שתף קטע נבחר

עיראק: ישראל תותקף בצורה קשה אם תסייע לאמריקנים

"ישראל תסבול ממתקפה בלתי נשכחת אם תסייע לאמריקנים", אמר שר המסחר של עיראק. פרס בארה"ב: אי אפשר לברוח מהחלטה על מתקפה. בוש: נציב לסדאם אולטימטום של "ימים ושבועות"

שר המסחר של עיראק, מוחמד צלאח, אמר הלילה (שבת) כי ישראל תותקף בצורה קשה אם תחליט להצטרף למתקפה האמריקנית על ארצו. "ישראל תסבול ממתקפה קשה ובלתי נשכחת אם היא תתערב במתקפה האמריקנית על עיראק", אמר השר בראיון לעיתון באיחוד האמירויות הערביות.
המסר התקיף של עיראק נאמר בעקבות דבריו אמש של שר החוץ שמעון פרס לארה"ב, כי לא ניתן לברוח מהחלטה על התקפה בעיראק.
בשיחות שניהל בוושינגטון עם בכירי הממשל, ציין השר פרס כי ישראל מודעת לכל שעיראק עלולה להגיב בירי טילים לעברה, אם ארה"ב תתקוף אותה. "אנחנו מוכנים לקחת את הסיכון", אמר פרס בוושינגטון, שם הוא נועד הלילה עם סגן הנשיא, דיק צ'ייני וכן עם היועצת לבטחון לאומי, קונדוליסה רייס.
פרס אמר כי: "על ידי בריחה ממה שצריך לעשות אתה הופך את המצב לגרוע יותר". כל החלטה שתשאיר את סדאם ללא פיקוח, תהיה בגדר אותה טעות שביצעה אירופה ב-1939 מול היטלר". לדבריו, החלטה של אירופה להתעמת עם היטלר יכלה למנוע את מלחמת העולם השנייה ולהציל את חייהם של מיליוני בני אדם.

פאוול: נדרוש מהאו"ם לקבל החלטה קשה בעניין עיראק

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר אמש (ו') כי קיים "ספק רב" בכך שסדאם חוסיין ייענה לדרישות האו"ם. בשיחה עם עיתונאים הביע בוש תקווה, שנשיא עיראק יכבד את החלטות האו"ם, וציין כי בכוונתו לדרוש שיוצב לו אולטימטום לעשות כן. "אני מדבר על ימים ושבועות, לא חודשים ושנים", אמר הנשיא.
מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, החל אתמול במסע שכנוע נמרץ בקרב נציגי החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם. ארה"ב מעוניינת שרוסיה, סין וצרפת יצטרפו לארה"ב, ולתומכת היחידה שלה עד כה - בריטניה, באימוץ החלטה המציבה בפני סדאם קו אדום: התחל בפירוק נשק או שתישא בתוצאות.
פאוול אמר לשרי החוץ של האיחוד האירופי כי ארה"ב תדרוש מהאו"ם לקבל החלטה קשה בעניין עיראק. הוא הוסיף שבוש שומר לעצמו את הזכות לצאת לפעולה חד צדדית.
שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון הסכימו כי עליהן לקבוע מועד לביצוע הדרישה שפקחי האום יחזרו לעיראק.
ארה"ב דורשת שבמועצת הביטחון תתקבל החלטה שתעניק לפקחי האו"ם חופש פעולה רב יותר מבעבר וגישה חופשית לכל מידע רלוונטי, כדי להציג הוכחות חותכות בסוגיית הימצאותו בעיראק של נשק להשמדה המונית, או מאמצים לפתח נשק שכזה. פאוול ביקש להבטיח שחברות המועצה לא ינצלו את סמכותן להטיל וטו על החלטה שכזו.

עיראק: יש לנו ניסיון רע עם הפקחים

סגן ראש ממשלת עיראק, טארק עזיז, אמר כי עיראק דוחה את דרישתו של נשיא ארה"ב לחזרתם ללא תנאים של פקחי האו"ם לעיראק. לדברי עזיז, "חזרתם של הפקחים ללא תנאים לא תפתור דבר. יש לנו ניסיון רע מאוד עמם".

פקיד בכיר: ארה"ב לא תמתין עד שסדאם יתרצה

בתוך כך אומר פקיד בכיר בממשל האמריקני שאין סיכוי שסדאם חוסיין יחליט לשתף פעולה עם האו"ם ויאפשר לפקחי הנשק לבצע את עבודתם כפי שדרשו ארה"ב והאו"ם. הפקיד אמר שאין שום סיכוי גם למשא ומתן עם סדאם בנושא הזה. "זהו אינו מצב בו סדאם אינו יודע מה מצפים ממנו", אמר הפקיד, "ולכן גם איננו מצפים שגיבוש ההחלטה במועצת הביטחון תארך זמן רב". הפקיד הדגיש שגם ארה"ב לא מתכוונת להמתין זמן רב עד שעיראק תציית להחלטות מועצת הביטחון.

ארה"ב: הדמוקרטים לא מתחייבים לתמוך בתקיפה

אלא שלמרות הניסיונות לגבש חזית בינלאומית מאוחדת נגד עיראק, דווקא בתוך ארה"ב מתנהל וויכוח בין הרפובליקנים והדמוקרטים לגבי אופי הפעולה הדרושה וסיבותיה.
ה"ניו יורק טיימס" דיווח אתמול שהסנטור הרפובליקני ג'ון מקיין הביע תמיכה בקריאת הנשיא בוש להתחמש לקראת עימות עתידי. הוא העריך שפעולה צבאית תתרחש עוד לפני הבחירות לקונגרס, בנובמבר ואמר: "אני משוכנע שהמעורבות הצבאית לא תהיה קשה. היא עלולה לסכן את ביטחונם של אזרחים אמריקאיים, אך סדאם חוסיין חלש בהרבה משהיה ב-1991".
מנגד, המפלגה הדמוקרטית, השולטת בסנאט, מהססת. הסנטור טום דאשל הביע דאגה לגבי המניעים הפוליטיים של הרפובליקנים בנושא, וה"פוליטיזציה של הסוגייה העיראקית", לדבריו. דאשל הטיל ספק בכך שפעולה צבאית נגד עיראק תחתור תחת הטרור באפגניסטן, אחד מיעדיו המוצהרים של הנשיא בוש. הוא גם הביע דאגה לגבי מנהיגות חלופית בעיראק לאחר שחוסיין יסולק. דאשל הדגיש שהמפלגה הדמוקרטית אינה מוכנה להתחייב לתמוך בהחלטה למלחמה עד ששאלות אלה לא יזכו לתשובה הולמת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: cnn
בוש. סימן את הדרך
צילום: cnn
צילום: מיכאל קרמר
פרס. אל תחזרו על הטעות שנעשתה ב-39'
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים