שתף קטע נבחר

צה"ל נסוג מהמוקטעה

בעקבות לחץ כבד מוושינגטון החליט ראש הממשלה להסיר את המצור מעל ערפאת ואנשיו במוקטעה. הפלסטינים: "רוב המבוקשים כבר ברחו". בצה"ל אומרים: "יותר טוב, ככה נוכל לעצור אותם". בוש ואנאן הביעו שביעות רצון מהנסיגה

כוחות צה"ל ברמאללה נסוגו אתמול (א') ממתחם המוקטעה - זאת בעקבות החלטת הממשלה בנושא. בסך הכל עזבו את האיזור כ-20 כלים משוריינים של גדוד השיריון שכיתר עד כה את המתחם ההרוס, יחד עם גדוד חי"ר, וצוותים מיחידות מיוחדות. סוכנות אי.פי. דיווחה כי דגל ישראל שהתנופף מעל אחד המבנים במוקטעה הורד מן התורן. כוחות צה"ל נערכו מחוץ לעיר והטילו עליה עוצר.
יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, יצא בשעה 16:00 מהמוקטעה ונישא על כתפי שומרי ראשו. הוא בירך את הקהל הרב שהגיע למתחם ולאחר מספר דקות שב ונכנס ללשכתו. הוא קרא לפלסטינים לשמור על "הפסקת אש מוחלטת", ולישראל לקבל החלטה דומה. במסר שפורסם בסוכנות הידיעות הפלסטינית "ואפא", אמר ערפאת כי "יש לשוב לשולחן המשא ומתן כדי למלא את החלטות האו"ם והמלצות פורום הרביעיה".
יו"ר המועצה המחוקקת הפלסטינית, אבו עלא אמר גם הוא דברים דומים וקרא לפלסטינים לשקול מחדש את האינתיפאדה. "אנו קוראים לכל הפלגים והזרמים ברשות הפלסטינית לשקול מחדש, ברצינות ובצורה אחראית את האינתיפאדה והשלכותיה", אמר אבו עלא בהצהרה שפרסם.

"התוכניות כשלו"

גורמים בפיקוד מרכז אמרו שההנחייה לכוחות היתה לעזוב את המקום ולא להיראות באזור. עם זאת, באיזור רמאללה נותרו כוחות בסדר גודל מצומצם, כדי למנוע את בריחת המבוקשים ששוהים במתחם. עם זאת, מקורות פלסטינים ברמאללה אמרו ל-ynet כי תוכניות הצבא כשלו, וכי חלק גדול מהפעילים שהסתתרו במוקטעה והוגדרו על ידי ישראל כמבוקשים עזבו את המתחם לאחר נסיגת חיילי צה"ל. המקורות אמרו כי חיילי צה"ל שהתרחקו מהמקום מאות מטרים לא הפריעו לנכנסים וליוצאים והמבוקשים יצאו באין מפריע בחסות ההמון.
"אני לא מאמינה שאתה עדיין בחיים", אמרה בבכי אשתו של אחד משומרי ראשו של ערפאת, כשזה יצא מבין שברי הריסות המוקטעה. "לא חשבנו שנשרוד", אמר שומר הראש שסירב למסור את שמו, "בייחוד במהלך הלילה הראשון הייתה הרגשה כללית שהרס המבנים יהיה טוטאלי".
בצה"ל אמרו בתגובה כי המבוקשים ה"כבדים" דוגמת תאופיק טיראווי ומחמוד דאמרה נותרו במוקטעה ולא העזו לצאת ממנה מחשש שייעצרו. להערכתם, ערפאת ייאלץ להישאר במוקטעה ולא לנוע בחופשיות ברמאללה וברחבי הגדה, מחשש שברגע שיצא ממתחם הנשיאות ההרוס ייכנסו פנימה חיילי צה"ל ויעצרו את עוזריו.
בעניין שאר המבוקשים, גורמים שונים בצה"ל ובשב"כ דווקא שמחו על האפשרות שאלה יצאו מהמוקטעה וילכו איש איש לביתו. "מתוך המוקטעה אנחנו במילא לא יכולים להוציא אותם", אמר קצין המשרת בשטחים, "עדיף לנו שיצאו משם ויסתובבו ברמאללה באופן חופשי וכך נוכל לעצרם"
בצה"ל לא התרגשו מהנסיגה החפוזה. "אם האמריקנים החליטו להבהיר לנו שאסור להפריע להם במהלך הפעולה בעיראק טוב שהם עשו לנו - 'נו נו נו' עכשיו. אפשר לתאר מצב הרבה יותר גרוע שבו הנזיפות האמריקניות מגיעות באמצע מבצע רחב היקף ברצועת עזה", אמר קצין בכיר.

