פרשת הספינה: איראן מכחישה קניית חלקי הנשק
האם זו "פרשת מנבר" חדשה? שלטונות גרמניה דיווחו לישראל כי מטען צבאי של רפידות לזחלי משוריינים היה מיועד להגיע לאיראן דרך נמל המבורג. את המטען העבירו סוחרי נשק ישראלים באוניה "צים אנטוורפן". עורך דינו של בעלי החברה הישראלית: הכל נעשה כחוק, הוא לא יתבטא בעניין וזאת בהוראת הרב שלו. גורם ביטחוני ל-ynet: משרד הביטחון נכשל כישלון חרוץ, אסור היה לתת להם שוב ושוב לסחור בנשק
איראן מכחישה הבוקר (יום ה') כי ניסתה לקנות חלקי נשק מישראלים.
בהודעה רשמית של דובר איראני שפורסמה בסוכנות הידיעות הצרפתית נמסר כי "המידע אינו הגיוני. אין לנו קשר מדיני או כלכלי עם ישראל". הדובר ציין כי איראן אינה מכירה במשטר בישראל.
גורם בכיר במשטרה אמר ל-ynet הבוקר כי הוא מעריך שהישראלים המעורבים בפרשת מכירת הציוד הצבאי לאיראן ייעצרו בקרוב לחקירה בארץ. במשטרה יוקם צוות חקירה מיוחד ואת החקירה המורכבת ינהל רב פקד צביקה גלבר, שכבר ניהל בעבר חקירות נגד שני החשודים בפרשה. האוניה שמכילה את הציוד הצבאי הגיעה הלילה להמבורג.
חשיפת הפרשה
שליחת הספינה התגלתה על ידי אנשי המכס הגרמני שגילו אמש שציוד צבאי ישראלי מיועד להגיע לאיראן דרך נמל המבורג. החשד הוא כי החברה הישראלית P.A.D., בבעלות אביחי ויינשטיין, בן 34, סוחר נשק מנתניה, אחראית להעברת הציוד בעסקה מתוחכמת למדינת אויב. ההערכה במשטרה היא כי גם גיסו ושותפו של ויינשטיין, אלי כהן, בן 52, שותף לפרשה.
עורך דינו של ויינשטיין, חיים משגב, אמר ל-ynet בעקבות הפירסום: "הכל נעשה כדין וההיתרים הם כחוק. מרשי אינו יכול להוציא סיכה מהארץ ללא אישור משרד הביטחון. הוא מכר את הציוד לחברה תאילנדית ואין שום דרך לדעת לאן זה הולך בסוף. כל הכסף הועבר בהעברות בנקאיות חוקיות. מי שמנסה לרחוץ עכשיו בניקיון כפיו זה משרד הביטחון, שנתן אישור לחברה התאילנדית". עו"ד משגב הוסיף כי אביחי ויינשטיין נמצא בארץ, אך הוא מסרב לדבר וזאת בהוראת הרב שלו.
ועם זאת, בכיר במערכת הביטחון אומר ל-ynet כי מוזר הדבר שויינשטיין וגיסו כהן, שכבר היו מעורבים בעבר בפרשיות שנחקרו במשטרה - קיבלו שוב ושוב אישור ממשרד הביטחון לסחור בנשק. "משרד הביטחון נכשל כשלון חרוץ", טוען הגורם.
האם כהן וויינשטיין עשו תרגיל?
על פי הפרטים שנודעו ל-ynet, גילו הגרמנים כי מדובר בעסקה סיבובית, שבסיומה היה הציוד הישראלי אמור להגיע לנמל בנדר-עראס שבאיראן. וכך זה התבצע: החברה הישראלית לסחר בנשק P.A.D, שבבעלות ויינשטיין, רכשה את הציוד, רפידות של זחלים למשוריינים. הציוד אוחסן בשתי מכולות בספינת "צים-אנטוורפן" שיצאה לנמל המבורג בגרמניה. שם היה הציוד אמור לעבור לידיה של חברה גרמנית.
על פי תעודת המשלוח של החברה הישראלית, שאושרה על ידי סיב"ט (האגף לסיוע ביטחוני במשרד הביטחון) היה הציוד אמור להגיע לתאילנד. אולם שלטונות המכס הגרמנים קיבלו מידע לפיו החברה הגרמנית מתכוונת לשנות את תעודות המשלוח ולספק אותו לאיראנים. השאלה הגדולה היא - האם ידעו הישראלים בחברת P.A.D. כי הציוד הצבאי יגיע למדינת אויב?
אביחי ויינשטיין, בעל החברה, היה כבר מעורב בעבר בעסקאות נשק שנחקרו במשטרה: לפני כתשע שנים נעצר גיסו ושותפו אלי כהן בארה"ב על חשד להעברת מנועי נגמ"שים לאיראן. לפני כשנתיים נעצרו כהן וויינשטיין בחשד שתיכננו למכור נגמ"שים משופצים מסוג "לינקס" מצה"ל לאיראן. על פי החשד, ניסו "להלבין" את העסקה באמצעות חברה בלגית. בתום חקירה נרחבת ב-10 מדינות העבירה היחידה הבינלאומית לחקירת פשעים בינלאומיים המלצה להעמיד את ויינשטיין וכהן לדין, אולם בפרקליטות התברר כי יתקשו להשיג עדויות - וכתב האישום בוטל. עם זאת, כהן לא זכה עוד לקבל היתר מיוחד ממשרד הביטחון, לפיכך עבר שותפו ויינשטיין "לנהל את העסק" והשיג אישור מחודש.
הבכיר במערכת הביטחון טוען בשיחה ל-ynet כי מדובר למעשה בתרגיל שביצעו כהן וויינשטיין, שהמשיכו לנהל יחדיו את החברה אך ויינשטיין שימש כ"כיסוי" בשל עברו הבעייתי של כהן. "משרד הביטחון פישל", טוען הגורם, "הוא המשיך לתת להם אישורים לייצא נשק. מספיק להיכנס למשרד שלהם כדי לראות שכהן מנהל את העסק גם כיום וויינשטיין יושב בצד".
גורמים בכירים במשטרה אמרו ל-ynet כי חברת P.A.D. מוכרת "במישור המודיעיני" היטב במשטרה. הם הוסיפו כי העברת ציוד צבאי דרך תאילנד היא "נתיב מקובל" של סוחרי הנשק.
משרד הביטחון: הם אמרו שזה לתאילנד
במשרד הביטחון אישרו את הידיעה, והוסיפו כי מדובר במטען שכלל כריות גומי לחוליות זחלי נגמ"ש שיוצרו בישראל. "החברה קיבלה ממשרד הביטחון היתר ייצוא כחוק, תוך הצהרה שהמשתמש הסופי הינו תאילנד, ואולם שלטונות המכס הגרמנים הודיעו למשרד הביטחון כי היעד הסופי הוא איראן", נמסר ממשרד הביטחון.
עוד נאמר כי ישראל אוסרת על מכירת ציוד לחימה וחלקי חילוף לאמצעי לחימה מכל סוג שהוא לאיראן - והנושא הועבר לחקירת המשטרה. בישראל ממתינים עדיין למידע נוסף מגרמניה, ובינתיים קיבל גם השב"כ התרעה בנושא. ביממה הקרובה יעבירו המכס הגרמני ושירותי הביטחון המקומיים מידע למשרד הביטחון על ממצאי החקירה שלהם. בישראל נפתחה בדיקה לבירור נסיבות תפיסת האונייה.
הידיעה בנושא התקבלה באמצעות האי-מייל האדום