שתף קטע נבחר

"הנפנו דגל אדום לערפאת"

כך אומר ל-ynet חבר במועצה המחוקקת, שנתנה סטירת לחי פוליטית לערפאת ושלחה אותו להרכיב מחדש ממשלה, בדרך לבחירות בינואר. למרות שביעות הרצון הרבה בישראל, בשטחים סבורים כי בכך ניתן ביטוי לרצונו של הרחוב ב"תשובות ברורות" לגבי המשך הדרך - ואין בכך איתות להיחלשותו של ערפאת. האם ה-11 בספטמבר 2002 אכן יייזכר כ"רעידת אדמה" ברשות?

האם התחוללה ברשות הפלסטינית טלטלה של ממש נגד מנהיגותו של יאסר ערפאת? האם התרסק פוליטית, כפי שמעוניינות ישראל וארצות הברית? "ההצבעה במועצה המחוקקת היתה דגל אדום בפרצופיהם של ערפאת ואלה הסובבים אותו", אומר הלילה (יום ה') ל-ynet חבר במועצה.
לדבריו, ההצבעה נגד עמדת ערפאת היתה אחת מפירות האינתיפאדה, "שכן לאינתיפאדה יש מטרה נוספת שלא מדברים עליה והיא ביצוע חריש עמוק בתוך הרשות הפלסטינית, מוסדותיה ודרך התנהלותה - ולא רק סיום הכיבוש". חבר המועצה ציין כי יש לשים לב לכך שמרבית חברי הפתח הצביעו נגד עמדת ערפאת - משום שזהו הלך הרוח ברחוב. "סוף סוף מתחיל הרחוב הפלסטיני להשפיע, ובפעם הראשונה, דעת הקהל הפלסטינית משפיעה על החלטה פוליטית ברשות הפלסטינית", הוא אומר בסיפוק.
בישראל הביעו שביעות רצון רבה ממפלתו הפוליטית של ערפאת, שביעות רצון שהתבטאה בין היתר בדבריהם של ראש אמ"ן האלוף פרקש ושר הביטחון בן אליעזר. ראש אמ"ן אף אמר כי מדובר ב"אי אמון ראשון ומפורש של הפלסטינים בערפאת". ברשות הפלסטינית מודעים לתדמית שנוצרה ומנסים כעת להפחית מהשלכותיה של הצבעת המועצה המחוקקת.

"זה שיא לדמוקרטיה הפלסטינית"

מה אכן התרחש? המועצה הצביעה ברוב של 51 תומכים מול 17 מתנגדים נגד עמדת ערפאת, ותבעה להציג להצבעת אמון את כל חברי הממשלה, ולא רק את חמשת השרים החדשים. כשהריחו בלשכת ערפאת כי הרוח נושבת נגדם, נאלצו להודיע על התפטרות כל השרים והליכה לממשלת מעבר - כדי למנוע מפלה מבישה לראיס.
חבר המועצה המחוקקת חאתם עבד-אל קאדר, מראשי התנזים של הפתח בגדה, אומר כי למרות זאת אין מקום להספיד את ערפאת. לדבריו, ההצבעה באה במסגרת המשחק הדמוקרטי באיזון הכוחות בין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת. עם זאת הוא מודה כי אי אפשר להתכחש לעובדה שזוהי הפעם הראשונה שיו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת אינו מצליח לכפות את עמדתו על אנשי תנועתו, הפתח. לדבריו, הדבר הגיע באיחור. "למרות עמדת המועצה, ולמרות הצבעת אנשי הפתח, הרי שהדבר בא ארבע שנים מאוחר מדי. במשך כל התקופה הזו הייתה המועצה משותקת ורק כעת היא הביעה את רצונה ליטול חלק במשחק הפוליטי והדמוקרטי הפנים פלסטיני".
עבד-אל קאדר מעריך כי לא צפויים שינויים מרעישים בממשלה החדשה שערפאת יכונן בימים הקרובים, אולם לדבריו, לא צפויה הממשלה הזו לשחק תפקיד מרחיק לכת בשלושת החודשים שנותרו עד לבחירות.
גם שר התקשורת הפלסטיני, עימאד אל-פלוג'י, אומר, שאלה בישראל המדברים על כך שה-11 בספטמבר 2002 היה יום כשלונו של ערפאת, מפרשים לא נכונה את הסיטואציה. "זה היה אחד מימי השיא של הדמוקרטיה הפלסטינית, ומצבו של ערפאת איתן. לאחר ההצבעה, הגיעו כל חברי המועצה אל ערפאת, לומר לו שהם מביעים אמון מלא בו ובמדיניותו". פלוג'י אומר כי להערכתו בתוך שבוע ימים ירכיב ערפאת ממשלה מקצועית . "ערפאת עצמו הודיע על הבחירות והוא עצמו דיבר על הצורך בהפרדת הרשויות ובהעמקת הדמוקרטיה ושלטון החוק, כך שאין כאן שום הבעת אי-אמון בערפאת".

"רוצים מערפאת תשובות ברורות"

ההערכה בשטחים היא כי תנועת הפתח ומרבית חברי המועצה האחרים לא היו מסוגלים לתת אמון בממשלה, שלא עמדה לבצע כל שינוי ברשות הפלסטינית והשאירה את כל הדיבורים על רפורמה ריקים מתוכן. מקורות בשטחים מעריכים כי ערפאת ייאלץ להתחשב כעת בגורמי הפנים ברשות הפלסטינית ובפתח במהלך הרכבת הממשלה החדשה. ברשות הפלסטינית ינסו בימים הקרובים להוכיח כוחו הפוליטי של ערפאת לא נחלש וכי ההצבעה נגדו לא הושפעה מההתבטאויות בוושינגטון ובירושלים על הצורך להחליף אותו.
חבר המועצה ששוחח עם ynet מעריך כי עדיין מוקדם לדבר על היחלשות במעמדו של ערפאת, אולם לדעתו ההצבעה היא מסר לראיס ולפיו עליו "להיפטר מכל המושחתים שנמצאים סביבו". המסר הוא גם בדרך ההתנהלות מול ישראל ודרך ניהול האינתיפאדה. "העם הפלסטיני רוצה תפיסה ברורה ומדיניות ברורה. הוא רוצה לדעת האם הרשות בעד המגעים עם ישראל או נגדם, האם הרשות משתפת פעולה בתחום הביטחוני עם ישראל או האם הרשות מגנה על האינטרסים של העם הפלסטיני". מבחנו של ערפאת, בתקופה הקרובה, יהיה לספק את התשובות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ערפאת. סטירת לחי פוליטית
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
המועצה. גם בפתח הצביעו נגד
צילום: רויטרס
צילום: גלי תיבון
עבד אל-קאדר. 4 שנים מאוחר מדי
צילום: גלי תיבון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
פלוג'י. שיא לדמוקרטיה
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים