שתף קטע נבחר

 

פאוול נפגש עם שרים פלסטינים

משלחת הבכירים הפלסטינים נפגשה קודם לכן עם קונדוליסה רייס. שר הפנים הפלסטיני צפוי להיפגש עם ראש ה-CIA טנט. גורמים בישראל טוענים: בארה"ב מאוכזבים מאוד מקצב הרפורמות ברשות ומכך שלא קמים יורשים לערפאת. עריקאת: "ערפאת הוא הנשיא הנבחר של העם הפלסטיני ובלעדיו ישרור תוהו ובוהו"

מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, נפגש הערב (ה') בוושינגטון עם משלחת בכירים פלסטינים.
בראש המשלחת עומד בכיר הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת. כן חברים בה שני השרים שמונו כחלק מתהליך הרפורמות: שר הפנים של הרשות הפלסטינית, עבד אל ראזק יחיא, ושר הכלכלה, מאהר אל-מסרי.
"החלפנו דעות בנושאים ההומניטריים ונושאים אחרים", אמר פאוול בתום הפגישות, "השיחות יימשכו בימים הקרובים ויתמקדו בכמה נושאים".
עריקאת אמר כי "היו לנו שיחות עמוקות שהתרכזו בקטסטרופה ההומניטרית ברשות, ובמסלולים הפוליטי, והביטחוני. 50 אחוז מהילדים הפלסטינים סובלים מתת תזונה, יש סכנה גדולה למגיפות. דנו גם ברפורמות, אך אלה לא יוכתבו לנו על ידי איש. הבטחנו כי אנו מחוייבים לשלום ולהחזרת התהליך המדיני למסלולו. אנחנו מקווים לראות תוכנית פעולה שתגדיר לוח זמנים שתוביל אותנו למדינה פלסטינית".
ברשות הפלסטינית הביעו שביעות רצון מכך שבסיום הפגישה מסרו פאוול ועריקאת הצהרה משותפת. "הדבר מעיד כי ארה"ב ממשיכה לראות בהנהגה הפלסטינית הנוכחית שותפה לתהליך המדיני", אמרו הפלסטינים.
לפני פגישתם עם פאוול נועדו השלושה עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס. "ערפאת לא עלה לדיון בפגישה עם הפלסטינים", אמר דוברה של רייס, "על סדר היום עלתה הדרישה מהפלסטינים לאמץ יותר מוסדות דמוקרטים ולאמץ הנהגה חדשה. "זה היה דיון חיובי. חזרנו על המחויבות שלנו לקידום התהליך ודיברנו באופן כללי על תהליך הרפורמות".

יחיא ייפגש עם טנט

לפני הפגישה עם פאוול אמר שר הפנים הפלסטיני, עבד אל ראזק יחיא, שהוא "מלא תקווה". עוד הוסיף שבימים הקרובים ייפגש עם ראש ה-CIA, ג'ורג' טנט, והוא מקוה שהפגישה מאותתת שארה"ב קרובה לסיום גיבושה של תוכנית להרגעת האלימות בשטחי הגדה ורצועת עזה.
טנט מונה על ידי הממשל האמריקני לגבש תוכנית לצימצום האיום של מחבלים מתאבדים. השר הפלסטיני, המופקד על תיק הביטחון ברשות, סירב להוסיף פרטים עם הפגישה וגם דוברו של טנט לא מסר כל תגובה בנושא.
במסיבת עיתונאים לקראת הפגישה אמר עריקאת שלדעתו, תפקידו של הממשל האמריקני הוא לדחוף את שני הצדדים - הישראלים והפלסטינים - להסכם. "אנו זקוקים למתווך שיערוב לדברים הנאמרים במהלך המו"מ", אמר עריקאת. "בכל מקרה, לא נסכים לפּחות מנסיגה מלאה של ישראל משטחי הגדה, רצועת עזה וחלק מירושלים, כדי לפנות מקום למדינה פלסטינית", הוסיף.
בנוגע לעמדת הנשיא בוש בנושא סילוקו של ערפאת, אמר עריקאת שלא ניתן יהיה להסכים לצעד כזה. "ערפאת הוא הנשיא הנבחר של העם הפלסטיני ובלעדיו ישרור תוהו ובוהו. מאין אתם חושבים שאני מגיע - ממאדים? אני בכיר בהנהגה הפלסטינית של היו"ר ערפאת", התריס עריקאת כלפי העיתונאים. הוא הוסיף כי המו"מ המדיני עם ישראל יחודש רק מהנקודה בה הופסק בשיחות טאבה, לפני הפסדו של ברק בבחירות.
בדבריו ציין עריקאת שכל תחנות המשטרה הפלסטינית נהרסו בפעילות צה"ל בחודשים האחרונים והדגיש ש-6,279 שוטרים פלסטינים נתונים במעצר בישראל וש-3.3 מיליון פלסטינים מצויים ב"בית הכלא הגדול בעולם וסובלים מחרפת רעב", לדבריו.

