שתף קטע נבחר

 

חוואתמה: לא רק ישראל אחראית להידרדרות במצב

"הרשות והחמאס הכשילו הסכם שהיה יכול להוביל לרפורמות ולהפחית מהסבל של העם הפלסטיני", כך טוען מזכ"ל החזית הדמוקרטית, נאיף חוואתמה. הוא כועס על הרשות, ש"לא מעוניינת ברפורמה אמיתית" ועל שרון שהוא "אסון לשני העמים". הוא קורא לפלגים הפלסטינים לחדול מפיגועי התאבדות בתוך הקו הירוק וליוני העבודה "להוציא את מפלגתם מממשלת הקיצוניים". ראיון בלעדי

"פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל מסבים נזק לעם הפלסטיני", כך אומר בראיון בלעדי ל-ynet ממקום מושבו בסוריה, מזכ"ל החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, נאיף חוואתמה. חוואתמה אמר עוד שהאשמה להידרדרות במצב אינה מוטלת רק על ישראל, אלא גם על הרשות הפלסטינית. "במקביל לדרישות מישראל, חייבים הפלסטינים לנקוט בצעדים שיביאו לשיקום העם הפלסטיני, ולשיקום האמון והיחסים בין שני העמים".
חוואתמה טוען שהרשות והחמאס אשמות בהכשלת הסכם בין הפלגים הפלסטינים, שהיה מביא ליישום הרפורמות ברשות, להקמת ממשלת אחדות ולאימוץ תוכנית שהיתה מביאה לשינוי במצב הקיים ולחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים. הוא קורא לפלגים הפלסטינים להפסיק לגייס ערבים ישראלים לפיגועים, וממפלגת העבודה הוא מבקש: "לצאת מממשלת הקיצוניים, ולהוות אלטרנטיבה לשלום בציבור הישראלי".

במה לדעתך אחראית הרשות להידרדרות הנוכחית?

"הרשות, באמצעות תנועת הפתח, וגם תנועת החמאס, הכשילו יחד הסכם כלל-פלסטיני על תוכנית שנועדה להביא לרפורמה אמיתית ברשות ובמוסדותיה ב-5 באוגוסט השנה. התוכנית נועדה ליצור חוק בחירות חדש המבוסס על יחסיות, ונועד לתת יצוג לכל שכבות העם הפלסטיני, במקום חוק הבחירות הישן, שנותן כוח רק לפתח ולבריתות בינו ובין ראשי החמולות. ההסכם הזה נוסח על ידי ועדה משותפת לחמשת הפלגים המובילים והיה אמור להיחתם ב-13 לאוגוסט. ייתכן שהוא היה מביא לשינוי המצב בציבור הפלסטיני והיה מהווה תשתית לחידוש המשא ומתן עם ישראל".
חוואתמה הדגיש עוד, כי על פי ההסכם היתה אמורה לקום ברשות ממשלת אחדות, שהיתה פועלת למימוש תכנית רפורמה אמיתית, והיתה גורמת לשינוי המיוחל, אולם לדבריו, "הרשות באמצעות הפתח והחמאס, משיקולים צרים, הכשילו את ההסכם שהיה יכול להפחית מהסבל של העם הפלסטיני".

מדבריך ניתן להבין שלא רק שרון וממשלת ישראל אשמים במצב.

"ממשלת שרון נושאת באחריות עצומה למצב. בתקופה האחרונה כשהיה שקט, הסלימה ישראל את ההרג, ההרס והחיסולים. שישה שבועות של שקט היו, אבל מדיניות ישראל לא השתנתה. יחד עם זאת, אני אומר באופן ביקורתי וכנה, שגם הרשות אשמה. הרשות לא מעוניינת ברפורמה אמיתית ואין לה שום תכנית לרפורמה. הרוב המכריע של העם הפלסטיני, אחרי עשר שנים של סבל כתוצאה מהסכם אוסלו, מעוניין וזקוק לשינוי אמיתי, תוך תיקון טעויות העבר במדיניותה של הרשות, ומתן אפשרות להתפתחותה של האינתיפדה וההתנגדות לכיבוש".

לאיזה טעויות של האינתיפאדה אתה מתכוון?

"על הפלגים הפלסטינים להפסיק את פיגועי ההתאבדות בתוך הקו הירוק. צריך למקד את האינתיפאדה בשטחי 67' נגד החיילים ונגד המתנחלים, ולהוציא את האזרחים ממעגל האלימות. האינתיפאדה צריכה להיות פציפיסטית, עממית ורחבה".
"אלה שאומרים שהפיגועים האלה הם שמסבים את הנזק האמיתי לציבור ולחברה בישראל טועים, שכן שרון הוכיח שהנזק שהוא יכול להסב לעם הפלסטיני רב יותר משיכולים להסב לישראל כל הפלגים הפלסטינים יחדיו. מיקוד הפעולות החמושות נגד חיילים ומתנחלים בשטחי 67' והוצאת האזרחים ממעגל האלימות יחזיר את אמון הציבור הישראלי ברצינות הכוונות הפלסטיניות לשלום".
חוואתמה מתקומם נגד, מה שהוא מגדיר, מגמה בתקשורת הישראלית להציג את הפלסטינים כמקשה אחת. "הישראלים, אם מבורות ואם מערמומיות ומכוונה תחילה, מציגים את הפלסטינים כמקשה אחת ולא מחדדים את ההבדל בין הזרמים השונים. אני קורא להפסקת פיגועי ההתאבדות וקראתי ביחד עם ידידיי, ראשי המפלגות הערביות, להוצאת הציבור הערבי בישראל מכל מעגל האלימות והפעילות החמושה. הפלסטינים, מצידם, צריכים לנקוט בצעדים שיעודדו את מחנה השלום".