פרס איים

ההחלטה לסגת התקבלה בעקבות לחץ אמריקני כבד. ארה"ב זעמה על המצור ברמאללה וטענה שהוא מפריע לה לגבש קואליציה מול עיראק במועצת הביטחון של האו"ם.
גם שר החוץ שמעון פרס תקף את המשך שהיית צה"ל במוקטעה ואיים בהתפטרות. פרס, שהשתתף בהתייעצות שרים מיוחדת יחד עם ראש הממשלה והשרים בן אליעזר, ישי, שרנסקי ואיתם, תקף בחריפות את מדיניות הממשלה.
בפגישה הטיח פרס בשרון: "שנה וחצי המצב רק מידרדר, ואין לממשלה שום יעד. לא ברור לאן הולכים". פרס הוסיף ואמר שלא האמין שיישב בממשלה, כאשר ישראל שולטת על כל השטחים, "ועוד איתו", אמר, כשהוא מצביע לעבר השר אפי איתם, יו"ר המפד"ל. "אני מבין שהחלטות מתקבלות פה על פי הרוב, אבל אני לא חייב להיות שותף להן", הבהיר פרס בתום דבריו.
שר החוץ הביע בפגישה גם את חוסר שביעות רצונו מכך שלא עודכן על ידי ראש הממשלה על נסיעת ראש לשכתו, עו"ד דב וייסגלס, לשליחות מדינית בוושינגטון בסוף השבוע.
בתום הישיבה הוחלט, כאמור, כי המצור על המוקטעה יוסר למעשה - אולם ישראל עדיין תוכל לעצור את המבוקשים "הכבדים" - אם תרצה בכך.
מיד לאחר התייעצות השרים התכנסה ישיבת הממשלה וגם בה עלה נושא המוקטעה לדיון. ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבה: "שמונה מבין המבוקשים המתבצרים במוקטעה הם מחבלים רציניים". שר התיירות, יצחק לוי, אמר בתום הישיבה ש"ברגע שהמבוקשים ייצאו מהבניין, הם ייעצרו".
ההחלטה עוררה זעם וביקורת במערכת הפוליטית - מימין ומשמאל כאחד. ראש האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד אמר: "הממשלה הזאת טיפשה ועיוורת, שאיננה מסוגלת לראות מהלך אחד קדימה". מנגד אמרו בסיעת האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו: "ממשלת ישראל מתקפלת בכל נושא. הסרת המצור היא פרס שקיבל הטרור...".

