועה בצפון. בן עמי שילם את המחיר עד כה, במכתב אזהרה מוועדת אור החוקרת את האירועים.

ירש את התיק הראוי

באוגוסט 1999, עם התפטרותו של שר החוץ דוד לוי, ירש ממנו בן עמי את התיק הראוי. התיק הזה הפך אותו לשחקן ראשי ב"הצגת" קמפ דיוויד. השר שמעון פרס, האיש שבעבר חפץ ביקרו של בן עמי וניסה לצרפו למפלגת העבודה בהזדמנויות שונות, לא היה בסביבה. היה זה בן עמי שנשא ונתן, הציג מפות, תיווך בין ברק למדלן אולברייט וביל קלינטון, ודחף בכל כוחו את העגלה במעלה ההר, כשפעמים רבות היא מאיימת לדרוס אותו במורד, בשנותה כיוון.
בן עמי הגיע גם לשיחות טאבה עם הפלסטינים, כאשר ריח חזק של בחירות עומד באוויר והיועץ המשפטי לממשלה מטיל ספק בכשרות המשא ומתן.
כאשר הסתיימו שיחות טאבה בלא כלום, פרצה בערב ראש השנה אינתיפאדת אל אקצה, שגבתה עד כה למעלה מ-600 הרוגים ישראלים; עגלת המשא ומתן, שהגיעה קרוב לפסגה, נשמטה מידי מוביליה הבכירים ודרסה כל מה שפגשה בדרכה. מפלגת העבודה ספגה פגיעה אנושה, ברק נטש את החיים הציבוריים ובן עמי סחב את פציעת קמפ דיוויד כל הדרך חזרה אל הכנסת.
מהכישלון של המשא ומתן הוא חזר פסימי. בראיון ל-ynet, הבהיר בן עמי, כי אין לו אמון ביאסר ערפאת. "גם אם ערפאת יחתום על הסכם, הוא לא יהיה שווה את הנייר שחתם עליו. ערפאת איננו מכבד הסכמים. הוא בנוי על עיקרון התיחמון הנצחי. ערפאת תמיד השתמש במכשיר הטרור והקים מדינת טרור כדי ליצור תשתית להגשמת החלום הפלסטיני", סיכם.
בן עמי שב להיות חבר כנסת, אך לא התעניין בתפקיד שר בממשלת האחדות. מאז בחירות 2000 הוא חבר בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת החוקה של הכנסת, אך נהג להדיר רגליו ממרבית הישיבות בוועדות, והותיר את הרושם שחיי חבר כנסת מהשורה קטנים למידותיו.

החברים למפלגה: "הוא עוד יחזור"

"אני חושב שזו אבידה גדולה גם למפלגת העבודה, גם לכנסת וגם לציבוריות הישראלית", אמר ל-ynet ח"כ אברהם (בייגה) שוחט. "אין ספק שהוא יוצא דופן בין האישים הפוליטיים. הוא עלה ככוכב שביט ולצערי, בנסיבות שנוצרו, הוא גם נעלם במהירות. בתקופה הקצרה שהיה שר בממשלה הוא הסתובב בשדה מוקשים כפול – קיבלנו אינתיפאדה במקום הסכם שלום ואת אירועי אוקטובר, שאותם הוא לא שרד. משיחות איתו אני יודע שזה לא סוף הסיפור. הרבה מאוד תלוי במסקנות ועדת אור ובתוצאות הבחירות הבאות. יש פוטנציאל חזרה".
בישיבות הסיעה של מפלגת העבודה מדי שבוע הוא חזר על כך שמפלגת העבודה שותפה מלאה בכישלון הממשלה. במהלך מבצע "חומת מגן" גרס בן עמי כי עם סיומו, על העבודה לפרוש מהממשלה. "מלכתחילה התנגדתי לישיבה בממשלת האחדות. כל מה שחזיתי התגשם: לממשלה הזו אין תוכנית מדינית והיא אינה יכולה להכריע בפתרון צבאי, אלא על ידי בינאום הסכסוך והפרדה בינינו לבין הפלסטינים", הסביר.
אישים רבים בעבודה ניסו להניא את בן עמי מתאריך האולטימטום שהציב למפלגת העבודה – סוף כנס הקיץ של הכנסת. בראשם היה יו"ר מפלגת העבודה, השר בנימין בן אליעזר, שניסה לרמוז לבן עמי כי מפלגת העבודה תפרוש בעיתוי נכון, שאיננו רחוק כפי שנדמה לו. בן עמי מראש לא הלך על מהלך הצהרתי, ולא ביקש 'שיחזיקו" אותו ולכן הסתכל מגבוה על כל הפעילים שניסו להוריד אותו מהעץ.
בפני בן עמי עומדות מספר הצעות לחזור לחיק האקדמיה והוא מתכונן לכתוב ספר נוסף. מקורביו שוללים אפשרות שיצטרף למפלגה הסוציאל-דמוקרטית החדשה, יחד עם יוסי שריד ויוסי ביילין. "אפילו לבן עמי לא ברור כרגע לאן הוא הולך", מתעקשים במעגל הקרוב לו. "הוא פשוט עוד לא החליט".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
מתפטר במחאה. בן עמי
צילום: חגי אהרון
מומלצים