במרכז הפגישה: "תוכנית פואד"

בפגישה הערב הציגו הפלסטינים בפני פאוול את הסכמתם לקבל את "תוכנית הפיילוט", כצעד לקראת חידוש המשא ומתן. בישיבה אתמול קיבלו בכירי הרשות את התוכנית, שזכתה לכינוי "תוכנית פואד" שעיקרה נסיגה ישראלית מדורגת משטחי הרשות בתמורה להרגעת האלימות. עם זאת, הפגישה הביטחונית אמש שנועדה לקדם את יישום התוכנית, התפוצצה בשל מחלוקת על פרטיה.
גורמים מדיניים בירושלים אמרו שהפלסטינים מבינים שבמלחמה מול האמריקאים בנושא הרפורמות והפסקת הטרור הם הפסידו. "השאלה מבחינתם כעת היא איך למזער את הנזק ואיך למנוע עימות בינם לבין החמאס, שאינו מוכן להניח את נשקו", אמרו הגורמים.
הגורמים אומרים שיש חוסר שביעות רצון בקרב המימשל האמריקני מקצב התקדמות הרפורמות, ומכך שההנהגה החלופית עדיין לא ממריאה. עוד מציינים הגורמים שהפלסטינים מיהרו לקבל את "עזה תחילה" כדי לרצות את האמריקנים, "אך לכולם ברור שהמבחן הוא מניעת פיגועים, ודבר זה עשוי להיות כרוך בעימות עם החמאס או עם הג'יהאד האיסלאמי".

פגישה ראשונה מאז נאום בוש

הפגישה בוושינגטון הערב היתה הראשונה בהשתתפות בכירים פלסטינים מאז נאומו של הנשיא בוש, בו קרא לסילוקו של ערפאת מהשלטון. גם דבריו התקיפים של שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד השבוע מטילים על הפגישה צל כבד. ראמספלד אמר השבוע בפנטגון ש"אין כל ספק בכך שהרשות הפלסטינית היתה מעורבת בטרור, למרות הבטחותיה להעניק ביטחון". עוד אמר: "תחושתי לגבי השטחים הקרויים כבושים היא שהיתה מלחמה. ישראל קראה למדינות השכנות לא להתערב. כולן זינקו פנימה והפסידו הרבה דלא ניידי לישראל, שניצחה בעימות".

משגר שליחים

יועצו של ערפאת, מוחמד דחלאן, נפגש היום (ה') עם שר החוץ הירדני, מרואן מועשר, לשיחת עידכון. ערפאת צפוי לשגר בסוף השבוע שליחים למספר מדינות ערביות, בינהן מצרים וערב הסעודית, במטרה לעדכן גם אותן במגעים עם הצד הישראלי. כמו כן צפוי ערפאת לכנס את הועד המכרזי של פתח לדיון במצב בשטחים ובתוכנית הישראלית.
יצויין כי כל הפלגים הפלסטינים, כולל בכירים בפתח, הביעו את התנגדותם להבנה הישראלית-פלסטינית המתגבשת. ראש החמאס, הג'יהאד האיסלאמי, החזית העממית לשיחרור פלסטין והחזית הדמוקרטית לשיחרור פלסטין ציינו, בהודעות שהוציאו, כי "הם מתנגדים להבנה הישראלית פלסטינית, וכי למרות הדיבורים וההבנות בין שני הצדדים, ההתנגדות צפויה להימשך עד לסילוק הכיבוש".
היום קיבלו אירגוני האופוזיציה את תמיכת סוריה לעמדתם. העיתון הסורי הרשמי "תישרין" קרא לעם הפלסטיני ולפלגים הסירוב השונים להתנגד לתוכנית ולהמשיך באינתיפאדה ובהתנגדות לכיבוש.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציולם רויטרס
מאיפה באתי - ממאדים? עריקאת
ציולם רויטרס
מומלצים