שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: תואר דתי שווה לתואר אקדמי

פרסום ראשון: ח"כ זבולון אורלב ביצע תרגיל פרלמנטרי בוועדת החינוך: הוא העביר את הצעתו, לפיה תואר תורני יהיה שווה לתואר אקדמי (כולל הטבות בשכר...) והתעלם מהערכת האוצר כי מדובר בהפסד של עשרות מיליוני שקלים למשק. אורלב: "האוצר מציג תמונה מעוותת כדי לסכל את החוק. לאורך כל הדיונים הרגשתי ממשרדי ממשלה רוח המתייחסת לדתיים כאל אזרחים סוג ב"

האם תואר דתי יהיה שווה במשמעותו לתואר של מוסד אקדמי? בעקבות "תרגיל" שביצע אתמול (ד') חבר הכנסת זבולון אורלב מהמפד"ל, ייתכן מאוד שזה יקרה - והעלות למשק הישראלי תהיה עשרות מיליוני שקלים.
אתמול אושרה סופית לקריאה ראשונה הצעת החוק של ח"כ אורלב, על פיה יזכו תלמידים הלומדים במוסדות תורניים לתארים הזהים במשקלם לתארים אקדמאים. על פי הצעתו של אורלב, תוקם רשות מיוחדת, שתוסמך להעניק תארים אלו עבור לימודים תורניים גבוהים.
ועדת החינוך של הכנסת דנה אתמול בשאלת עלותה של התוכנית. כזכור, לאחרונה התקבלה בכנסת החלטה כי לא יעברו במליאה הצעות חוק פרטיות שעלותן מעל חמישה מיליון שקלים. יו"ר הוועדה, זבולון אורלב, החליט לעשות "תרגיל": הוא ניצל את העובדה שמתוך 16 חברי הוועדה הגיע לדיון רק ח"כ אחד (הרב יהודה גלעד ממימד), והעביר "ברוב קולות" החלטה שדחתה את ההערכה התקציבית של האוצר. על פי החלטת הוועדה, נקבע כי עלות מימוש החוק היא פחות מ-5 מיליון שקלים. החוק אושר לפני כחודש לקריאה ראשונה ברוב של שבעה חברי כנסת נגד ארבעה.
נציג האוצר אורי שוסטרמן, שנכח בדיון, היה המום: ההערכה שלו היתה שונה לחלוטין, ואמדה את העלויות התקציביות של החוק בסכום של כ-11 מיליון שקלים להקמת מנגנון הרשות, אליהם יתווספו עשרות מיליוני שקלים כתוצאה מהעלאות השכר הניתנות לבעלי תארים אקדמאים בשירות הציבורי.
שוסטרמן טען כי עלויות השכר הנוספות הניתנות לבעל תואר בוגר בשירות הציבורי (בגין התואר עצמו ובגין גמולים נלווים) נאמדות בכ–700 שקלים לחודש בממוצע (כולל עלויות המעביד), כך שאפילו בהערכה זהירה, לפיה יזכו בתואר רק כ-5000 עובדים דתיים במגזר הציבורי, מדובר בעלות שנתית הנאמדת ב–40 מיליון שקלים. נציג האוצר ביקש לעצור את קידום ההצעה בכנסת והביע חשש כי "פתיחת צוהר אקדמי לכאורה, שבצידו תמריץ כלכלי, מביא במהרה לשטף גדול של עלויות שכר".
בנוסף, הזכיר כי האישור לקבלת תארים על ידי שלוחות חו"ל הביא לידי תוספות שכר משמעותיות מאוד במגזר הציבורי. וכי בשנת 2001 עלויות השכר הנוספות הנגזרות מתארי השלוחות הגיעו ללמעלה מ-100 מיליון שקלים במגזר הציבורי.

אורלב: מתייחסים לדתיים כאל אזרחים סוג ב'

ח"כ אורלב אמר ל-ynet כי החוק המוצע "ייתן ביטוי להכרה ממלכתית של לימודי התורה במדינת ישראל וייתן אפשרות לטובי המוחות של החינוך התורני להשתלב בשוק העבודה האזרחי בצורה שיוויונית". בתגובה לטענות האוצר, אמר אורלב כי "החוק נועד לתת הכרה ללימודים תורניים גבוהים לאחר מבחנים ועבודות שאושרו בידי רשות סטוטורית שתוקם על ידי הממשלה".
לטענת אורלב, "התואר התורני אינו מקביל בשום צורה ואופן לתואר אקדמי ואינו מקנה בשום צורה ואופן הטבות שכר או תנאי שכר". הוא מאשים כי "האוצר, כדי לסכל את החוק, מצייר תמונה מעוותת שאין לה כל יסוד בנוסח החוק ואין לה כל בסיס בסעיפי החוק. אני מצטער לומר שלאורך כל הדיונים, הרגשתי מצד האוצר, המשפטים, ומשרדי ממשלה נוספים רוח המתייחסת לדתיים כאל אזרחים סוג ב', שיש תמיד לחשוד בהם בכוונות זדוניות כאילו כוונתם היא להשיג תוספת שכר".

לפיד: חוק לא מוסרי

יו"ר שינוי, ח"כ יוסף (טומי) לפיד, אומר ל-ynet כי "העובדה שח"כ זבולון אורלב העביר בגניבה הצעת חוק להכרה בתארים תורניים כתארים אקדמיים לצורך העלאת שכר, מעידה כאלף עדים על מידת המוסריות שבהצעה הפסולה הזו". לדבריו, "את התארים האלה יכולים להעניק בכל ישיבה, ללא פיקוח ציבורי, כך שלמעשה תינתן לרבנים הסמכות להעלות משכורות לכל מקורב. אין זה אלא שלאוניברסיטת לטביה יתווספו עכשיו ישיבות ליטאיות, לצורך גזילת קופת הציבור".
ח"כ יהודית נאות (שינוי), אמרה כי זבולון אורלב פעל בצורה "שערורייתית" כהגדרתה, וביצע מחטף בפגרת הקיץ. "אני מתפלאת שהוא עושה מחטף בפגרה. ישבנו כבר שש ישיבות על הצעת החוק שעלותה יותר מ-20 מיליון שקל והיא נוגדת את החוק שעבר בכנסת להגבלת החקיקה הפרטית. האוצר מתנגד לכך, האוניברסיטאות. לא ייתכן שכל אחד שהוא תלמיד פיקטיבי יהיה לו תואר המקביל ל-BA. זה יהיה המסמר האחרון בארון של הלימוד האקדמי. אם חוק כזה יעבור, כל מיני דירקטוריונים וחברות יוכלו לקבל אנשים שלמדו בכוללים, בטענה שיש בידם תארים אקדמיים".

בהכנת הידיעה השתתפה סמדר שמואלי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הכנסת
אורלב. רק 5 מיליון?
אתר הכנסת
מומלצים