הפלסטינים ספקנים

ברשות הפלסטינית הגיבו בסיפוק חלקי לנסיגה: יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, אמר ש"מדובר בהחלטה מגוחכת שמזלזלת בהחלטת מועצת הביטחון האחרונה, ומפרה את רוח ותוכן הודעת המועצה". ערפאת הוסיף ואמר שהפלסטינים ממשיכים במגעים עם מדינות ערב והקהילה הבינלאומית כדי להביא ליישום מלא של החלטת המועצה, שכללה קריאה לנסיגה מכל הערים הפלסטיניות. יו"ר הרשות אמר את הדברים בשיחת טלפון שקיים עם ח"כ אחמד טיבי.
שר ההסברה הפלסטיני, יאסר עבד רבו, הגדיר את נסיגת צה"ל מהמתחם כתרגיל ביחסי ציבור. "ישראל נסוגה מהצינוק אבל נשארה לכתר את הכלא", אמר עבד רבו.
בסביבתו של ערפאת אומרים כי הנסיגה הישראלית "היא ניצחון מוחץ לפלסטינים ואין זה מפתיע כי שרון עזב את הארץ בדיוק במהלך ההתרחשות". ההערכה בקרב בכירים פלסטינים היא כי בעקבות סיום הפרשה והתחזקות מעמדו של ערפאת "יחלשו כל השיחות סביב נושא ההנהגה החלופית לערפאת".

בוש ואנאן מברכים

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הביע שביעות-רצון מהמהלך. דובר מטעם הבית הלבן מסר כי "הנשיא מברך על ההתפתחות וקורא לכל הצדדים לעמוד בהתחייבויותיהם לקידום השלום, היציבות והרפורמות ברשות הפלסטינית".
מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, בירך אף הוא על נסיגת כוחות צה"ל מלשכת ערפאת ברמאללה. בהצהרה שפרסם דוברו של אנאן, פרד אקהרד, קרא המזכ"ל לשני הצדדים ליישם את החלטה 1435 שהתקבלה בשבוע שעבר במועצת הביטחון של האו"ם, ולשוב לאלתר אל שולחן הדיונים. עוד נאמר כי הדרך הטובה ביותר לשים קץ לאלימות ולהשיג הסדר מדיני באזור, היא באמצעות המתווה עליו הוסכם בפגישת ה"רביעייה" הבינלאומית, במסגרתו תיכון תחילה מדינה פלסטינית בגבולות זמניים.
הנשיא בוש דרש בסוף השבוע מראש הממשלה שרון לסיים את המצור על לשכת ערפאת ברמאללה. העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח אתמול שהממשל העביר מסר ברור לשרון, לפיו המשך המצור על ערפאת פוגע במאמצי ארה"ב להשיג תמיכה בינלאומית לפעולה בעיראק.
מקור בכיר בבית הלבן ציין שבאיגרת אישית ששיגר בוש לשרון נכתב: "הפעולות האחרונות שנקטה ישראל ברמאללה לא יביאו להשגת שלום במזרח-התיכון". את האגרת העביר לשרון שגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר.
בין היתר הובהר לראש הממשלה שאי מילוי החלטת מועצת הביטחון מקשה על הממשל לפעול נגד סדאם בטענה ששליט עיראק מפר החלטות של האו"ם.
כדי "לחזק את המסר", בעקבות האיגרת התקשרו לירושלים היועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, ומזכיר המדינה, קולין פאוול, ששוחחו עם שרון.
גורמים מדיניים אמרו אחר הצהריים ל-ynet: "לאמריקנים נאמר שלישראל יש עניין במבוקשים ולא בערפאת עצמו, וההחלטה היא להקל את המצור, אך לא לאפשר למבוקשים לצאת לחופשי".
הגורמים ציינו כי ברור שנוצר מצב שחייב קבלת החלטה כזו: "בארה"ב התעוררה דאגה באשר ליכולת לקדם את מהלכיה המדיניים בנושא עיראק, ולכן, כדי לסייע עד כמה שניתן למטרה זו, הוחלט על ביצוע ההקלות ברמאללה מבלי לוותר על העיקרון הנוגע למבוקשים".
בימים האחרונים דנו בישראל באפשרות להשיג הסדר "בסגנון בית לחם" במוקטעה, כלומר שהמגורשים יועברו לחו"ל או לעזה. אולם הפלסטינים דחו את ההצעות, בייחוד לאחר שהאזהרות התקיפות מוושינגטון הבהירו שישראל תיאלץ "להתקפל" בסופו של דבר.

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ערפאת מחוץ למוקטעה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
המוקטעה. נפרדנו כך?
צילום: איי פי
מומלצים