שתף קטע נבחר

למען האזרח הקטן

מהי תביעה קטנה, איפה תובעים, מי רשאי לתבוע ואיך עושים את זה; 9 שאלות 9 תשובות וטיפ אחד על בית המשפט לתביעות קטנות

לא פעם מוצא עצמו כל אחד מאיתנו במצב בו חברות, גופים מסחריים וספקי שירות מנצלים את כוחם או את תמימותנו ומספקים לנו מוצרים או שירותים גרועים - ביודעין או שלא ביודעין. לא תמיד אותם גופים גם מוכנים לתקן את המוצר או השירות הקלוקל, והאזרח ששילם במיטב כספו נותר חסר אונים.

בדיוק בשביל זה קיים בית המשפט לתביעות קטנות.

1. מהו בית משפט לתביעות קטנות?

בית משפט לתביעות קטנות הוא בעצם בית משפט לכל דבר, שייחודו בכך שאזרחים (יחידים בלבד, לא חברות, תאגידים או עיריות) יכולים לתבוע בהליך קצר יחסית גופים מסחריים, שלדעתם עשו להם עוול צרכני.

מטרתו של בית משפט זה, היא לאפשר לכל אזרח, בדרך פשוטה וקצרה, להגיש תביעות בסכומים נמוכים יחסית (על גובה הסכום נפרט בהמשך), הן בסכסוכים בין אדם לאדם והן בסכסוכים בנושאי צרכנות ומתן שירותים. למעשה, מדובר בשירות לאזרח, שנמנע או אינו יכול מלהגיש תביעה רגילה, בעיקר עקב העלות הגבוהה והמורכבות הרבה של ההליכים בבית משפט רגיל

ייחודו של בית המשפט לתביעות קטנות, הוא בכך שהתובע והנתבע מייצגים בדרך כלל את עצמם (ללא עורך דין), והדיונים עצמם מהירים.

2. היכן ממוקמים בתי המשפט לתביעות קטנות?

בתי משפט לתביעות קטנות פועלים בסמוך לבתי משפט השלום ברחבי הארץ (כמעט בכל מקום בו פועל בית משפט שלום פועל גם בית משפט לתביעות קטנות). לתובעים, אגב, עדיף לפנות לבתי משפט הסמוכים למקום מגוריהם.

3. מהו הסכום המקסימלי להגשת תביעה קטנה?

הסכום המקסימלי כיום להגשת תביעה קטנה הוא 17,800 שקל, כאשר זה מתעדכן מעת לעת על פי צו של שר המשפטים. ואולם, מותר גם לתבוע החלפת מוצר, תיקון של מוצר או ביטול עסקה, ובתנאי שערך התיקון או שווי המוצר אינו עולה על הסכום המקסימלי.

אם ערך התביעה עולה על הסכום המקסימלי, לא ניתן לפצלה לשניים, ועל התובע לוותר על הסכום העודף, או לתבוע את כל הסכום בבית משפט השלום.

4. את מי אפשר לתבוע?

הנתבע צריך להיות אדם או תאגיד, כאשר אם מדובר בחברה יש לציין את השם המדויק, כולל "בע"מ" בסוף השם. יש להקפיד מאוד גם על רישום כתובתו המלאה של הנתבע. פרט חשוב נוסף, הינו שמותר לתבוע כמה נתבעים ביחד באותו נושא.

5. איך תובעים?

כדי לפתוח בהליך תביעה יש למלא טופס כתב תביעה, אותו ניתן לקבל במזכירות בית המשפט לתביעות קטנות. לתביעה יש לצרף מסמכים הנוגעים אליה, כגון חשבוניות, התכתבויות, הערכות מומחים וכדומה. את כתב התביעה יש להגיש למזכירות בית המשפט בשלושה העתקים. אם יש יותר מנתבע אחד יש לצרף העתק נוסף על כל נתבע.

לאחר שמילאתם את הטופס תשלח מזכירות בית המשפט העתק לכל נתבע, בצירוף הזמנה לדין, בה מוזמן הנתבע להגיש כתב הגנה בתוך 15 יום, וכן להתייצב למשפט ביום ובשעה שנקבעו בהזמנה לדין. נתבע שאינו מגיש כתב הגנה או שאינו מופיע למשפט - יפסיד במשפט.

בפני הנתבע, אגב, עומדת האפשרות להגיש תביעה שכנגד.

6. האם התביעה עצמה עולה כסף?

כן. התובע צריך לשלם לבית המשפט אגרה של 1% משווי התביעה (לדוגמה, אם הגשתם תביעה על הסכום המקסימלי - 17,800 שקל, יעמוד סכום האגרה על 178 שקל). בכל מקרה, סכום האגרה לא יפחת מ-50 שקל. כמו כן, יש לשלם אגרת פרוטוקול של 37 שקל.

7. כיצד מתנהל המשפט?

המשפט מתנהל לפני השופט בצורה לא פורמלית. התובע והנתבע אינם רשאים להיות מיוצגים ע"י עורך דין, ורק במקרים מיוחדים אפשר לבקש מהשופט להיות מיוצג על ידי מי שהוסמך לשם כך (לאו דווקא עורך דין). אם שני הצדדים מסכימים, השופט רשאי לדון בתביעה כבורר ואז קביעתו תהיה סופית ולא ניתנת לערעור. על החלטת שופט "רגילה" ניתן לערער.

8. איך מערערים?

כדי לערער על פסק דין של ביהמ"ש לתביעות קטנות, צריך לקבל רשות של בית משפט מחוזי. את בקשת הערעור צריך להגיש בתוך 15 יום מפסק הדין.

9. זכיתי במשפט כתובע, אבל הנתבע לא משלם. מה לעשות?

אם פסק בית המשפט לזכותכם והנתבע מסרב לשלם, אתם יכולים לפנות ללשכת ההוצאה לפועל שבבית המשפט, עם העתקים מאושרים של פסק הדין. במקרה כזה, ההוצאה לפועל היא שתפעל לגביית הסכום בו זכיתם.

טיפ לסיום

בכל מקרה, לפני שמגישים תביעה קטנה, המלצתנו היא לגשת לבית המשפט הקרוב למקום מגוריכם, לצפות במשפט וללמוד כיצד מתנהל הדיון המשפטי. פרט נוסף שכדאי לזכור, הנו שעל המערכת המשפטית בארץ מוטל עומס רב ועד שיחל ההליך המשפטי עלול לחלוף זמן רב.


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
אולם בית משפט. כדאי לצפות במשפט לפני שפונים
צילום: זום 77
מומלצים