אבל מחנה השלום בישראל היום חלש מאוד והציבור נוטה ברובו ימינה.

"ראיתי את הסקרים שמעידים על כך, אבל יש צורך בתכנית פלסטינית אמיתית שתתבסס על החלטות האו"ם ורעיון שתי המדינות לשני עמים, כשהמדינה הפלסטינית תהיה בשטחי 67'. לצורך כך דרושה מעורבות של העולם כדי לשכנע את ישראל בדבר. אני עוד לפני הבחירות בישראל הצהרתי בתקשורת הישראלית ששרון יביא אסון לשני העמים וצריך היה לחסום את דרכו לשלטון כדי שלא תיחסם דרך השלום".

אם לא תיפסק האינתיפאדה, ישראל לא תנהל משא ומתן מדיני, בתמיכה אמריקנית.

"מי כובש את מי? מי מפעיל טרור מדינה נגד מי? כל העולם מכיר בהיותם של קווי 67' שטח כבוש, ושיש צורך להתנגד לכיבוש. המשך הכיבוש הוא המניע העיקרי לאלימות".

ואם תיפסק האלימות, יש לדעתך סיכוי לשלום עם ישראל?

"אין לשרון, שהוא אסון לשני העמים, שום תוכנית שלום. התוכנית שלו, אם היא קיימת, מדברת על מדינה פלסטינית בגדה וגם זאת רק על 42 אחוזים מהשטח, וללא כל רצף טריטוריאלי. שרון גם מדבר על הסדר ביניים של עשר שנים שבמהלכן תורחבנה ההתנחלויות. הסיכוי היחיד לשני העמים הוא הסכם שלום מאוזן שיתבסס על החלטות האו"ם ולא יהיה חלקי או זמני כי ההסכמים האלה נכשלו. אין לשני העמים כל ברירה אחרת".
חוואתמה מדגיש גם, שכל הסכם צריך לקחת בחשבון "ש-62 אחוזים מהעם הפלסטיני הם פליטים, וצריכים לפתור את בעיית הפליטים על פי החוק הבינלאומי והחלטות האו"ם". לדבריו, הציבור הישראלי מוסת היום נגד הפלסטינים ונגד הסיכוי לשלום. "שבו את הציבור הזה בסיסמת 'תנו לצבא לנצח' אבל אני אומר - אין שום סיכוי שהצבא יכניע את העם הפלסטיני. על מחנה השלום בישראל להתאחד ולגבש תכנית שלום ולרדת לרחוב. אני בקשר עם חוגים רחבים ממחנה השלום הזה ואני סבור שעל יוני מפלגת העבודה להוציא את מפלגתם מממשלת הקיצוניים ולהוות אלטרנטיבה לשלום בציבור הישראלי. במקביל, כדי לעודד את המגמה הזו, צריכים הפלסטינים לשאוף לקיים בקרבם רפורמה אמיתית שתביא לדמוקרטיה פרלמנטרית אמיתית שתתבסס, כמו בישראל, על חוק בחירות יחסי ועל מיגור השחיתות".
גם האמריקנים לא יוצאים נקיים אצל חוואתמה. הוא מאשים אותם כי נתנו את כל הכוח ברשות בידי מספר אישים בודדים וכי כיום הציבור הפלסטיני דורש את הרחקתם של אלה ממעגל השלטון. לדבריו, הרפורמה שהאמריקנים והישראלים מדברים עליה, לא תוביל לדבר, "שכן היא מתייחסת לרפורמה בחלקים הגבוהים של ההיררכיה הפלסטינית, ולא רפורמה מבנית אמיתית, שתביא לשינוי מצב העם הפלסטיני ותוכל להוות תשתית להידברות מדינית בין שני הצדדים"

האם אינכם חוששים שהלחצים האמריקנים על סוריה יביאו לפגיעה במצבכם ובפעילותכם בסוריה?

"אני מאמין שסוריה לא תיכנע ללחצים האמריקנים. כבר היו לחצים כאלה על סוריה ומצאנו את הדרכים להמשיך ולפעול למען חצי מליון הפליטים בסוריה. כמו שזכותנו לפעול למען כל ארבעת מיליון הפליטים הפלסטינים. עברנו תקופות שבהן פעילותנו נפגעה, אבל תמיד מצאנו את הדרך להמשיך ולפעול למען האינטרס של העם הפלסטיני לשלום, ומדינה עצמאית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להפסיק את פיגועי ההתאבדות בתוך הקו הירוק". חוואתמה
צילום: איי פי
הרשות סיכלה הסכם שהיה מפחית את הסבל הפלסטיני. ערפאת יוצא מהמוקטעה (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום איי פי
"אסון לשני העמים; צריך היה לחסום את דרכו לשלטון ". שרון (ארכיון)
צילום איי פי
מומלצים