שתף קטע נבחר

מוסד גמילה בלב שכונת מצוקה בנצרת עילית

בלב שכונת מצוקה בנצרת עילית, נמצא בית עץ שוויצרי עם נוף מדהים וסביבה מטופחת. זהו ביתם של אניטה ורנה רולפשטוץ, שהפך בעשר השנים האחרונות למרכז גמילה מסמים. את הנרקומנים אוסף רנה בעצמו מהרחוב, דואג לכל צרכיהם, אוכל, לינה וטיפול רפואי. והכל בהתנדבות

במבט ראשון זה נראה כמו פטה מורגנה. בלב לבה של שכונת מצוקה בנצרת עילית נמצא בית עץ שוויצרי צופה לנוף מדהים עם גינה מטופחת, מזרקות מים נושקות לעצים וחיות מחמד, כלבים, חתולים ותוכי מדבר. מי שנכנס למקום הפסטוראלי מתקשה הלאמין שבעליו, אניטה ורנה רולפשוטץ, הפכו את ביתם למרכז גמילה מסמים בהתנדבות עבור צעירים נרקומנים שנאספו על ידם ברחוב. "לכל אחד יש שיגעון", אמר רנה בחיוך, "וזה השיגעון שלי".
סיפורו של רנה רולפשטוץ, תלוי בעיני המתבונן. מי שיסתכל על הנרקומנים שהוא אוסף ברחובות ומבקש לגמול אותם בתנאי מלון חמישה כוכבים, עשוי לחשוב שהאיש תמהוני על גבול חוסר השפיות. מי שיסתכל על הארוחות שהאיש מכין למטופליו והחדרים המצוחצחים למשעי, יכול להגיע למסקנה שמדובר באדם מיוחד במינו שראוי לפרס על פועלו למען הקהילה. ומי שיסתכל על השלט שתלוי בחדרו 'ישוע מלך המשיח', עשוי לחשוב שהאיש מגדיר את עצמו יהודי משיחי, או סתם מיסיונר שמנצל חולשות בני אדם כדי להמיר את דתם.
לרנה רולפשטוץ לא חשוב מה חושבים האנשים. "נכון שאני יהודי משיחי", הוא אומר, "אבל אני לא משכנע את המטופלים שלי להאמין באמונתי ובכלל איזה אינטרס יכול להיות לי להשקיע כל כך הרבה כסף בנרקומן, רק כדי שיאמין שישו הוא מלך המשיח".
את טטיאנה, בת 22, שעלתה לפני חמש שנים מרוסיה, ומתגוררת בביתם כבר שמונה חודשים יחד עם בנה, לא מעניין במה רנה מאמין. "הייתי מכורה לסמים קשים, הרואין וקוקאין. רנה בא לי מהשמיים הוא פשוט אסף אותי מהרחוב והציל אותי. נתן לי חדר הרבה יותר מפואר מזה של ילדיו שלו, נתן לבן שלי צעצועים ומשחקים, רופא צמוד וגמילה מבוקרת מסמים. אני חייבת לו את חיי".
טטאינה ובנה מתגוררים בדירה יחד עם ארבעה מטופלים נוספים. לכל אחד חדר פרטי ובו מיטה, ספריה, שטיח וטלוויזיה. בסמוך לחדרי המטופלים נמצאים חדריהם של אנדי ודני שני ילדיו של רנה, המשרתים ביחידות קרביות בצה"ל ומגיעים לסופי שבוע בלבד. "התנאים שאנחנו מקבלים הרבה יותר טובים מהתנאים של ילדיו של רנה. יש לנו הכל, כשמגיע הקריז רנה מרגיע עם מסז' ומזמין רופא שנותן כדורי הרגעה. הוא לוקח אותנו לטיפולי שיניים, להסתפר, לקנות בגדים ונעליים, מארגן עבורנו טיולים, סרטים, וכל זה בלי לבקש מאתנו אגורה", הוסיפה טטיאנה.
רנה נולד לפני 68 שנים בשוויץ. בן למשפחה ניצולת שואה, שהחליט לעלות לארץ לאחר שחווה אנטישמיות בבית הספר בו למד. "אני יודע שעם כל החסרונות שיש במדינה, יש יתרון אחד שעולה על כולם, זאת מדינה של היהודים וכאן אף אחד לא יכול להעיז לקרוא לי יהודי מלוכלך".
את הוצאות הגמילה הוא מממן מכספי תרומות שהוא מקבל מגופים ואנשים פרטיים בשוויץ ובגרמניה. "יש לי קשרים ענפים בשוויץ וגרמניה, מכירים את הפעילות שלי. כסף זו לא הבעיה", אומר רנה.
בין המטופלות במרכז הביתי, אנה שקרין, יפהפיה בת 19 שהגיעה למרכז לאחר שהתמכרה לסמים בתל אביב. "הגעתי לארץ במסגרת פרוייקט נעל"ה (נוער עולה ללא הורים). סיימתי לימודים במסלול בגרות וגרתי בקיבוץ עין גדי. בשלב מסוים השתעממתי מהחיים בקיבוץ ויצאתי לתל אביב, מישהו סיפק לי סם וכך החלה ההתמכרות. אני לא יודעת מה היה קורה לי אלמלא הגעתי לפה. אני מניחה שהחיים שלי היו עמוק בתוך הזבל", סיפרה.
למטופלים במרכז שנקרא 'ברית היונה' יש סדר יום קבוע. ארוחת בוקר בשעה 7:20, פעילות גופנית, טיול קצר, ארוחת צהרים, מנוחה, פעילות פנאי וארוחת ערב. בין לבין מוזעק רופא צמוד שמעניק למטופלים שנכנסים לקריז כדורי הרגעה. "שיטת הטיפול שלנו היא לתת למטופל סביבה ביתית ואוהבת לאורך זמן. גמילה יכולה להמשך שנתיים, במהלכה אנחנו מכינים את היציאה לחיים העצמאיים ללא סמים, זה תהליך שלוקח זמן".
אתה מעניק טיפול לרפואי למרות שאינך מוסמך לכך על פי חוק
"אני אישית לא מעניק את הטיפול הרפואי, יש רופא מטעם קופת חולים שנותן את המירשם לתרופות, אני רק נותן את החום, האהבה והתנאים הפיזיים המתאימים".
מאיפה הכסף?
"אני מקבל תרומות מחו"ל לצורך הפעילות, סך הכל לא מדובר בסכומי כסף גדולים מאוד, כמו שאת רואה אנחנו חיים בצניעות ומסתפקים במועט".
אתה אוסף נרקומנים מהרחוב ומכניס אותם לביתך ולמשפחתך. יש בכך לא מעט סיכון
"ממש לא. נרקומן זה אדם שנסיבות שונות בחייו הפכו אותו תלוי בסמים, הוא לא הבעיה אלא הסמים הם הבעיה. סך הכל מדובר באנשים נפלאים והם עוזרים לי המון".
כמה מטופלים גמלת עד עכשיו?
"אני עוסק בפעילות הזאת למעלה מעשר שנים ומעולם לא ספרתי את המטופלים. צריך לעשות חישוב כל מחזור הוא שנתיים, ובכל פעם יש חמישה שישה מטופלים".
אתה פועל באופן עצמאי, לא חשבת להפוך את הפעילות לממסד?
"עכשיו אני מנסה להקים עמותה אבל אני לא מאמין במימסד. תסתכלי מה קורה היום בלשכת הרווחה. יש המון ביורוקרטיה ותכל'ס אין טיפול. אני מעדיף מטופלים נקיים ובריאים ופחות ניירת עם קשקושים".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנרקומנים מגיעים ל"בית היונה" מהרחוב ונקלטים במוסד גמילה בתנאי 5 כוכבים
מומלצים